Sök
Leica Digilux 3

Leica Digilux 3

Även solen har fläckar

2007-06-07

Denna systemkamera ligger perfekt i handen och tar överlag riktigt fina bilder. Upplösningen på 7,4 megapixel är inte den högsta i dagens konkurrens, men det räcker faktiskt för det mesta.
Testkälla Kommentar
Colorfoto "Klassisches Design"
Digitalfoto för alla "Utmärkta bilder"
Digital Photographer "Excellent results"

Vad tycker testarna?

Testarna är överens om att kameran har en retrodesign som är ganska snygg. Kontrollerna är väldigt bra placerade och man kan göra många manövrar utan att behöva lyfta blicken från sökaren. Dessutom är menyerna tydliga. Bilderna håller en genomgående bra kvalitet och det är främst skärpan som imponerar. Dock bör fokusering såväl som exponering skötas manuellt för bästa resultat. Därutöver uppstår en del brus i bilderna på högre iso-nivåer. En testare påpekar att man inte kan ta bilder i enbart raw-format utan då måste ta bilder även i jpeg-formatet, vilket anses irriterande.

Colorfoto

"Klassisches Design"

Colorfoto menar att upplösningen kan tyckas låg då flera konkurrenter övergått till minst 10 megapixlar, men en upplösning på 7,4 megapixel räcker utmärkt till de flesta användningsområden. Vitbalansen fungerar bra. Dock uppstår en del brus redan vid iso 400 vilket är en nackdel. Användarvänligheten hos kameran övertygar. Knapparna är lagom många och är dessutom välplacerade. Sökaren står ut en aning från kamerakroppen vilket är idealiskt för exempelvis användare med glasögon. Menysystemet är bra utformat och är enkelt att navigera i. Kamerans design är förövrigt snygg, och den påminner starkt om en analog kamera i utformningen. Jämfört med konkurrenten Olympus E400 förefaller den dock vara stor och märkbart svårare att hantera.

Källa: Colorfoto (DE) nr 12 2006

Digitalfoto för alla

"Utmärkta bilder"

Digitalfoto för alla är inte särskilt imponerad av kamerans autofokus som varken arbetar snabbt eller exakt, och som dessutom endast mäter i tre punkter. Testaren rekommenderar därför att man använder sig av den manuella fokuseringen. Den optiska bildstabiliseringen fungerar bra och detsamma gäller ultraljudsfiltret för dammborttagning. Ergonomin är riktigt bra, där kameran ligger bra i handen och knapparna är smart placerade. Bildkvaliteten är utmärkt med avseende på färgåtergivning och exponering. Skärpa och missteckning är ganska genomsnittliga. Detaljåtergivningen är snäppet bättre hos systemkameror från exempelvis Canon och Nikon, men å andra sidan är också upplösningen hos dessa kameror klart högre. Vid iso 800 är bruset klart märkbart och vid iso 1600 är det så pass starkt att bilderna inte bör framkallas större än 13x18 cm, vilket inte är särskilt bra.

Källa: Digitalfoto för alla (SE) nr 5 2007

Digital Photographer

"Excellent results"

Digital Photographer påpekar att kameran bortsett från en del rent estetiska skillnader är extremt lika Panasonic DMC-L1. Kameran har en ganska snygg design i retrostil. Kontrollerna är perfekt placerade och gör det både behagligt och enkelt att använda kameran. Testaren ifrågasätter varför man inte kan ta bilder i enbart raw-format. Vill man ha detta format får man samtidigt en bild i jpeg-format. Bilderna håller genomgående en bra kvalitet, skärpan är god och bildstabiliseringen fungerar utmärkt. En del störningar uppstår vid vidvinkelfotografering, vilket är ett minus. Som hos de flesta kameror kan vissa exponeringsfel förekomma, men dessa undviks bäst genom manuellt inställd exponering. Bildkvaliteten är bra och det är speciellt skärpan som imponerar. Dock förekommer lite mer brus än vad som är önskvärt.

Källa: Digital Photographer (GB) nr 56

Cirkapris: 25000 kronor

Produktfakta: Leica Digilux 3 är en 7,4 megapixels systemkamera som kan spara bilder som jpeg eller raw. Minneskort som stöds är sd/sdhc/mmc. Skärmen är på 2,5 tum och har en upplösning på 207k pixlar. Optisk sökare används. Slutartiderna varierar mellan 60 och 1/4000 sekunder. Iso går per automatik eller manuellt mellan 100 och 1600. Vitbalans ställs automatiskt eller manuellt och kameran har även intern blixt och bildstabilisator. Sekvenstagning med max 3 bilder per sekund samt filmläge finns. Anslutningarna utgörs av usb 2.0 samt a/v-utgång. Kamerans dimensioner är 146x87x80 mm och vikten på kamerahuset är 530 gram.

Tillverkare: Leica