Sök
Samsung NV24HD

Samsung NV24HD

Lättskött kompaktkamera

2008-10-23

En kompaktkamera som enligt testarna är en dröm att använda tack vare Samsungs nya användargränssnitt. Funktionerna är ovanligt många och det går att filma i hd. Bildkvaliteten vinner dock inga priser.
Testkälla Betyg Kommentar
Digitalfoto 21/25 "Fullständigt fullproppad"
Bild & ljud hemma 4/6 "Fenomenalt skarp skärm"
Cnet 8,6/10 "Decent pictures"
Good gear guide 3,5/5 "A pretty suave camera"
PC för alla 7/10 "Snudd på perfekt gränssnitt "

Vad tycker testarna?

Testarna delar alla ut mycket beröm för utförandet hos Samsung NV24HD och menar att det är en både snygg och ergonomisk kamera. Menysystemet uppskattas stort för sin enkla och intuitiva användarvänlighet. En testare skriver att det är snudd på perfekt. Kameran uppges bjuda på fler funktioner än vad som är normalt för en kompaktkamera och möjligheten att filma i hd tillhör dessa ovanligheter. Men när det kommer till bildkvaliteten så imponerar kameran inte lika starkt. Testarna menar alla att bilderna blir bra, men de står inte ut på något vis.

Digitalfoto

"Fullständigt fullproppad"

Det är imponerande hur många funktioner som ryms under skalet hos Samsung NV24HD, det skriver Digitalfoto som menar att specifikationerna är snudd på fantastiska. Testaren gillar främst att det finns manuella lägen, optisk bildstabilisator och ett vidvinkelläge på 24 mm. Höljet är greppvänligt och det är lätt att komma åt knappar och reglage. Att kameran dessutom kan filma i 720p hd-upplösning och att hdmi-kabel samt en liten fjärrkontroll följer med ger ett stort plus i kanten. Bilderna som tas får godkänt och sticker inte ut vidare mycket. Färgåtergivningen är neutral och blixten stark. Med iso 100 förekommer inget brus. Upp till iso 400 förekommer väldigt lite brus men iso däröver ger störande brusnivåer.

Källa: Digitalfoto (SE) nr 8 2008

Bild & ljud hemma

"Fenomenalt skarp skärm"

När Bild & ljud hemma jämför Samsung NV24HD med tre andra kameror i samma prisklass så står produkten ut genom att vara den enda som erbjuder manuell exponeringskontroll och den som har starkast blixt. Dessutom så uppges den erbjuda bäst grepp och ett användargränssnitt som ligger långt före när det gäller användarvänlighet. Skärmen står också ut då den är av oled-typ och har mycket bra färgåtergivning. Samsungs kamera tar bilder med bra kontrast och stort dynamiskt omfång. Men färgerna är helt neutrala och uppvisar färgstick i röda områden. Dessutom så finns en synlig förlust av skärpa ut mot kanterna. På grund av bildkvaliteten så får NV24HD stå tillbaka för Fujifilm Finepix F100FD som blir testvinnare. Samsung NV24HD hamnar på andra plats. Deltog gjorde också Canon Ixus 860IS och Sony Cybershot DSC-W170.

Källa: Bild & ljud hemma (SE) nr 8 2008

Cnet

"Decent pictures"

Cnet är mycket positiva till användargränssnittet hos Samsung NV24HD och menar att navigationssättet slår allt annat som tidigare figurerat i en kompaktkamera. Det går inte bara lätt att göra justeringar, upplägget med två rader gör dessutom att det går att se hur justeringarna påverkar bilden i mitten av skärmen. Bilder blir skarpa och med väldigt små spår av distortion. Testaren imponeras av vidvinkel och uppger dessutom att färger behålls ända ut i kanterna. Kameran har inte heller problem med att fånga motiv med hög kontrast. Brus hanteras mycket bra vid iso 400 och under.

Källa: www.cnet.co.uk (GB)

Good gear guide

"A pretty suave camera"

Även Good gear guide berömmer Samsung NV24HD för det intuitiva gränssnittet som gör det mycket enkelt att sköta kameran. Testaren menar också att produkten har en utmärkt formgivning som inte bara är snygg utan också bäddar för en god ergonomi. Bilder som tas är ganska bra i sin helhet. Även denna testare menar att brus hanteras bra upp till iso 400 men att färgåtergivningen kunde ha varit bättre. Skärpan är bra och kromatisk abberation hålls på en minimal nivå. Funktionspaketet som ingår är imponerande för en kompaktkamera men testaren menar att videoinspelning i hd är överskattat då bildkvaliteten där blir ganska dålig.

Källa: www.goodgearguide.com.au (AU)

PC för alla

"Snudd på perfekt gränssnitt "

Videoinspelning i hd och en brännvidd motsvarande 24 millimeter är enligt Pc för alla de största fördelarna med NV24HD. Att det därutöver finns en enorm flora av funktioner och ett användargränssnitt som är snudd på perfekt och ett bekvämt grepp höjer kamerans intryck. Bildkvaliteten finns inga allvarligare klagomål kring. Skärpan är bra i mitten men avtar något ut mot kanterna. Kontrasten uppges vara fin och exponeringen fungerar i de flesta förhållanden. NV24HD uppges kontrollera brus bra upp till iso 400 men däröver blir det bara sämre och sämre. Slutligen så menar testaren att färgmättnaden kunde ha varit snäppet bättre.

Källa: PC för alla (SE) nr 9 2008

Cirkapris: 2500 kronor

Produktfakta: Samsung NV24HD är en kompakt digitalkamera med 10,2 megapixel, 3x optisk zoom och brännvid motsvarande 24 millimeter hos en 35 mm filmkamera. Oled-skärm på 2,5 tum med 230.000 punkter. Har bland annat både optisk och digital bildstabilisering, blixt, funktion för reducering av röda ögon och seriebildstagning. Bilder lagras som jpeg med maximalt 3648x2736 pixlar på sd- eller mmc-kort. Video lagras som mpeg4 med 1280x720 pixlar och 30 bilder i sekunden. Storleken är 98x61x19 mm och den väger 145,5 gram utan batterier.

Tillverkare: Samsung