Sök
Sony DSC-P150

Sony DSC-P150

Sikta-och-tryck-kamera med 7 megapixlar

2005-03-31

En lätthanterlig 7-megapixelskamera som producerar bra bilder. En "sikta-och-tryck-kamera" för hobbyfotografen även om priset är något högt.
Testkälla Kommentar
Allt om Digitalfoto ”Testets minsting, men också minst finesser”
PC för alla ”En oerhört trevlig bekantskap”
DigitalFoto ”Ställer inte allt för höga krav på användaren”
M3 ”Bästa köp”
Cnet “Includes none of the extras found in other”

Vad tycker testarna?

Sony DSC-P150 producerar bra bilder med bra färgåtergivning och kontrast. Kameran är liten och nätt, men känns ändå stadig och gedigen, mycket tack vare sitt aluminiumskal. Finesserna är inte många, endast de mest grundläggande inställningarna är möjliga. Enligt testarna en typisk ”sikta-och-tryck-kamera”. Hastighetsmässigt är P150 snabbare än många andra i samma klass. Batteritiden får mycket bra betyg, så även bildöverföring som sker med snabba USB 2.0.

Allt om Digitalfoto

”Testets minsting, men också minst finesser”

Sony-DSC-P150-3

Allt om Digitalfoto har jämfört fem olika digitalkameror med 7 megapixlar eller mer. Förutom Sony DSC-P150 var även Canon Powershot G6, Canon Powershot S70, Casio EX-P700 och Pentax Optio 750Z med i testet. Kamerorna tävlar i sju olika kriterier, bildkvalitet i bra ljus, bildkvalitet i svagt ljus, snabbhet, autofokus, bärbarhet, ergonomi och slutligen finesser. Totalsegrare i testet är Canon Powershot G6 tack vare ljusstarkt objektiv och möjlighet att ansluta extern blixt. Om DSC-P150 skriver man bl a att den har få finesser och är ingenting för dem som kan lite mer om fotografering och vill experimentera med manuella inställningar. P150 utses dock som den rappaste av dem alla, främst är den väldigt snabb i starten. P150 får även guldpeng för sin nätta storlek, den är klart minst i testet och är lätt att bära med sig.

Källa: Allt om Digitalfoto, nr 10 2004
PC för alla, nr 10 2004
DigitalFoto, nr 10 2004
M3, februari 2005
Till ZDnets hemsida

PC för alla

”En oerhört trevlig bekantskap”

Sony-DSC-P150-silver

PC för alla anser att sju megapixlar är onödigt mycket för den som inte gör förstoringar av sina bilder, tre eller fyra megapixlar passar de flesta användare. Men det är förstås ingen nackdel att ha möjlighet att ta högupplösta bilder. P150 är tillräckligt liten för att ta med sig men har ändå tillräcklig vikt för att ligga stadigt i handen. Dess aluminiumskal gör den behaglig att hålla i och gör den mer tålig. Batteritiden imponerar. Enligt testaren tar P150 dubbelt så många bilder som andra kameror med liknande batteri. Kameran är relativt snabb, även om den inte hör till de allra snabbaste. Hastigheten minskar dock med ökad upplösning. P150 är lätt att hantera, en ”sikta-och-tryck-kamera”. Bildkvaliteten är bra, bilderna blir skarpa och har bra färgåtergivning. Prismässigt är P150 något för dyr för hobbyfotografen.

DigitalFoto

”Ställer inte allt för höga krav på användaren”

Enligt DigitalFoto är P150 en gedigen kamera som är lätt att ta med men designen börjar bli lite gammalmodig. Kameran startar snabbt, och autofokus fungerar väl. Menyerna är lättnavigerade, men testaren hade önskat att vissa grundläggande inställningar funnits mer lättåtkomliga, t ex exponeringskompensation, fokuslägen, ljusmätningsinställningar, vitbalans mm. Batterikapaciteten är riktigt bra. Det medföljande minneskortet på 32 MB räcker inte långt om bilderna tas med högsta upplösning, och MemoryStick är relativt ovanligt vilket kan vara en nackdel om man senare vill byta kamera. Bildkvaliteten är utmärkt. Kontrast och färgmättnad är mycket bra, exponeringsprecision likaså. Ett bra val för den som vill ha en kamera med hög upplösning men som samtidigt är enkel att handskas med.

M3

”Bästa köp”

DSC-P150-Blue

M3 gillar designen hos P150. Dess litenhet och nätta storlek gör den attraktiv. Kameran är snabb, både vid uppstart och vid fokusering. Zoomen är inte den kraftigaste, men ett större zoomobjektiv skulle heller inte rymmas i den här nätta kameran. Till skillnad från de föregående testarna tycker inte M3 att P150 producerar bilder som kan mäta sig med konkurrerande kameror i samma klass. Man saknar manuell inställning av vitbalans, och tycker att fem förprogrammerade lägen är för lite. Plus för den inbyggda videofunktionen. Att föra över bilder till datorn går snabbt tack vare USB 2.0.

Cnet

“Includes none of the extras found in other”

Cnet tycker att P150 producerar bra bilder och har bra batteritid, men den saknar många finesser som finns på konkurrerande 7 megapixels digitalkameror. Kameran är liten och nätt, men jämfört med andra kameror i samma klass har den klen zoom. Synd också att bilder enbart sparas i det komprimerade formatet JPEG. P150 är snabb, både i starten och mellan bilder. Batteritiden är som sagt mycket bra, och bildkvaliteten likaså. En kamera för den som vill ta bra, högupplösta bilder med en kamera som bara har de mest grundläggande funktionerna, men för mer seriösa fotografer är den inget bra val.

Cirkapris: 4200 kronor

Produktfakta: Sony DSC-P150 är en kompakt digitalkamera på sju megapixlar vilket motsvarar 3072x2304 pixlars effektiv upplösning. Bilder sparas i JPEG på MemoryStick/MemoryStick PRO. Objektivet motsvarar 38-114 mm på 35 mm kamera. Ljusstyrka i optiken 2,8-5,2. 3x optisk zoom och 4x digital zoom. Automatisk alt manuell fokusering. 1,8 tums LCD-sökare. Ljusmätning sker via flerzon samt spotmätning. Vitbalansen ställs in automatiskt eller via fyra förinställda lägen. Ljuskänslighet auto eller ISO 100, 200 och 400. Slutartider 30-1/2000 s. Exponering via programautomatik. Exponeringskompensation +/-2 i 1/3 steg. Självutlösare 10 s. Inbyggd blixt med röda-ögon-reducering, auto, slow, av och på. Möjlighet till sekvenstagning. Filminspelning i MPEG, 640x480 pixlar, 30 b/s, med ljudupptagning. Ansluts via USB, video-ut samt nätdel. Drivs med NP-FR1 Li-Ion batteri. Kameran mäter 108x51x27 mm och väger 183 gram.

Modell: Sony DSC-P150

Tillverkare: Sony