Sök
Sony DSC-H2

Sony DSC-H2

Användarvänlig långzoomare som ger mycket bra bilder

2006-09-29

En pärla bland långzoomare, så tycker testarna om Sony DSC-H2. En användarvänlig kamera som ger mycket bra bildkvalitet.
Testkälla Betyg Kommentar
What digital camera 87/100 "A good all-round camera"
Kamera & bild 31/50 "Snabbare autofokus, snabbare avtryck, mjukare zoomning"
Digitalfoto för alla 8,8/10 "Kompetent och användarvänlig modell med hög bildkvalitet"
Megapixel 87/100 "Offers a very good image quality"
Imaging resource - "A bargain in a 6 megapixel 12x zoom"

Vad tycker testarna?

Sony DSC-H2 är lätt att använda och ger bilder med hög kvalitet. Kameran är ergonomiskt utformad med knappar och reglage precis där de bör vara. Det råder delade meningar om byggkvaliteten, vissa menar att kameran känns plastig medan andra tycker att den är välbyggd och gedigen. Bildstabiliseringen gör det den ska, och tillåter en ökning av slutartiden cirka två steg med bibehållen skärpa. Batteritiden imponerar, men kom ihåg att bildstabilisering och bildvisning gör att du behöver ladda batterierna oftare. De automatiska exponeringsinställningarna ger mycket bra bilder, men om du själv vill styra över exponeringen finns gott om manuella inställningsmöjligheter.

What digital camera

"A good all-round camera"

What digital camera skriver att Sony DSC-H2 är välbyggd och är rolig att använda. Den har gott om funktionalitet, bland annat gillas bildstabiliseringen som gör det lättare att fotografera under dåliga ljusförhållanden. Bildkvaliteten är bra. Bilderna tenderar ibland att vara något underexponerade, men färgåtergivning och vitbalans är korrekta. Bruset håller sig på en helt acceptabel nivå. Tillverkaren har lyckats bra med utformningen av kameran, med knappar och reglage logiskt placerade och lättåtkomliga. En allroundkamera.

Källa: What digital camera (GB) juli 2006

Kamera & bild

"Snabbare autofokus, snabbare avtryck, mjukare zoomning"

Tidningen Kamera & bild har låtit Sony DSC-H2 duellera med Kodak Z612, två på papperet väldigt lika kameror med bland annat lång zoom och bildstabilisering. Högst betyg i jämförelsen fick Sony och det främst för bildkvalitet och mångsidighet. Sony är större och har därmed bättre grepp och mer plats för fingrarna, men den är plastigare än sin konkurrent, och känns mindre gedigen och välbyggd. Skärmen är något av en besvikelse, den är liten och har dålig upplösning. Reglagen får också dåligt omdöme. Flervägsväljaren är slät och svårhanterad och vissa knappar sitter märkligt placerade. Sökaren däremot är riktigt bra, skarp och med dioptrijustering. Bilderna blir som sagt mycket bra, men bildstabilisering är nödvändigt. Vid iso-värden över 200 blir bilderna inte riktigt lika bra och även om kameran klarar upp till iso 1000 bör man hålla sig till de lägre värdena.

Källa: Kamera & bild (SE) nr 7 2006

Digitalfoto för alla

"Kompetent och användarvänlig modell med hög bildkvalitet"

Digitalfoto för alla tycker att DSC-H2 är rolig och lätt att använda. Knappar och reglage är välplacerade och menyerna är logiska. Ergonomiskt sett är kameran en fullträff. Men byggkvaliteten är inte den allra bästa, kameran känns plastig. Zoomen är snabb och har en precision som endast överträffas av ett fåtal manuella zoomobjektiv. Bildstabiliseringen ger dig möjlighet att förlänga slutartiden cirka två steg med samma skärpa. Batteritiden är mycket bra, men om du använder bildstabiliseringen och bildvisningsfunktionen får du räkna med att ladda batterierna ofta. Bilderna håller hög kvalitet överlag, och de automatiska inställningarna fungerar mycket bra. Minus för att det saknas möjlighet att använda extern blixt. Det här är en bra familjekamera eller ett bra och billigare alternativ till systemkameran.

Källa: Digitalfoto för alla (SE) nr 13 2006

Megapixel

"Offers a very good image quality"

Megapixel imponeras av att Sony lyckats göra DSC-H2 så kompakt och lätt trots att den har bildstabilisering, två aspekter som annars brukar vara varandras motsatser. Bildkvaliteten är mycket bra, med naturlig färgåtergivning. Kameran är ergomiskt utformad och är utrustad med en kraftfull inbyggd blixt. På den negativa sidan nämns att jpeg-komprimeringen är lite väl kraftig ibland, speciellt vid hög upplösning. Testaren hade också gärna sett raw-format.

Källa: www.megapixel.net (US)

Imaging resource

"A bargain in a 6 megapixel 12x zoom"

Enligt Imaging resource har kameran en tyst, smidig och snabb zoom, och är ett kap bland kameror i samma kategori. Den har fler manuella inställningsmöjligheter än många andra, och fungerar ypperligt i autoläget samtidigt som de förinställda motivprogrammen ger bra hjälp vid lite svårare ljusförhållanden. Kameran är användarvänligt utformad. Vid en första anblick kan de olika programlägena verka något svårare än hos en del andra kameror, men efter en titt i manualen klarnar de. Bildkvaliteten är mycket bra, men bilderna lider ibland av färgstick. Batteritiden är imponerande, och en laddning räcker till cirka 400 bilder.

Källa: www.imaging-resource.com (US)

Cirkapris: 4000 kronor

Produktfakta: Sony DSC-H2 är en sex megapixels digitalkamera med 12x optisk zoom. Bilder sparas i jpeg på memorystick duo/pro. Det finns 32 megabyte stort internminne. Bildskärmen är två tum. Den inbyggda blixten har räckvidden 0,3-9 meter. Sekvenstagning 1,3 bilder per sekund, upp till 7 bilder i högsta upplösning. Filminspelning med upplösningen 640x480 pixlar, 16 eller 30 bilder per sekund. Drivs med två stycken AA-batterier. Mått 108x81x91 mm, vikt 438 gram utan batteri.

Tillverkare: Acer