Sök
Canon EOS 7D + EF-S 18-135 IS

Canon EOS 7D + EF-S 18-135 IS

EOS 7D – Bäst i klassen

2010-10-07

Med EOS 7D har Canon skapat en utmanare i till Nikon D300s i segmentet för semiproffs och entusiaster. Med högre upplösning och snabbare seriebildstagning ser det bra ut på pappret. Vi testar hur väl den fungerar i verkligheten.

Modell Betyg Pris Kommentar
Canon EOS 7D 23/25 17000 Toppklass!

Första intrycket
När man plockar upp kamerahuset ur kartongen slås man av hur välbyggt och rejält det känns. Kamerahuset har ett vädertätat magnesiumhölje med gummerade greppytor. Förutom kamerahus och objektiv innehåller kartongen laddare, usb-kabel för bildöverföring samt en analog videokabel för att ansluta kameran till en tv. Tyvärr medföljer inte någon hdmi-kabel för digital anslutning till tv.

CanonEOS7D-1


Funktioner
Kameran har en CMOS-sensor i APS-C-format som levererar bilder med 18 megapixlar, vilket är högre än de flesta andra kameror i samma prissegment, men det som verkligen gör att Canon 7D sticker ut från mängden är den snabba seriebildstagningen med hela 8 bilder per sekund.

Sökaren är en riktigt trevlig bekantskap. Den är stor och tydlig och framför allt så visar den 100% av det som sensorn kommer att se, något få digitala systemkameror kan erbjuda. Man kan välja att förutom autofokusinformation även se ett rutnät och ett vattenpass i sökaren.

Den har en inbyggd blixt som definitivt fyller sin funktion om man saknar annan blixt. Dessutom har Canon inkluderat möjlighet att utan separat sändare fjärrstyra Canons EX-blixtar med stöd för blixstyrning. Tyvärr hade jag inte tillgång till någon extern blixt under testet, så funktionen har inte testats.

Modellen har även möjlighet att spela in filmsekvenser i flera olika upplösningar, däribland 1080p med en bildfrekvens på 24, 25 eller 30 bilder per sekund.

Ergonomi och handhavande
Menysystemet är överlag logiskt uppbyggt och lätt att hitta i. Tyvärr använder Canon dock en del uttryck som inte används i andra fotosammanhang. Till exempel har Canon valt att döpa vinjetteringskompensation till periferibelysning korrigerad, vilket kan verka förvirrande för vissa. Ett smidigare tillvägagångssätt för att slippa gå in i menyn, så kan man med tryck på Q-knappen granska och ändra de vanligaste inställningarna, vilket är väldigt smidigt och går mycket snabbare än att behöva gå via meny-valet. Dessutom kan i stort sett samtliga knappar programmeras som snabbval för de inställningar man snabbt vill kunna ändra.

Programvalsratten erbjuder utöver de vanliga lägena tre helt programmerbara inställningar och ett CA-läge (Creative Auto). CA-läget låter användaren ställa in bländare och exponeringskompensation genom att ange hur suddig/skarp bakgrunden ska bli, och hur ljus/mörk bilden ska bli.
Autofokusen består av 19 fokuspunkter och kan ställas in i ett antal olika funktionslägen. Som det mesta på den här kameran så är autofokusen snabb, och jag har under testet inte upplevt någon gång att kameran missat fokus.

Bildkvalitet
Kanske det viktigaste med en kamera är hur bilderna blir, och på den punkten blir man inte besviken. Kameran levererar fantastiska bilder med naturtrogna färger. Det enda problemet jag upplevt under testet är att kamerans automatiska vitbalans inte prickar exakt rätt alla gånger när man fotar i artificiellt ljus. Vid dessa tillfällen rekommenderas att fotografera i raw-format, vilket möjliggör ickedestruktiv ändring av vitbalansen i efterhand.
Det medföljande objektivet (EF-S 18-135 f3,5-5,6 IS) är ett utmärkt allroundobjektiv som passar till de flesta fototillfällen. Objektivet känns välbyggt och ger bra skärpa över hela zoomomfånget. På största bländare kan man se en aning oskärpa i kanterna, men i de flesta fall är detta helt försumbart. Bildstabiliseringen fungerar utmärkt och ger lite extra utrymme att öka slutartiden. Kameran testades även med Canons 70-200L f4 och man måste verkligen detaljstudera bilderna för att hitta någon skillnad i skärpa, jämförelsevis med kitobjektivet. Däremot är Canon 70-200 f4 rejälare byggd.

CanonEOS7D-2
Höstlöv tagna med EF-S 18-135 f/3.5-5.6 IS, "62mm f6,3 iso100"


Slutsats
Canon EOS 7D är en mycket bra kamera, det råder det inga tvivel om. Om man fotograferar sportevenemang, barn eller djur är den höga seriebildshastigheten och den snabba autofokusen ovärderliga hjälpmedel. Kameran kostar en hel del, men man får väldigt mycket kamera för pengarna. Förtjänar absolut epitetet toppklass!

(Observera att priset avser kamerahus med kitobjektiv.)

Bildkvalitet: 5/5
Funktioner: 5/5
Kvalitet: 5/5
Ergonomi: 4/5
Prisvärde: 4/5
Totalt: 23/25 

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: