Sök
Test – 5 vattentäta kameror

Test – 5 vattentäta kameror

Kameror som pallar trycket

2009-06-29

Vi har testat fem kameror som varken räds spöregn eller ett dopp i bäcken. Bäst i test blir Panasonic Lumix DMC-FT1.

Modell Betyg Pris Kommentar
Panasonic Lumix DMC-FT1 18/25 4500 Bäst i test
Pentax Optio W60 18/25 2600 Bästa budgetval
Fujifilm Finepix Z33 WP 17/25 2000 Räknar deltagarna
Olympus µ-Tough 6000 16/25 3000 Styrs med knackning
Canon Powershot D10 15/25 3900 Ubåtskänsla

Sammanfattning

En normal kompaktkamera kan med lite otur gå sönder om du använder den i lätt regn, och tappar du den i vattnet är den bara att glömma. Smartson testar fem kameror som däremot står pall för det mesta som knäcker en normal kamera.

Inledning

Testvinnaren Lumix DMC-FT1 får höga betyg för prestanda och kvalitet, och känns överlag som en mycket tålig kamera. Men smakar det så kostar det och kameran från Panasonic går loss på strax under 4 500 kronor. Pentax Optio W60 står som tvåa och även bästa budgetval på grund av sin jämna prestanda och sitt fina prisvärde, med en bildkvalitet som ofta överträffar de dyrare kamerorna.

Extra positivt är att hela startfältet består av allround-kameror som inte gör bort sig varken på land eller i vatten. Tvärtom är bildkvaliteten överlag god, även om flera modeller visar bristande skärpa i hörnen av bilden. Detta blir ofta mer påtagligt i utzoomat läge. Några modeller har genomtänkta funktioner för att vara lätta att använda under vatten eller i skidbacken, och dessutom finns flera av modellerna i starka färger för att de ska vara lätta att hitta igen om man tappar dem.

Kapslingsklassning
(IP)
Motstånd mot inträngande damm, vatten och föremål anges av produktens kapslingsklassning ("IP-klassning" i vardagligt tal). De två sifforna anger i turordning skydd mot damm och inträngande objekt, respektive vatten. Ju högre tal, desto bättre skydd. En produkt märkt med IPX7 är inte dammskyddad, men klarar en meters vattendjup i 30 minuter. När det gäller dammskydd betyder en femma dammskyddad, medan en sexa betyder dammtät.
Källa: SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

Så gjorde vi

Kamerorna har testats under några veckors tid i varierande situationer. Vi har testat inom- och utomhus samt under vatten. Kamerorna har betygsatts inom prestanda, kvalitet, design, funktioner och prisvärde, där maxbetyget sammanräknat är 25 poäng. Priserna är hämtade från prissökningssajter och är exempel från välkända butiker med produkten i lager.

Panasonic Lumix DMC-FT1 - Bäst i testbetyg

Upplösning: 12,1 megapixel
Zoom: 28-128 mm, 4,6x
Bildskärm: 2,7 tum, 230 000 punkter
Vattentät: ner till 3 meters djup
Stöttålig: klarar fall på 1,5 meter
Arbetstemperatur: Ingen uppgift

Panasonic Lumix DMC-FT1Omdöme:
Panasonic Lumix DMC-FT1 är en respektingivande hårding i aluminium, med relativt tydliga knappar. Vi saknar en list på framsidan för bättre grepp då metallen är ganska hal. Kameran har flera roliga funktioner, till exempel kan man skriva in namn på personer man fotar ofta, så känner den sedan igen dessa personer. Kameran filmar i HD-upplösning men formatet, AVCHD Lite, är så nytt att många videoredigeringsprogram ännu inte har stöd för det. Den stora avtryckaren fungerar fint för barnfingrar då den sticker upp en del, och då kameran är stöttålig är den lämplig för barnfamiljen, trots att den är dyr.
Cirkapris: 4500 kronor

Pentax Optio W60 - Bästa budgetvalbetyg

Upplösning: 10 megapixel
Zoom: 28-140 mm, 5x
Bildskärm: 2,5 tum, 230 000 punkter
Vattentät: ner till 4 meters djup
Stöttålig: Nej
Arbetstemperatur: ner till -10°C
Övrigt: IP58, HD-film, ansiktsdetektering, bildstabilisering, motivavkänning, 36 MB inbyggt minne.

