Sök
Test - Fujifilm Finepix X100

Test - Fujifilm Finepix X100

Finepix X100 är modernt retro

2011-05-10

Fujifilm Finepix X100 är en dyr investering som är en aningen ogenomtänkt i sitt utförande och saknar zoom. Trots detta är modellen en designmässig fullträff som tar riktigt bra bilder.

Finepix X100 är modern retro
Efter en hel höst och en halv vårs väntan har nu Fujifilms senaste tillskott anlänt, Fujifilm Finepix X100. Den var en av de mest uppmärksammade kamerorna på Photokina-mässan i höstas. Fujifilm X100 är en riktig "eye-catcher" med sin stiliga retrodesign, under den vackra ytan hittas en APS-C CMOS sensor på 12,3 megapixlar precis som hos närmaste konkurrerande kameran Leica X1. X100 är en mätsökarkamera, det vill säga att du inte tittar genom objektivet utan genom en separat sökare, dessutom har Fujifilm utökat detta genom att skapa en hybridsökare. Sökaren kan då vara både optisk och elektronisk, vill du ändra läge finns en spak på framsidan av kameran.

X100_1

Lyckat objektiv
Fujifilm Finepix X100 kommer i en läcker ask klädd med ett svart silkesliknande material, den har ett fast och mycket ljusstarkt objektiv på 23mm och med kameran får du med ett laddningsbart batteri, laddare, usb-kabel för bildöverföring till datorn, av-kabel för bild och filmvisning på tv:n och en nackrem. X100 har även ett hdmi-mini uttag. Det finns ett motljusskydd som tillbehör, dock måste du även köpa till en speciell adapterring för att kunna fästa det.

Bildkvalitet och programval
Inte bara designen på X100 ser bra ut, även bilderna som den levererar håller hög klass. Den stora sensorn tillsammans med den ljusstarka optiken gör X100 riktigt bra för foto i svagt ljus och den klarar många av de knepiga ljussituationer. Även bilder då ISO-värdet är ställt på 3200 ser riktigt bra ut och det ser fortfarande bra ut om du höjer ett par steg till. ISO-värdet går att ställa från 100 upp till 12800. Förutom bilder i färg och svartvitt kan den även simulera de gamla filmtyperna, Provia, Velvia och Astia. Den kontrastdetekterande autofokusen fungerar bra men når inte upp till samma nivå som en systemkamera i samma prisklass. Den manuella fokusen däremot levererar ingen känsla alls och man tror man ska få vrida en hel dag innan fokus hittas, alltså väldigt långsam. Planerar du en bild på något som rör sig råder jag till att använda autofokusen och dessutom att starta kameran i tid, då 2-3 sekunder som den tar på sig för att vakna till liv känns som en evighet. För att få ner tiden kan en inställning i menyn för snabbare start hjälpa en smula. Serietagningen fungerar godkänt, 5 bilder/sek är det snabbaste du kan få. Dock visas de 5 bilderna på ett lite knepigt sätt i kameran och det känns mer som en film i slowmotion. Fujifilm Finepix X100 har som de flesta andra kamerorna idag ett antal motivprogram och även det allt mer vanliga Panorama-läget där du sveper kameran från önskat och inställt håll, kameran pusslar sedan själv ihop bilderna till en läcker panoramabild.

X100_2

Du kan i X100 dessutom spela upp bilderna som en film. Kameran har i macro-läget en närgräns på 10 cm, dock kan det nog vara av fördel att använda ett stativ då kameran helt saknar bildstabilisering. Videofunktionen i X100 känns väldigt enkelt utformad, du kan inte låsa ISO-värdet under filmning och bländaren förblir fast utan möjlighet till förändring, inte heller manuell fokusering är möjlig. Det finns också en inspelningsgräns, du kan inte spela in filmklipp längre än 10 minuter vilket är lite märkligt. Ljudet vid filmningar tas upp i stereo av två mikrofoner på kamerans framsida, dock får man även med ljudet av autofokusen som ibland har lite svårt att hitta fokus direkt.

Ergonomi och handhavande
Fujifilm Finepix X100 är en riktig fullträff designmässigt med sin fräcka retrodesign och kamerahus i metall. Detta har dock medfört att ergonomin helt har glömts bort. Den känns klumpig i handen och knapparna på vänster sida om skärmen känns svåra att använda utan att behöva byta grepp. Kameran är kantig och ligger inte alls skönt i handen när man fotar, nästan lite svårt att veta hur man ska hålla den. Objektivet har en tydlig bländarring, dock bara för hela bländarsteg, för att justera tredjedelssteg används ett reglage på baksidan. Rattarna för tid- och exponeringskompensation på ovansidan är rejäla och man ser tydligt vad som är inställt. Den roterbara ratten på baksidan känns däremot plastig och klen på en annars så robust kamera som denna. Valknappen i mitten är liten och man får trycka med fingerspetsen för att inte komma åt diverse andra inställningsknappar. På ovansidan hittar man dessutom en Fn-knapp som är programmerbar, perfekt för ISO-inställning, dock borde det finnas fler sådana knappar för lättåtkomlig styrning av kameran. En knapp som däremot finns är en snabbknapp för RAW-bilds fotografering. Den inbyggda blixten är som på de flesta kompaktkameror inte speciellt mycket att hurra över. Fujifilm har däremot varit kloka nog att placera en blixtsko på kameran, X100 erbjuder dessutom trådlös blixtstyrning. En annan liten detalj som får en att fundera är att det faktiskt går att sätta i batteriet åt fel håll, vad man nu ska ha för nytta av det. 

X100_5

Så bra är kameran
Fujifilm är ett ständigt nyutvecklande kameramärke och X100 visar helt klart att deras kameror håller hög klass. Detta resulterade i att Finepix X100 tog hem utmärkelsen "Bästa premiumkamera" i 2011 års TIPA Awards. Som nomineringen till utmärkelsen lät, har Fujifilm lyckats kombinera "det bästa av två världar" i form av hybridsökaren, en kombination av en optisk mätsökare och ett elektroniskt sökarsystem - analog kamerateknik möter digital teknik. Finepix X100 gör det en kamera ska göra, den levererar riktigt bra bilder tack vare en bra sensor och en ljusstark optik. Med snygga menyer på den skarpa 2,8-tums skärmen ser man klart och tydligt inställningar och tidigare fotade bilder. Trots ergonomimissarna bjuder den in till en underhållande och kreativ fotograferingsupplevelse.

Så gjorde vi
Fujifilm Finepix har testats inom många av de tänkbara bildsituationer man kan komma att ställas inför med en kompaktkamera i handen. Porträttbilder - både med och utan blixt, närbilder i macroläget, i panoramaläget och serietagningsläget.

Fakta om X100
• 23 mm F2 FUJINON fast optik (motsvarar 35 mm i småbildsformatet)
• 12,3 megapixel APS-C CMOS sensor
• Nyutvecklad optisk hybridsökare med överliggande digital information
• EXR processor
• 49 punkters fokus och variabel autofokus
• Full manuell kontroll
• RAW-format och egendefinierad funktionsknapp
• 2,8 tums LCD med 460,000 pixlar
• ISO100 till ISO12800
• Makrofoto på 10 cm avstånd
• Största bländare: F2
• Blixtsko för TTL-blixt
Läs mer på: www.fujifilm.se

Test av Johan Hagman