Sök
Pentax Optio W20

Pentax Optio W20

För blöta aktiviteter

2007-03-12

Pentax Optio W20 är en damm- och vattentät kamera. Perfekt för strandsemestern där man enkelt kan fotografera både ovan och under vattenytan, skriver testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
Pc för alla 7/10 "En trevlig reskamrat"
Colorfoto "Ein fairer Preis"
Steve´s digicams "A very sporty digital package"
Trusted reviews 7/10 "Good edge-to-edge sharpness"

Vad tycker testarna?

Testarna anser att kameran är liten och smidig att ta med sig. Knapparna är väl placerade och gör kameran lätt att använda. Att den är vattentålig är ett stort plus, men en testare påpekar att det knappast är någon dykarkamera. Skärmen är bra men inte särskilt ljusstark. Detta gör att den blir något svåravläst när ljuset i omgivningen inte räcker till. Bildkvaliteten är ganska genomsnittlig för en kamera med den aktuella upplösningen, och såväl färger som detaljer presenteras på ett bra sätt. Kommer man upp i höga iso-tal uppstår dock en hel del störande brus.

Pc för alla

"En trevlig reskamrat"

Pc för alla testar förutom Pentax Optio W20 även Kodak V705, Nikon S7C, Panasonic DMC-FX50 samt Samsung NV3. Testvinnare blir Samsung NV3 medan Pentax hamnar på en delad tredjeplats tillsammans med Nikon och Panasonic. Testaren påpekar att kameran tål en hel del väder vilket gör den till en perfekt strandkamera. Den är också enkel att använda. I fotograferingsläget sköts allt utom zoom automatiskt. Bildkvaliteten är också helt okej. Färgerna är bra och detaljrikedomen är relativt hög. Når man upp i alltför höga isotal uppstår dock brus som gör att bilderna knappt blir användbara. Synd är också att kameran saknar bildstabilisering.

Källa: Pc för alla (SE) nr 1 2007

Colorfoto

"Ein fairer Preis"

Colorfoto skriver att kameran passar utmärkt för snorkling och andra äventyr ovan eller under vattenytan. Skärmen är inte alltför ljusstark, men detta beror till viss del på den tjocka plexiglasskivan som skyddar denna från vatten. Fotograferingen underlättas betydligt av att man har ett antal program att välja mellan. Bland annat finns det program för undervattensfotografering. Kommer man upp i iso 400 hamnar bildkvaliteten klart under förväntningarna och förekomsten av brus är påtaglig. Jämfört med föregångaren Pentax W10 är också denna kamera något långsammare när det gäller utlösarfördröjning.

Källa: Colorfoto (DE) nr 1 2007

Steve´s digicams

"A very sporty digital package"

Steve´s digicams menar att ergonomin är riktigt bra. Knapparna är välplacerade och menysystemet är enkelt att navigera i. Skärmen fungerar bra i direkt solljus men man får lite problem vid sämre ljusförhållanden. Från det att kameran sätts på till att första bilden är tagen tar det cirka 4,1 sekunder, vilket är okej. Undervattensbilderna blir faktiskt riktigt bra, och framförallt är skärpan utmärkt. Batteriet räcker till cirka 100 foton vilket också är fullt godkänt. Bildkvaliteten är generellt sett bra och testaren tycker att kameran är prisvärd. Videoklipp håller dessutom en genomgående bra kvalitet.

Källa: www.steves-digicams.com (US)

Trusted reviews

"Good edge-to-edge sharpness"

Trusted reviews noterar att kameran till största delen är gjord i plast, men att den trots detta känns riktigt solid. Kameran är visserligen vattentålig, men skall man ut och dyka bör man hellre använda en vanlig kamera som kompletteras med ett vattentätt fodral. Kontrollerna är välplacerade och enkla att använda, men är något för små för att kunna hanteras av händer iklädda dykarhandskar. Kameran startas upp på 1,5 sekunder vilket är godkänt, men autofokusen upplevs som aningen långsamt. Bildkvaliteten är ganska genomsnittlig. Skärpan är bra och vidvinkelfotograferingen fungerar utan större problem. Vill man ha en bra vattentålig kamera står valet mellan denna modell och Olympus mju 725 SW. Pentax Optio W20 är ett bättre val eftersom den är mindre, billigare och tar något bättre bilder.

Källa: www.trustedreviews.com (GB)

Cirkapris: 2700 kronor

Produktfakta: Pentax Optio W20 är en digitalkamera med en upplösning på sju (3072x2304) megapixel. Den har en 3x optisk zoom och en skärm på 2,5 tum. Kameran är dammtät samt vattentät ned till 1,5 meter under 30 min. Videoklipp spelas in med en upplösning om 640x480 pixlar 30 bilder/s. Funktioner mot bland annat rörelseoskärpa och röda ögon finns. Det interna minnet är 22 megabyte och sd/sdhc minneskort stöds. Närgränsen är 1 cm. Dimensionerna är 107x57x23 mm och vikten ligger på 150 gram.

Tillverkare: Pentax