Sök
Canon Eos 1D Mark III

Canon Eos 1D Mark III

För den som söker det allra bästa

2007-08-24

En stor och ruggigt snabb systemkamera som har allt man kan önska sig. Professionella fotografer med höga krav kommer inte att bli besvikna.
Testkälla Betyg Kommentar
Kamera & Bild 9,4/10 "Världens bästa digitalkamera"
Digitalfoto för alla 9,0/10 "Extremt snabb och tålig"
Cnet 9,3/10 "Among the best digital cameras you'll find"
PopPhoto "A real winner"

Vad tycker testarna?

Superlativen haglar och testarna är överens om att det här förmodligen är världens bästa digitalkamera just nu. Den enda stora nackdelen är att den är förhållandevis stor och tung. I övrigt tillhandahåller Canon en samling funktioner som gör att man ta strålande bilder oavsett ljusförhållanden. Bildkvaliteten är superb med hög kontrast och skärpa samt utmärkt färgåtergivning. Dessutom är kameran oerhört snabb och den kräver endast 1/10 sekund för att starta upp och ta det första fotot. Att man dessutom kan ta bildsekvenser med hastigheten 10 bilder per sekund anses oerhört bra. Menyerna är visserligen bra, men eftersom man har en stor andel inställningsmöjligheter kan de upplevas som ganska snåriga. Kameran kräver att användaren vet vad den söker. Men är man kunnig i fotografering och är ute efter en professionell kamera så är denna modell en riktig guldgruva.

Kamera & Bild

"Världens bästa digitalkamera"

Kamera & Bild påpekar att kameran är riktigt tålig. Den är bland annat tätad så att den klarar regn. Såväl uppstart- som reaktionstid är i det närmaste obefintlig vilket gör att kameran känns oerhört snabb. Bildserier i full upplösning avverkas med tio bilder per sekund vilket också är ett väldigt bra resultat. Detta ger en möjlighet att fotografera sport eller action av hög kvalitet. Testaren saknar dock en automatisk iso-funktion där man kan ställa in vid vilken slutartid kameran skall ändra iso-värde. Vidare är bildkvaliteten extremt hög men faktorer som skärpa och missteckning beror förstås också på vilket objektiv man väljer. Menyerna är på svenska och användarvänligheten är god. Skärmen är också utmärkt. Kameran kräver dock en erfaren fotograf avslutar testaren.

Källa: Kamera & Bild (SE) nr 7 2007

Digitalfoto för alla

"Extremt snabb och tålig"

Digitalfoto för alla menar att kameramodellen är i det närmaste komplett. Den passar utmärkt för i stort sett alla situationer man kan tänka sig. Benämningarna på de olika funktionerna i kameran är ibland svårbegripliga och detta leder till att kameran är något svårhanterlig. En bra funktion är dock att man kan spara ner inställningarna och ladda in dem om någon annan ändrat något i kameran. Autofokus fungerar blixtsnabbt och man har själv möjlighet att finkalibrera noggrannheten. Skärmen kan användas som sökare, något som gör kameran mer lätthanterad när man fotograferar ur vinklar där man inte kan se den vanliga sökaren. Kameran är oerhört mångsidig men samtidigt ganska stor. Den är dock oerhört snabb och klassas utan svårighet som världens bästa digitalkamera.

Källa: Digitalfoto för alla (SE) nr 11 2007

Cnet

"Among the best digital cameras you'll find"

Cnet menar att denna modell i allra högsta grad kommer att tilltala professionella fotografer. Bland annat eftersom den är oerhört snabbarbetad och producerar bilder av väldigt hög kvalitet. En nackdel är dock att kamerakroppen är relativt stor och tung, har man små händer så sitter också en del knappar avigt placerade. Kameran är annars väl isolerad för att hålla damm och partiklar utanför kamerakroppen. Bildkvaliteten är oerhört bra och bland annat är exponeringen väldigt exakt. Man har stora möjligheter att kontrollera exempelvis färgåtergivning, kontrast och skärpa till exakt de nivåer man söker. Kameran startas upp och tar sitt första kort på 1/10 sekund medan tidsåtgången mellan foton är 1/25 sekund. Bildtagningssekvenser tas med en hastighet av cirka 10 bilder sekund vilket är ett mycket bra resultat. Livslängden hos batteriet är också imponerande. Efter en helg där flera hundra foton tagits så var batteriet inte ens halvtomt.

Källa: reviews.cnet.com (US)

PopPhoto

"A real winner"

PopPhoto menar att Canon här har producerat en riktig vinnare. Kamerakroppen är solid och stadig samtidigt som bildkvaliteten är i det närmaste perfekt. Kameran är oerhört snabb och möjligheten att ta bildsekvenser på 10 bilder per sekund gör att man nästan får intrycket av att filma video istället för att ta stillbilder. Kontrasten är bra och färgåtergivningen är strålande. Autofokusen fungerar imponerande snabbt oavsett ljusförhållande. Kameran erbjuder dessutom en imponerande uppsättning funktioner som gör att man kan få en så bra och naturtrogen bild som möjligt. Höga isotal är inte något problem för kameran eftersom upplösningen behålls samtidigt som bruset hålls på en låg nivå.

Källa: www.popphoto.com (US)

Cirkapris: 37000 kronor

Produktfakta: Canon Eos 1D Mark III är en systemkamera vars upplösning är 10,1 megapixel. Skärmen är 3,0 tum stor och har en upplösning på 230k pixlar. Optisk sökare finns också. Bilderna sparas som raw eller jpeg på compact flash eller sd minneskort. Vid bildserietagning tas bilder med en hastighet på 10 bilder per sekund och ger max 30 raw eller 110 jpeg. Iso kan ställas mellan 100 och 3200 och är expanderbart med L:50 och H:6400. Slutartiderna varierar mellan 30 och 1/8000 sekunder. Kompatibel med EF-objektiv. Kamerans dimensioner är 156x157x80 mm och vikten är 1155 gram.

Tillverkare: Canon