Sök
Ricoh Caplio R40

Ricoh Caplio R40

Generöst zoomomfång

2006-12-15

Det generösa zoomomfånget är den främsta fördelen hos denna kompakta digitalkamera. Den erbjuder hela 28-160 mm vilket är ovanligt i denna kategori.
Testkälla Betyg Kommentar
Digitalfoto 17/25 "Prestanda både hastighetsmässigt och bildmässigt"
Digitalfoto för alla 7,3/10 "Ett utmärkt zoomomfång"
Goodgearguide 4/5 "A great compact model"

Vad tycker testarna?

Denna kamera erbjuder ett generöst zoomomfång som imponerar testarna. Dock har den en del problem med exponering och vitbalansinställning. Problemen går dock att hantera genom manuella inställningar men kräver en van hand och att du lär känna din kamera. Bilderna håller överlag hyfsad kvalitet med bra skärpa. Färgåtergivningen är dock inte alltid perfekt. En detalj som uppmärksammats är att blixten sitter placerad så att det av misstag är lätt att lägga handen framför.

Digitalfoto

"Prestanda både hastighetsmässigt och bildmässigt"

Tidningen Digitalfoto imponeras av det rika zoomomfånget hos Ricoh Caplio R40. 28-160 mm är ovanligt på en kompakt digitalkamera. Kameran är snabb både i uppstart och zoom. Också fokusering går fort. Skärmen är inte speciellt högupplöst men visar trots detta gott om detaljer. Ergonomiskt sett är kameran en fullträff och den är även användarvänlig. Bildkvaliteten tar bra bilder med mättade färger och bra skärpa. Tack vare kort slutarfördröjning och snabb autofokus tar kameran fina porträttbilder. Även makrobilder blir mycket bra med hjälp av zoomomfånget. Dock finns en hel del problem med brus och ljusmätning.

Källa: Digitalfoto (SE) nr 8 2006

Digitalfoto för alla

"Ett utmärkt zoomomfång"

Digitalfoto för alla skriver att R40 visserligen har ett imponerande zoomomfång, men dras med en hel del problem vad gäller vitbalansinställning och exponering. Problemen kan dock hanteras med manuella inställningar. Kameran har ett riktigt bra objektiv men zoomkontrollen är väldigt känslig och något oexakt. Skärmen är hyfsad men den dåliga upplösningen gör den opålitlig om man vill använda skärmen som hjälpmedel för att välja exponering. Färgåtergivningen kan också vara ett problem under svåra ljusförhållanden. Blixten är malplacerad och testaren varnar för att det är lätt hänt att sätta handen mitt för.

Källa: Digitalfoto för alla (SE) nr 15 2006

Goodgearguide

"A great compact model"

Enligt Goodgearguide sticker inte Ricoh Caplio R40 ut något särskilt, men den har en jämn bildkvalitet och ett generöst zoomomfång till sin fördel. Bilderna håller överlag hög kvalitet med bra skärpa och bra färgåtergivning. Kameran är snyggt designad och ett bra format som gör att den lätt slinker ner i fickan. Den är användarvänlig med undantag att menyn kan vara något rörig till en början. En annan negativ aspekt är att kameran är långsam. Testaren hade också gärna sett fler förinställda motivprogram. Allt som allt är dock R40 en hyfsad kompaktkamera och det generösa zoomomfånget är dess främsta fördel.

Källa: www.goodgearguide.com.au (AU)

Cirkapris: 2900 kronor

Produktfakta: Ricoh Caplio R40 är en kompakt digitalkamera med 6 megapixels upplösning och 5,7x optisk zoom. Bilderna sparas i jpeg på secure digital minneskort. Skärmen ligger på 2,5 tum. Filminspelning med ljudupptagning finns. Kameran mäter 95x26x53 mm och väger 135 gram utan batteri.

Tillverkare: Ricoh