Sök
Sanyo Xacti VPC-J1

Sanyo Xacti VPC-J1

Funktionernas mästare

2003-07-15

En digitalkamera som pratar med dig, låter dig spela in video och dessutom lagrar dina kommentarer om varje bild.
Testkälla Betyg Kommentar
ColorFoto 65,5/100 ”Pfiffige details”
Photoworld ”Kraftpaket im Kompaktformat”
Xonio ”Geringe Auslöseverzögerung”
DigitalFoto ”Prisvärd och funktionsrik”

Vad tycker testarna?

Vad tycker testarna?Testarna har genomgående mycket gott att säga om kameran, även om åsikterna går isär en aning om vad som är bäst respektive sämst. De flesta tycker att bildkvaliteten är klart godkänd, även om vissa menar att skärpan och/eller färgåtergivningen kunde varit bättre. I expertläget finns det mesta man kan önska sig av manuella inställningsmöjligheter. Även finesser som videoinspelning, makrofotografering och ljudkommentarer ger pluspoäng för Sanyo Xacti.

ColorFoto

”Pfiffige details”

ColorFoto jämför Sanyo Xacti VPC-J1 med Canon Ixus 400. Sanyos robusta magnesiumskal ger ett bra intryck. Att kameran kommer igång på bara 1,4 sekunder förstärker det positiva intrycket. Ergonomiskt gillar testaren kameran då alla knappar är logiskt placerade med bra känsla. Zoomen är snabb och precis, menysystemet självförklarande och smidigt. Kamerans största brist är att det finns få manuella inställningsmöjligheter förutom olika motivprogram. Bildkvaliteten bedöms som ganska god och för en 3-megapixelkamera har Xacti ovanligt bra upplösning även om färgerna blir lite bleka. Ett plus för föredömligt låg strömförbrukning. Ixus 400 klarar små detaljer något bättre medan Sanyo Xacti är billigare och med roliga finesser

Källa: ColorFoto, Nr 6 2003
Till Photoworld's startsida
Till Xonio's startsida
DigitalFoto, Nr 2003

Photoworld

”Kraftpaket im Kompaktformat”

Photoworld menar att Sanyo Xacti erbjuder tillräcklig upplösning för att trycka bilder även i större format. Att TV-kopplingen fungerar på PAL såväl som NTSC ger plus. Funktionsmässigt klarar den sig bra, funktionerna är många, smidiga och användbara. I bildtestet anmärker man på att skärpan inte är den bästa, antagligen på grund av att objektivet måste vara minimalt i det kompakta skalet. I övrigt hittar testaren inga fel på testbilderna, färger återges neutralt och resultatet får klart godkänt. En finess testaren uppskattar är makrofunktionen som kan vara mycket användbar för myntsamlare m fl. Snygg och lättanvänd kamera i ett kompakt skal.

Xonio

”Geringe Auslöseverzögerung”

Xonio uppskattar röstfunktionen som hjälper nyblivna användare, även om mer erfarna fotografer stänger av den ganska snabbt. Snabbhet är något testaren uppskattar och kameran går igång snabbt och det tar inte lång tid från det att man tryckt på knappen tills kortet är taget. Funktionsmångfalden uppskattas, särskilt eftersom expertläget erbjuder manuella inställningar. Bildkvaliteten får utstå en del kritik, testaren förväntar sig snäppet mer kontrast och mindre brus vid utomhusfotografier i den här prisklassen. Funktioner som ger pluspoäng är makro, video och röstmemo. Kamerans största styrkor är snabbheten, makrofunktionerna och de många manuella inställningsmöjligheterna. Den största bristen anses vara mindre skavanker i bildkvaliteten.

DigitalFoto

”Prisvärd och funktionsrik”

Testaren hos DigitalFoto stänger snart av röstläget, som snart blir irriterande. Pluspoäng dock för funktionsmångfald kombinerat med smidiga motivprogram. Särskilt de mer avancerade funktionerna tilltalar testaren som möjligheten att spara vitbalansinställningar och bildseriefunktionalitet. Videoinspelning går mycket bra och ytterligare plus är att kameran även fungerar som webbkamera. Vad gäller bildkvaliteten är testaren mer än nöjd. Skärpan får klart godkänt och vid makrofotografering bedöms närbilderna som verkligt bra. Även utomhusfotografier får godkänt med korrekta färger. En funktionsrik kamera som många kan uppskatta menar man.

Cirkapris: 4500 kronor

Produktfakta: Sanyo Xacti VPC-J1 är en 3 megapixels digitalkamera med bildupplösning på 2048x1536 pixels (kan interpoleras till 2880x2160). Bilderna sparas med 24 bitars färgdjup och det medföljande SD-minneskortet rymmer 16 MB. Objektivet har 5,7-16 mm brännvidd eller 2,8x optisk zoom. Funktionsmässigt ryms inställningar för fokusområde, självutlösare, ISO, exponeringskompensation och vitbalans. Kameran har ett röstläge på engelska eller japanska. Det är även möjligt att ta bildserier eller spela in videosekvenser i 640x480. Andra finesser inkluderar 10 sekunders ljudkommentar till varje foto, blixt, TV-utgång (PAL och NTSC) och 1,5 tums LCD. Mått 98x57x31 mm, vikt 150 g.

Modell: Sanyo Xacti VPC-J1