Sök
Canon EOS 5D

Canon EOS 5D

12,8 megapixlar och CMOS-sensor

2005-12-06

Canon EOS 5D är en digital systemkamera med hög upplösning för den som uppskattar fördelarna med en fullstor sensor och korta skärpedjup och som vill fotografera med höga iso-tal.
Testkälla Betyg Kommentar
Digitalfoto för alla 8,7/10 “Enastående läckra bilder”
DigitalFoto - ”Imponerande bra bilder i alla situationer”
Kamera & Bild 7,2/10 “Mycket attraktiv kamera”
What Digital Camera 91/100 “Superb camera”
M3 9/10 “En riktig fullträff”

Vad tycker testarna?

Testarna är fullt eniga om att Canon EOS 5D är en enastående kamera med bildkvalitet och detaljrikedom av högsta klass. Detta är världens första kamera med fullformatsensor till ett så pass lågt pris. Bruset är i stort sett obefintligt upp till iso 800. Kameran är välbyggd, har en hög prestanda, är mycket reaktionssnabb, har en mycket bra sökare och stor skärm. Viss kritik riktas mot seriebildstagningen som kunde vara snabbare. Bland de få svagheterna hör skärpeförlust vid kanterna samt ergonomin och designen som är lite av en besvikelse. Beröm får den dock för sin greppvänlighet och robusta känsla.

Digitalfoto för alla

“Enastående läckra bilder”

Canon EOS 5D rakt framDigitalfoto för alla är fyllda av beundran och lovord över Canon EOS 5D som efter viss finjustering ger de bästa och mest detaljrika bilder de någonsin sett. Kamerans reaktionstider är i proffsklass och för stora utskrifter är den oslagbar. Skärmen är bra liksom den stora sökaren och inte minst den enorma sensorn. Det enda negativa man har att säga om EOS 5D gäller ergonomin som är en bedrövelse liksom designen som är oinspirerande. Canon EOS 5D kostar en del men testaren tycker att priset är lågt med tanke på fullformatsensorn och den höga upplösningen. I det hänseendet överträffar den alla konkurrenter.

Källa: Digitalfoto för alla, nr 12 2005

DigitalFoto

”Imponerande bra bilder i alla situationer”

Digitalfoto imponeras av Canon EOS 5D för kombinationen av konkurrenskraftigt pris och fullstor sensor. Kameran får vidare beröm för sin robusta känsla och greppvänlighet. Placeringen av knappar och reglage är ultimat. Beröm får den även för sin snabbhet med undantag av hastigheten vid seriebildstagning som kunde vara högre. Exponeringsprecisionen är mycket bra liksom färgåtergivningen som är klart godkänd. Canon EOS 5D tar helt enkelt fantastiska bilder i alla situationer. Brusnivåerna är även låga vid höga iso-nivåer. Kameran har en fantastisk prestanda. Digitalfoto önskar bara att den kunde se lika bra ut som den är.

Källa: DigitalFoto, nr 10 2005

Kamera & Bild

“Mycket attraktiv kamera”

Canon EOS 5D bakKamera & Bild tycker att Canon EOS 5D är en mycket attraktiv kamera men de är inte fullt övertygade om att Canons val av sensor är enbart positivt. Fullformatsensorn är inte för alla utan passar den som gillar korta skärpedjup och som vill fotografera med höga ISO-tal eller med ljusstarka vidvinklare. Främsta egenskapen är den stora sökarbilden som är oöverträffbar i sin prisklass. Greppvänligheten får beröm men utseendet får emotstå kritik, kamerahuset är rejält men lite ihåligt och undersidan känns vek. Positivt är det låga bruset även vid höga iso-tal. Priset är högt och frågan är om det är värt det för större sensor och sökare.

Källa: Kamera & Bild, nr 11 2005

What Digital Camera

“Superb camera”

What Digital Camera imponeras av prestandan och bildkvaliteten som är nästintill fulländad. Den tar bra bilder och är enastående för den som vill ha stora utskrifter. Bilderna är vidare mycket detaljrika. Det är en välbyggd kamera av hög kvalitet. Testaren har dock några synpunkter på hanteringen, exempelvis är "depth-of-field-preview" placerad på ett ställe där den är svår att nå och "the exposure Compensation system" ogillas. What Digital Camera kan dock leva med dessa brister och i termer av bildkvalitet och upplösning är EOS 5D superb.

Källa: What Digital Camera, nr 103 2005

M3

“En riktig fullträff”

Canon EOS 5D högerM3 tycker att Canon EOS 5D är bland de bättre digitala systemkamerorna. Den har god ergonomi och ett bra grepp. Knapparna sitter vidare där de ska även om styrpinnen är för liten och lätt att tappa. Menysystemet får positiv kritik som trevligt och snabbjobbat. Det får även sökaren som är stor och ljusstark. Bildkvaliteten är av högsta klass med exponering, vitbalans och skärpa i världsklass. Viss skärpeförlust uppstår emellertid utåt kanterna på grund av den stora sensorn. Bruset är i stort sett obefintligt upp till iso 800. M3 saknar inbyggd blixt och tycker att kameran är lite långsam vid seriebildtagning och bildvisning. Sammantaget är Canon EOS 5D mycket välbyggd och av ypperlig kvalitet men smakar det så kostar det.

Källa: M3, nr 10 2005

Cirkapris: 30000 kronor

Produktfakta: EOS 5D är en systemkamera från Canon som fyller gapet mellan 10-seriens proffsmodeller och de mer avancerade konsumentmodellerna. Den har en sensor i fullformat (CMOS) på 23,9x35,8 mm. Upplösningen är 12,8 megapixlar där bilderna blir max 4368x2912 pixlar. Skärmen är 2,5 tum stor. EOS 5D saknar inbyggd blixt men möjlighet till extern blixt finns. Vid seriebildstagning tar den tre bilder per sekund upp till 60 bilder i jpeg eller 17 bilder vid råformat. EOS 5D mäter 152x113x75 mm och väger 810 g. Den använder minneskort av typen CompactFlash.