Sök
Canon EOS 1000D + EF-S 18-55

Canon EOS 1000D + EF-S 18-55

Från kompakt till system

2010-10-07

Canon EOS 1000D är en systemkamera anpassad för nybörjare, men som har flera av de tekniker som i används i Canons professionella 1D-serie.

Modell Betyg Pris Kommentar
Canon EOS 1000D 16/25 4000 Lovande

Första intryck
Eftersom jag är van vid kompaktkameror som slinker ner i handväskan och lägger sig närmast obemärkt tillrätta bland kreditkort och enstaka sminkpinaler ter sig denna instegskamera från Canon, till en början, aningen otymplig. De 450 grammen klassisk kameramodell med mjukt rundade hörn kompenserar med skarpa bilder och distinkt bildkvalitet. 
Dessutom är den lättanvänd. Efter en kort muntlig genomgång var det bara att köra. I vissa fall fick jag gå tillbaka till användarhandboken, vilken även den är lättfattlig. Menyn är heller inga konstigheter, även om funktionerna är fler och mer precisa än vad jag är van vid.

Funktioner
Den automatiska inställningen, som jag har använt mig mest av, har fungerat alltigenom bra under såväl soligt ljusa förhållanden som i mer dova restaurangmiljöer. Förutom att en del porträttbilder på nära håll tenderade att bli suddiga, så hittades skärpan bra (den är även smidig att ställa in manuellt.) 

Jag saknar att en så, förhållandevis, väl tilltagen kamera inte har utrymme för en in- och utfällbar skärm. Det hade underlättat en hel del.
   
Blixten vet jag inte vad jag ska säga om, förutom att den vid enstaka tillfällen blir obarmhärtig och för stark – även på den automatiska inställningen. Själva blixtanordningen med den lilla luckan som fälls upp och ner känns aningen rosslig och instabil. 

Bra köp?
Cirka 4000 kronor för en Canon EOS 1000D tycker jag ändå är riktigt prisvärt. Om man funderar på att byta från kompaktkamera till systemkamera är detta ett bra köp. Samtidigt: är man beredd att släpa runt på något sådant här kanske man vill investera i något ännu vassare.    
Alternativt se det som en bra och extremt funktionell kompaktkamera för folk med stora handväskor.

Design: 2/5
Kvalitet: 3/5
Kapacitet: 3/5
Funktioner: 4/5
Prisvärde: 4/5
Totalt: 16/25

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: