Sök
Pentax Optio A10

Pentax Optio A10

Skarp men långsam bildmakare

2006-06-22

Enligt testarna är detta en snygg, välbyggd kamera som tar väldigt bra bilder. Men samtidigt så är den väldigt långsam och har menysystem som inte alltid är vidare användarvänligt.
Testkälla Betyg Kommentar
What digital camera 83/100 “Results can be stunning”
Digitalfoto 15/20 “Pålitlig kamera i de flesta lägen”
M3 7/10 “Helsköna bilder av toppkvalitet”
Steve´s digicams “Extremely slow shooting performance”
Dp review “A deeply frustrating camera”

Vad tycker testarna?

Testarna tycker alla att bilderna från Optio A10 håller den kvaliteten som kan förväntas ur en kamera med så pass hög upplösning och även om den ibland uppvisar problem beroende på valt iso-läge så uppges det inte vara värre än att det går att fixa till i photoshop. Men två av testarna ratar kameran trots dess bildegenskaper eftersom den är väldigt långsam i sitt arbete och dessutom upplevs som något omständlig att använda. De övriga tre uppmärksammar också att det är en långsam kamera men menar att det är något som att går att leva med för att uppnå så pass bra resultat. Utseende och byggkvalitet får väldigt positivt mottagande av alla testare.

What digital camera

“Results can be stunning”

Att Pentax Optio A10 har väldigt få knappar på kamerakroppen gör att användaren måste förlita sig på menysystemet i större utsträckning än hos liknande kameror, skriver What digital camera. I övrigt anses kameran var en lättviktare som trots det känns väldigt gediget byggd. Men produkten upplevs som långsam i flera avseenden, i starten, under fokusering, i processandet av bilden och under omladdning av blixten. Bilderna blir något underexponerade men med lite efterbehandling i photoshop så uppges resultatet bli väldigt bra, i klass med andra kameror i toppen av klassen. Kan man bara leva med en något långsam kamera och har tid för efterbehandlingarna så anser What digital camera att Optio A10 ger väldigt mycket för pengarna.

Källa: What digital camera (GB), juni 2006

Digitalfoto

“Pålitlig kamera i de flesta lägen”

Digitalfoto skriver att Optio A10 är ett stycke välbyggd kamera med sitt gedigna hölje och följsamma knappar. Att ta sig igenom menyerna och göra justeringar flyter på fint med fyrvägsknappen. Kameran upplevs som slö i starten men har å andra sidan snabb autofokus och slutare som tillsammans gör det lätt att ta skarpa bilder. Bildkvaliteten anses vara pålitlig under de flesta omständigheterna men kameran har en tendens att välja ett högre iso när ljuset blir svagare, något som orsakar brus med negativ inverkan på detaljskärpan och färgåtergivningen. Justeras iso ner manuellt så kan istället exponeringen bli fel. Detta problem förekommer dock inte alls utomhus eftersom det där är gott om ljus.

Källa: Digitalfoto (SE), nr 5 2006

M3

“Helsköna bilder av toppkvalitet”

En kamera som är snygg i sitt klassiska utförande där anslutningar gömts med luckor som blir en del av designen, så beskriver M3 Optio A10. Kameran är dock något seg och har omständliga menyer, det senare är enligt testaren beklagligt eftersom vissa av funktionerna kräver en tripp genom menyerna för att aktiveras. Bildkvaliteten imponerar starkt på testaren som tycker att skärpan är topp ända ut i kanterna, att exponeringen är väldigt bra och att färgerna är rejält mustiga. Även sekvenser med rörliga bilder uppges bli av mycket god kvalitet.

Källa: M3 (SE), nr 4 2006

Steve´s digicams

“Extremely slow shooting performance”

Hos Steve’s digicams är testaren nöjd med formatet och utseendet hos Pentax Optio A10 men inte med prestationen. Trots att kamerans bilder anses hålla en ganska god kvalitet så tycker inte testaren att den erbjuder tillräckligt med värde för pengarna. Detta eftersom den för sin klasstillhörighet arbetar alldeles för långsamt och har ett taskigt videoläge. Testaren tycker att det istället är bättre att köpa en kamera med lägre upplösning, fast i samma prisklass.

Källa: Till Steves digicams (US)

Dp review

“A deeply frustrating camera”

Linsen hos Pentax Optio A10 anses av Dp review vara utmärkt. Bilderna har en kontrast, färgmättnad och skärpa som är helt suveräna utan några extra inställningar. Det är därför lite ledsamt att uppleva hur pass dålig och långsam kameran är i sitt användande, skriver testaren. Läggs den dåliga batteritiden in i betänkandet så blir det en kamera som man enbart vill rekommendera till sin värsta fiende. Även om kameran kan skötas med helautomatik och har både nyttiga och roliga funktioner som riktar sig mot den stora massan av användare som bara vill ha något enkelt så är den alltså inte helt idiotsäker. Och just därför hamnar den långt bak bland marknadens alla tillgängliga modeller.

Källa: Till Dp review (US)

Cirkapris: 3500 kronor

Produktfakta: Pentax Optio A10 är en digital kompaktkamera med 8 megapixels upplösning. Den har 3x optisk och 4x digital zoom. Lcd-skärmen är 2,5 tum. Bilder lagras som jpeg på det 24 megabyte inbyggda minnet eller på minneskort av typen secure digital. Det går också att spela in rörliga bilder med ljud i 30 bilder per sekund. Dessa lagras då i mpeg4. Optio A10 väger 125 gram utan batteri och har dimensionerna 89x55x23 mm.