Pentax Optio W60Omdöme:
Pentax Optio W60 ser relativt anonym ut, men visar sig prestera med jämn kvalitet både över och under vattenytan. Kameran är en av de mest robusta i testet, men marknadsförs inte som stötsäker. Den lilla listen på framsidan gör att kameran ligger tryggt i handen, men då avtryckarknappen är nedsänkt fungerar den inte så bra med handskar eller för små barnfingrar. Bildkvaliteten är mycket god och hörnskärpan är testets bästa. Denna kamera uppskattades väldigt mycket av småbarnen eftersom den är lätt att hålla i. Tyvärr är avtryckarknappen nedsänkt, vilket gjorde att barnen ofta misslyckades med att ta bilder.
Cirkapris: 2600 kronor

Fujifilm Finepix Z33 - Räknar betygdeltagarna

Upplösning: 10 megapixel
Zoom: 35-105 mm, 3x
Bildskärm: 2,7 tum, 230 000 punkter
Vattentät: 3 meter
Stöttålig: Nej
Arbetstemperatur: 0°C-40°C
Övrigt: IP68, ansiktsdetektering med räkning, bildstabilisering, motivavkänning, 50 MB internminne

Fujifilm Z33 WPOmdöme:
Fujifilm Finepix Z33 WP är testets till storleken smidigaste kamera, och utseendet är faktiskt riktigt läckert. Den ligger bra i handen för att vara så liten, men ytan är lite hal. Knapparna på baksidan är gummerade, men placerade utan logik och man måste ofta tänka två gånger för att navigera i menyerna. Kameran har smarta funktioner för gruppbilder där kameran väntar med att ta bilden tills rätt antal personer är på plats. Skärmen är den sämsta i testet, och det är svårt att se hur bilden blir genom att titta på bildskärmen. Blixtbilder blir särskilt fina, men det skulle inte skada med bättre hörnskärpa och mindre brus. Vårt knallgröna testexemplar blev snabbt en av barnens favoritkameror, men då den inte är stöttålig är den inte vårt förstahandsval för småbarnsfamiljen.
Cirkapris: 2000 kronor

Olympus µ-Tough - Styrs med betygknackning

Upplösning: 10 megapixel
Zoom: 28-102 mm, 3,6x
Bildskärm: 2,7 tum, 230 000 punkter
Vattentät: ner till 3 meters djup
Stöttålig: klarar fall på 1,5 meter
Arbetstemperatur: ner till -10°C
Övrigt: IPX8, Slagkontroll, ansiktsdetektering, bildstabilisering, motivavkänning, 42 MB inbyggt minne.

Olympus mju Tough 6000Omdöme:
Olympus har lång erfarenhet av tåliga kameror, och det visar sig genom några genomtänka funktioner. Exempelvis finns möjligheten att styra vissa funktioner genom att knacka på kameran, vilket underlättar när man har handskar på sig. Olympus µ-Tough 6000 är testets enda kamera med inbyggt linsskydd vilket till en början verkar smart, men i praktiken samlas gärna vatten där efter ett dopp, vilket gör att linsen blir svår att hålla ren. Även skärmens yta blir lätt kladdig från torkade vattendroppar och fingeravtryck. Bilderna kunde gärna ha fått vara ett snäpp skarpare i hörnen, och kamerans automatik aktiverar gärna blixten utan anledning.
Cirkapris: 3000 kronor

Canon Powershot D10 - Ubåtskänslabetyg

Upplösning: 12,1 megapixel
Zoom: 35-105 mm, 3x
Bildskärm: 2,5 tum, 230 000 punkter
Vattentät: 10 meter
Stöttålig: 1,22 meter
Arbetstemperatur: -10°C till 40°C
Övrigt: IP68, ansiktsdetektering, bildstabilisering, motivavkänning

Canon Powershot D10Omdöme:
Canon Powershot D10 är en kamera med rundade former, vars bullighet ger lite u-båtskänsla. På grund av formen går den inte ner i en byxficka, och tyvärr är den också mycket svår för små barnfingrar att hålla i. Det senare är olyckligt, då kameran annars hade varit mycket lämplig för småbarn på grund av den stora tydliga avtryckaren samt stöttåligheten. Även de övriga knapparna är stora och tydliga men det hjälper inte mycket då kameran ändå är svår att hålla stadigt, återigen på grund av rundningen. Kameraremmens fastsättning är smart och flexibel. Bildkvaliteten är klart godkänd med fina och mättade färger, men skärpan i hörnen kunde varit bättre i vidvinkelläget. På det stora hela en bra kamera, men det känns som att Canon tagit en ixus och byggt in den i ett plastskal. Vi hoppas att nästa version är mer ergonomisk.
Cirkapris: 3900 kronor