Sök

Kompakt med systemsensor

2009-11-30

Sigma DP2 är en kompaktkamera vars sensor är lika stor som sensorn hos många systemkameror. Resultatet blir ofta fantastiska bilder men den höga prislappen ifrågasätts.
Testkälla Betyg Kommentar
Kamera & bild - "Unik, smart och charmig"
Lyd & bilde 4/6 "Utvilsomt kameraet for viderekomne"
DP review 64/80 "A niche product"
Photographyblog 19/25 "Offers excellent image quality"
Digitalfoto 17/25 "Excellerar utomhus"

Vad tycker testarna?

Omdömena från testarna angående Sigma DP2 är blandade. De flesta är dock överens om att kameran, som utmärker sig genom att ha en sensor som är nästan lika stor som hos systemkameror, tar fantastiska bilder under rätta förhållanden. Dynamiskt omfång och detaljrikedom är p.g.a. denna tekniska fördel vida överlägsen andra kompaktkameror enligt flera av testarna. Samtidigt pekas på att kameran har alldeles för många brister för att fullt ut kunna motivera det höga priset. Återkommande kritik förekommer mot hastigheten hos Sigma DP2, särskilt autofokus upplevs som långsam hos vissa av testarna.

Kamera & bild

"Unik, smart och charmig"

Med DP 2 har Sigma försökt få fram en digital kvalitetskompakt, d.v.s. en kompaktkamera med fast objektiv och samma bildkvalitet som en systemkamera. Enligt Kamera & bild har Sigma dock fått göra en rad eftergifter vad gäller byggkvalitet för att få ner DP 2 till ett rimligt pris. Detta avspeglas bl.a. i att skärmen är liten och dålig. Istället har bildkvalitet prioriterats. Sensor och objektiv bidrar till att producera skarpa bilder, och det dynamiska omfånget hos Sigma DP 2 blir mycket större än hos andra kompaktkameror som har mindre sensorer. Kameran är lätt att använda när man vant sig vid den och utgör en klar förbättring vad gäller bildkvalitet och hastighet jämfört med föregångaren DP 1, enligt testaren.

Källa: www.kamerabild.se (SE)

Lyd & bilde

"Utvilsomt kameraet for viderekomne"

Lyd & bilde konstaterar att Sigma DP2 inte är ägnad åt amatöranvändaren, vilken lika väl kan välja andra alternativ som kostar hälften av DP2 för att uppfylla sina fotograferingsbehov, istället bör den främst intressera de fotografer som ser fördelarna med ett fast objektiv av hög klass och en sensor i systemkameraklass som tillräckligt goda skäl för att lägga ut de pengar som DP2 kostar. För pengarna får man en kamera med otroligt bra bildkvalitet, bland annat anser testaren att färgåtergivningen hos Sigma är bland det bästa man har sett och sensorn, som är betydligt större än hos vanliga kompaktkameror, medför en imponerande detaljrikedom och ett färgdjup som anses långt bättre än hos någon annan kompaktkamera.

Källa: www.lydogbilde.no (NO)

DP review

"A niche product"

Jämfört med föregångaren DP1 utgör Sigma DP2 ett avsevärt steg framåt, enligt DP review, bland annat när det gäller objektivet och användarvänligheten. Vidare ges beröm åt utformning - kameran är lika snygg som den är bekväm att hålla. Sigma DP2 har kapacitet att producera riktigt vackra bilder med mycket hög detaljåtergivning. Testaren ifrågasätter dock hur Sigma kommer att förhålla sig när de större tillverkarna, såsom Panasonic och Olympus, med mer erfarenhet av att producera användarvänliga kameror för massanvändning introducerar sina kompaktmodeller med systemsensorer. Sigmas unika sensor förefaller vara det enda som motiverar ett så högt pris, vilket gör det svårt att rekommendera kameran trots att den presterar bra, enligt testaren.

Källa: www.dpreview.com (US)

Photographyblog

"Offers excellent image quality"

Photographyblog berömmer inledningsvis kamerans robusta byggkvalitet. Jämfört med föregångaren DP1 så har Sigma DP2 en snabbare processor, dock upplever testaren ändå kameran som långsam vid användning i vissa avseenden. Bildkvaliteten är utmärkt som ett resultat av x3f-sensorn, och att man kan fotografera i råformat gör bara saken bättre. Även denna testare erinrar om att föregångaren DP1 var ensam kompaktkamera med systemsensor på marknaden när den kom men Sigma numera har fått konkurrens, bl.a. av Panasonic och Olympus. Mot bakgrund av detta ifrågasätter testaren prisvärdheten hos Sigma DP2, även om det är en mycket bra kamera.

Källa: www.photographyblog.com (US)

Digitalfoto

"Excellerar utomhus"

I likhet med övriga testare imponeras Digitalfoto av att sensorn i Sigma DP2 är ungefär lika stor som sensorerna hos många av systemkamerorna på marknaden. Bildkvaliteten imponerar stort på testaren och särskilt detaljrikedom, dynamiskt omfång och kontrast omnämns i positiva ordalag. Mångsidigheten är dock inte den bästa, testaren konstaterar att vad gäller utomhusfotografi i bra ljusförhållanden så saknar bildkvaliteten hos Sigma motsvarighet hos konkurrenterna, medan den vid andra tillfällen, särskilt vid sämre ljusförhållanden, kan prestera riktigt dåligt. Betyget som helhet dras vidare ner av brister i hastigheten vid användning, särskilt autofokusen upplevs som mycket långsam, samt det höga priset.

Källa: Digitalfoto (SE) nr 8 2009

Cirkapris: 7000 kronor

Produktfakta:

Typ: Kompakt
Upplösning: 14,06 megapixel
Zoom: 3 x digital
ISO: 50-1600
Lcd: 2,5 tum, 230000 pixlar
Råformat: ja
Video: 320 x 240, 30 fps
Minne: sd-kort
Batterikapacitet: ca 250 bilder
Anslutningar: usb 2.0, video ut, audio ut
Övrigt: 20,7 x 13,8 mm sensor, råformat
Vikt: 260 gram exklusive batteri och minneskort
Mått: 113.3 mm×59.5mm×56.1mm