Sök
Nikon D300

Nikon D300

Utmärkt hantering och bildkvalitet

2008-02-04

Enligt testarna är Nikon D300 en kamera som inte bara tar utmärkta bilder utan dessutom har mycket god ergonomi och nyttiga funktioner. Den hittills bästa i sin klass enligt flera testare.
Testkälla Betyg Kommentar
Kamera & Bild 9,2/10 "Ett nöje att använda"
Colorfoto 85/100 "Vorbildlichch in dieser Klasse"
Digitalfoto för alla 9,2/10 "Marknadens bästa kamera för under 25000 kr"
What Digital Camera 93/100 "One of the best digital cameras ever"

Vad tycker testarna?

Nikon D300 är kort och gott en utmärkt kamera enligt testarna. Den anses inte bara bjuda på en mycket god ergonomi och ett praktiskt handhavande, utan också användbara funktioner och avancerad teknik. Det som däribland imponerar mest på testarna är autofokuseringen med 51 punkter och de till synes ändlösa bildsekvenstagningarna. Bilderna får genomgående beröm och exponering, färgåtergivning, detalj, skärpa och brusnivåer anses alla hanteras utmärkt.

Kamera & Bild

"Ett nöje att använda"

Nikon D300 är inte vidare lättanvänd men det är inte heller meningen enligt Kamera & Bild som menar att detta är en proffskamera som riktar sig mot den som vill ha full manuell kontroll över bildparametrarna. Ergonomin anses vara bland det bästa som finns på marknaden och kameran uppges kunna tåla lite tuffare behandling. Bildkvaliteten är mycket god där testaren imponeras av brushanteringen vid höga isonivåer samt ett stort dynamiskt omfång. Det uppges bli rena bilder som tål en hel del bildbehandling innan tecken på bandning eller brus framträder. Produkten uppges vara ett budgetalternativ för proffsen och Kamera & Bild skriver att det är svårt att hitta direkta fel. Det är en kompetent kamera som är överlägsen många av sina konkurrenter i samma prisklass, summerar testaren.

Källa: Kamera & Bild (SE) nr 12 2007

Colorfoto

"Vorbildlichch in dieser Klasse"

Ett utmärkt exempel på hur en semi-proffskamera ska se ut och bete sig i flera avseenden, det skriver Colorfoto om Nikon D300. Testaren menar att byggkvalitet, ergonomin och användandet är tre sådana punkter. Dessutom blir det mycket beröm för Live View-funktionen och autofokuseringen med 51 fokuspunkter. Bildkvaliteten är hög. Kameran tar skarpa, väldetaljerade bilder som tål mycket höga isonivåer innan brus uppträder, skriver testaren. För den som vill in i proffsens kameravärld anses Nikon D300 vara ett utmärkt första steg, enligt Colorfoto.

Källa: Colorfoto (DE) nr 1 2008

Digitalfoto för alla

"Marknadens bästa kamera för under 25000 kr"

Även Digitalfoto för alla berömmer Nikon D300 för det goda handhavandet och går så långt som att skriva att den är ergonomiskt bästa systemkameran som finns tillgänglig idag. Menysystemet beskriv som välstrukturerat och välomfattande, att det förekommer funktioner för bildbehandling är överraskande för en systemkamera men samtidigt välkomnat. Bilderna som tas bjuder på en mycket bra detaljåtergivning. D300 uppges ha en ovanligt säker exponering och färgåtergivning, vilket gör att användaren slipper justera ljuset. Brus i bilden beskrivs inte vara ett problem förrän vid höga isonivåer. Dessutom så skriver testaren att autofokusen och skärmen tillhör de absolut bästa på marknaden.

Källa: Digitalfoto för alla (SE) nr 2 2008

What Digital Camera

"One of the best digital cameras ever"

Nikon har i D300 lyckats ta fram en kamera som har så mycket bra att det är svårt att hitta något som kan kritiseras. Det skriver What Digital Camera som gillar byggkvaliteten, menyerna samt den stora, välupplösta lcd-skärmen. Men det slutar inte där utan Nikons autofokuseringssystem med 51 punkter anses vara det bästa man sett och kamerans sekvenstagning anses imponerande. Bilderna blir välexponerade och har imponerande färger både i jpeg- som rawläge. Skärpan och detaljnivåerna beskrivs som exceptionella och bruskontrollen är i testarens tycke den bästa som figurerat i en digital systemkamera. En imponerande kamera helt enkelt, avslutar What Digital Camera.

Källa: What Digital Camera (GB) januari 2008

Cirkapris: 15700 kronor

Produktfakta: Nikon D300 är en digitalsystemkamera med cmos-sensor på 12,3 megapixlar och 3 tums display med 929000 pixlar. Den hanterar jpeg, tiff och raw och har funktioner såsom 51 punkters autofokus, bildbehandling, sekvensbildtagning med 6 bilder/s, dammreduktionssystem m.m. Minneskortstyper som kan användas är CF typ I och II kompatibla med UDMA samt Microdrive. Datoranslutning via usb 2.0. Hdmi 1.3a finns för bildvisning på skärm. Kameran väger 825 gram och har måtten 147×114×74 millimeter.

Tillverkare: Nikon