Sök
Test - Panasonic Lumix DMC-FT3

Test - Panasonic Lumix DMC-FT3

Tålig semesterkamera

2011-06-30

Panasonic DMC-FT3 är en tålig kompaktkamera med en mängd udda funktioner som faktiskt gör nytta på semesterresan.

Test_-_Panasonic_Lumix_DMC-FT3

Vart är dagens kameror på väg?
När kameran packades upp var det inte de vanliga små informationsrutorna på kamerapaketet som man vant sig vid med åren. Vattentät till 12 meter? Okej, det kanske jag har sett förut på någon kamera, men GPS, kompass, höjdmätare och håll i hatten, en barometer fanns också. Jag vet inte hur vanligt ni tycker det är på en kamera, men det är i alla fall första gången jag håller i en sådan.

FT3 top

Lättanvänd, sommar som vinter 
Nu kan man bli lite avskräckt och tro att kameran inte alls ser ut som en kamera eller att man ska hitta en massa krångliga knappar för att hitta satelliter eller kartor på var du befinner dig. Men nej, ingen fara. Du ser inte någon knapp som du inte ser på vilken annan kompakt i dag. Kameran ser bastant ut, men så är den också stötsäker och skall klara att blir tappad från två meters höjd. Detta var inget jag testade men jag tar Panasonic på orden vad gäller just det. Känslan av en hållbar liten pjäs slår en direkt man får den i händerna. Det är inte bara en kamera för vatten och sommarlekar. Den är köldskyddad ner till -10 grader så det här är verkligen en perfekt resekamrat för de flesta tillfällen. Även skidresan!FT3 bak

Vän på resan
När jag nämner kameran som en resekamrat är det inte bara för att den är så hållbar, utan för att man helt automtiskt vet var alla bilderna är tagna. Stad, gata, höjd över eller under havet samt lufttryck. Vad den sistnämnda informationen skall användas till kan man ju fundera på. Det är tur att barometern bara ger en siffra extra i bildernas exif-information och inget som tar en massa plats på kameran.  

FT3-selfFör det är i bildernas exif-information all gps-data sparas och när du sedan laddar upp en bild till vissa tjänster på Internet placeras de ut på en karta med automatik. Det är väldigt smidigt och man slipper manuellt skriva in, och komma ihåg, var bilderna är tagna.

Med 12,1 miljoner pixlar i upplösning och 4,6x optisk zoom tar kameran stora bilder med en bra brännvidd. Brännvidden motsvarar 28-128 mm med 35 mm film och ger en bra vidvinkel och lagom zoom. FT3 har något som kallas för I.O.S vilket står för optisk bildstabilisator och tar bort lite av skakningsoskärpan. En mycket bra funktion och extra nyttig när man zoomat ut till max och tar ett kort eller filmar.

Bra köp?
Sammantaget känns FT3 som en robust och tålig kamera som passar bra till en badsemester. Den är lättskött och bilderna blir helt okej. Att det är klurigt att få till bra bilder under vatten är inget som skall klandras denna kamera för det är rätt svårt att behärska den konsten, vilken kamera man än har.

Specifikationer DMC-FT3
Upplösning: 12,1 MP
Optisk zoom: 4,6x
Bildstabilistering: Ja
Videoinspelning: Upp till 720p
Mått: 103,5x64x26,5 mm
Vikt: 197 gram med batteri och minneskort

Några fler bildexempel
ft3-landskap

ft3-strand

FT3-undervatten

ft3-undervatten-2

Besök testarens hemsida här.