Sök
Canon Eos 400D

Canon Eos 400D

Toppenkamera

2006-11-09

Canons Eos 400D är en av de nya tungviktarna bland digitala systemkameror. Med 10 megapixlar, snygga bilder tack vare anti-dammfunktion så kan detta bli en vinnare.
Testkälla Betyg Kommentar
M3 8/10 "Sjukt låga brusnivåer"
Digitalfoto för alla 9,1/10 "Snyggast bilder i klassen"
Kamera och bild 35/50 "Bra kamera"
Foto - "Mycket prisvärd"

Vad tycker testarna?

Testarna tycker Canon har gjort en kompetent kamera med bra funktioner. Den får beröm för sin bildkvalitet och för sina anti-dammfunktioner. De tycker också om att den har låga brusnivåer. Skärmen är av hög kvalitet tycker testarna, dock kan den vara svår att avläsa under extremt ljusa förhållanden. Flertalet av testarna tycker också att kameran är användarvänlig och att den arbetar snabbt. Överlag så tar Canon mycket bra bilder. Nackdelen är att den saknar bildstabilisering.

M3

"Sjukt låga brusnivåer"

M3 tycker att Canon har gjort en aning plastig kamera. Kamerahuset anses vara för litet och man hade föredragit ett större kamerahus. Största skillnaden med den nya kameran från den tidigare modellen är att det nu är en 2,5 tums skärm som är mycket bra. Den övre skärmen är borttagen och alla inställningar visas på bakre skärmen. Kameran tar bilder med "sjukt låga brusnivåer", som testaren uttrycker det. Bildkvaliteten är genomgående mycket bra. Det rekommenderade objektivet är dock inte lika bra som kameran. Man fick blända ner några steg för att få bilderna riktigt skarpa. Det är positivt att kameran är användarvänlig och arbetar snabbt. Canon Eos 400D bedöms också vara mycket prisvärd.

Källa: M3 (SE) nr 9 2006

Digitalfoto för alla

"Snyggast bilder i klassen"

Digitalfoto för alla rekommenderar 400D. Testaren tycker att den har fått ett stort lyft jämfört med den tidigare modellen. Digitalfoto för alla uppskattar Canons kamp mot dammet. Kameran har tre olika sätt att bli av med damm, bland annat så har sensorn ett antistatiskt lager. På 400D så skakar sensorn en sekund varje gång man sätter på kameran. Autofunktionen fungerade utmärkt så de behövde aldrig använda programmet som finns för dammbortagning. Skärmen på kameran står nu också för visning av kameradata. Med detta har det även blivit lättare att övervaka automatiken. Dock kan skärmen vara svår att avläsa i solsken, men det går att höja ljusstyrkan. Den tar de snyggaste bilderna i klassen under 10000 kronor. Kameran har också blivit mycket snabbare och dammborttagningen är bra eftersom det genererar fläckfria bilder.

Källa: Digitalfoto för alla (SE) nr 14 2006

Kamera och bild

"Bra kamera"

Kamera och bild tycker att Eos 400D ger god bildkvalitet även vid höga iso. Däremot är exponeringsmätningen sämre hos Canon än konkurrenterna vilket gör att kameran hamnar på gränsen till ett lägre betyg. Byggkvaliten får inte särskilt höga betyg, detsamma gäller ergonomin där kamerans lilla grepp och en aning klumpiga design förstör. Mångsidigheten får bra betyg. Med större skärm och upplösning är det en klar förbättring än den tidigare modellen. När det gäller prisvärde så får den hård konkurrens, testarna tycker den är en aning dyr jämfört med andra märken. Styrkorna hos Canon är att det är en liten och snygg kamera som egentligen inte gör bort sig på någon punkt. Nackdelarna är att den saknar bildstabilisering och greppet är lite för litet med större objektiv.

Källa: Kamera och bild (SE) nr 10 2006

Foto

"Mycket prisvärd"

Foto har gjort ett test mellan Canon Eos 400D och Nikon D80. Testarna gillar Canon för de detaljrika bilderna och de beundrar även färgåtergivningen som kameran lyckas skapa. Skärmen tycker testarna är riktigt ljus och kontrastrik, vilket ger bra överblick över de viktigaste inställningarna. De tycker också att anti-dammfunktionen fungerar mycket bra. Kameran är snabb i uppstart och har en mycket snabb autofokus. Testarna prisar också batteritiden som är mycket uppskattad. Programvaran som följer med får också högt betyg. Seriebildstagningen är också bra. Minus är att kameran har en liten sökare. Iso-inställningen är också endast i hela steg. Vinnaren i testet blir ändå Nikon, tack vare smarta finesser och bättre hantering. Men de anser ändå att Canon är mycket prisvärd.

Källa: Foto (SE) nr 11 2006

Cirkapris: 7500 kronor

Produktfakta: Canon Eos 400D är en digital systemkamera. Den har 10 megapixlar där bilderna har 3888x2592 pixlar. Skärmen är 2,5 tum och har 230000 pixlar. Filformaten är jpeg och raw. Minneskort är compactflash typ 1 och 2 men även microdrive. Det finns ingen film eller ljudinspelning. Närgräns, ljusstyrka, zoom etc beror på val av optik. Måtten på kameran är 126,5x94,2x65 mm och den väger 510 gram utan batteri.

Tillverkare: Canon