Sök
Nikon D2xs

Nikon D2xs

Kraftig och högpresterande

2006-11-23

För den som vill ha en digital systemkamera och är beredd att betala är Nikon D2xs ett tänkbart val.
Testkälla Betyg Kommentar
Colorfoto - "Kommt mit abermals verbesserter ausstattung"
Digitalfoto för alla 9,3/10 "Superprofessionell kamera"
What digital camera 95/100 "Great image quality"

Vad tycker testarna?

Testarna är överens om att kameran är rejält byggd, den är stor och kanske inte så smidig att bära med sig. Dock ligger den mycket bra i handen och knapparna är välplacerade. Autofokus fungerar korrekt och snabbt. Lcd-skärmen är bra och har rejäla betraktningsvinklar. Dessutom är testarna rejält imponerade av bildkvaliteten som anses vara i det närmaste perfekt. Såväl exponering som skärpa fungerar utan minsta problem. Detaljrikedomen är mycket bra.

Colorfoto

"Kommt mit abermals verbesserter ausstattung"

Colorfoto noterar att lcd-skärmen har förbättrats jämfört med tidigare och dess betraktningsvinklar såväl horisontellt som vertikalt är 170 grader, vilket är riktigt bra. Autofokus arbetar riktigt snabbt och fungerar dessutom bra även om ljusförhållandena inte är de bästa. Många viktiga funktioner når man genom en knapptryckning, vilket i praktiken innebär att man sparar en hel del tid. Kameran har ett mycket bra utbud för manuella inställningsmöjligheter, vilket är bra. Testaren menar att jämfört med tidigare så har tillverkaren förbättrat denna modell avsevärt. Bildkvaliteten är i stort sett densamma men det är inställningsmöjligheterna som framför allt har förbättrats.

Källa: Colorfoto (DE) nr 9 2006

Digitalfoto för alla

"Superprofessionell kamera"

Digitalfoto för alla menar att kameran är förhållandevis stor, men att den är designad så att den ligger mycket bra i handen. Ergonomin är utmärkt och knapparna är perfekt placerade. Inställningsmöjligheterna är oändliga, och det gör att man verkligen måste ta sig tid till att sätta sig in i hur kameran fungerar för att den skall komma till sin rätt. Autofokus är oerhört snabb och fungerar mycket bra. Bildkvaliteten är dessutom strålande, den höga upplösningen gör att detaljrikedomen är enastående och färgbruset är i det närmast obefintligt upp till iso 1600. Den automatiska vitbalansen är mycket bra men vid mulet väder uppstår en del blåstick. Testaren rekommenderar kameran och menar att den kräver sin användare, men lägger man ner tillräckligt med tid får man briljanta bilder.

Källa: Digitalfoto för alla (SE) nr 14 2006

What digital camera

"Great image quality"

What digital camera påpekar att jämfört med föregångaren Nikon D2x har tillverkaren här genomfört en hel del förbättringar. Bland annat har lcd-skärmen försetts med större betraktningsvinklar och sökaren är mer ljusstark. Batteriets livslängd är också förbättrat och man hinner nu med cirka 3800 foton på en enda laddning. Kameran är stor men den är mycket väldesignad och ligger utmärkt i handen. Det finns ingenting att klaga på hos bildkvaliteten, men testaren hade gärna sett att buffringsminnet vore aningen större. Nu tar det inte lång tid innan kameran sjunker i tempo från att ta 5 bilder/sekund till att hamna på 1-2 bilder/sekund. Inställningsmöjligheterna för bildkvalitet är utmärkta, vilket är bra. Bruset lyser med sin frånvaro. Skärpan är riktigt bra hos jpeg-bilder medan vissa inställningar krävs för att uppnå samma resultat hos raw-filer. Även exponeringen fungerar riktigt bra.

Källa: What digital camera (GB) november 2006

Cirkapris: 53000 kronor

Produktfakta: Nikon D2xs är en 12,4 megapixels digital systemkamera. Val av optik bestämmer bland annat optisk zoom och ljuskänslighet. Slutartiderna varierar mellan 30-1/18000 sekunder. Iso-känslighet varierar mellan 100-800. Slutarfördröjningen är 37 ms. Kameran tar 5 bilder/sekund alternativt 8 bilder/sekund i beskuret högfartsläge. Dimensionerna är 158x150x86 mm och vikten är 1150 gram inklusive kort och batteri.

Tillverkare: Nikon