Sök
Pentax Optio 33WR

Pentax Optio 33WR

För den aktiva

2004-01-08

En digitalkamera för den som behöver en tålig och vattentät kamera att ta med sig ut i regnet, på semestern och så vidare. Kameran är även lätt att använda enligt testarna.
Testkälla Kommentar
Steve´s Digicams ”Perfect companion for outdoor photography”
Ljud & Bild ”Extremt bra närbild”
M3 ”Att ta med på badsemestern”
Megapixel ”Very good image quality”

Vad tycker testarna?

Testarna menar att Pentax Optio 33WR är en lättanvänd kamera som levererar godkända bilder. Man är ändå mest imponerad av att kameran är vattentålig. Testarna tror den kommer locka många konsumenter och att det är bra för den aktive, eller den som ska på semester. Andra aspekter som får beröm är makroinställningen liksom de olika scenvalen som går att göra. Flera testare kommenterar samtidigt att kameran fungerar bäst i dagsljus.

Steve´s Digicams

”Perfect companion for outdoor photography”

optio2033WR20backSteve´s Digicams säger att detta är en kompakt och flexibel kamera. Mycket bra att den är vattentät vilket gör att man kan ta med sig kameran var som helst. Funktionerna är många, bland annat nämner man tillgången till rörliga bilder, en ljusstark och skarp LCD-skärm och de olika sceninställningarna. Kort sagt en liten, stilren, välbyggd och lättanvänd kamera som kommer att locka många konsumenter, imponerande att den är kompakt och vattentålig. Att det finns möjlighet till automatik och något mer avancerade inställningar gör att kameran passar de flesta, även om de mer vana fotograferna kan sakna möjligheter till påverkan. Kamerans objektiv fungerar väl och bilderna blir i allmänhet skarpa och fina. Den optiska zoomen jobbar tyst och smidigt. Kameran startar upp riktigt fort, ungefär på 2,5 sekunder. Tiden mellan bilderna är också godkänd och kameran ger tillräckligt snabb respons för att kunna fånga rörliga motiv. Bilderna blir välexponerade och har fina färger, speciellt när man tar bilder utomhus. LCD-skärmen kan dock vara svår att se utomhus. Man får totalt sett mycket för pengarna.

Källa: Till Steves Digicams' startsida
Ljud & Bild, nr 12 2003
M3, nr 11 2003
Till Megapixel's startsida

Ljud & Bild

”Extremt bra närbild”

Ljud & Bild tycker det är positivt att Optio 33WR är vattentålig och att kameran känns robust. Det enda man saknar är ett objektivlock. De inställningar som finns är begränsade, men det är bra att kunna ställa in ljuskänsligheten eller förskjuta exponeringen uppåt eller nedåt. Testaren rekommenderar inköp av uppladdningsbara batterier. Manuell fokus finns men den är krånglig och omständlig att använda. Makrofunktionen är strålande och imponerar. Bildkvaliteten är godkänd, men bilderna kan kännas något mjuka. Man bör istället försöka ställa in skärpan vid efterarbetet, men då uppstår lätt brus. Bildkvaliteten är totalt ganska genomsnittlig i prisklassen.

M3

”Att ta med på badsemestern”

M3 anser att Optio 33WR har två klara fördelar, dels är kameran enkel och rolig att använda, och så är den vattentät. I övrigt tycker man inte den har ett utseende som är speciellt eller att den på pappret och utifrån specifikationerna verkar så bra. Det är ändå en poäng i att ha kameran vattentät, eftersom man då kan ta med den överallt. Optik och upplösning beröms och zoomen anses smidig och snabb. Kameran startar upp på godkända 2,1 sekunder. Autofokusen är snabb men är inte alltid korrekt, vilket gör att det kan vara bra att använda den manuella fokusen. Däremot är tiden mellan bilderna ganska lång. Bildkvaliteten är godkänd, men inte mer. Kameran tar bäst bilder i dagsljus. Även rörliga bilder får godkänt. Det som imponerar mest är möjligheten till makrobilder, att kameran är enkel att använda och de olika sceninställningarna.

Megapixel

”Very good image quality”

Megapixel tycker om det snygga utseendet som gör att kameran utmärker sig. Att den också är vattentät gör att den verkligen står ut från mängden, vilket testaren tror kommer locka många köpare. Man bör ändå vara medveten om begränsningen när det gäller hur vattentät kameran är. Det går med andra ord inte att använda den under vatten. Kameran känns välbyggd och ergonomisk och kontrollerna känns välplacerade. Överhuvudtaget är kameran lätt att använda och förstå. Bildkvaliteten beröms då kompressionen och upplösningen är god vilket innebär väldigt tydliga detaljer och skärpa i bilderna. Speciellt bilder tagna utomhus blir bra då kameran trivs bäst i dagsljus. Den enda anmärkningen är att bilderna inte är lika skarpa i kanterna, liksom att blixten kunde vara starkare. Emellanåt kan kameran kännas något slö. LCD-skärmen är ljus och bra, och fungerar bra utomhus. En kamera som är perfekt för utomhusaktiviteter.

Cirkapris: 4000 kronor

Produktfakta: Pentax Optio 33WR är en vattentät digitalkamera med 3 megapixlar. Kameran har 2,8x optisk zoom och en maximal upplösning på 2048x1536 bildpunkter. Det går även att ta rörliga bilder med ljud till en upplösning av 320x240 bildpunkter. Det går att till viss del kontrollera fokus, blixt och exponeringskompensation manuellt. Det finns även en rad sceninställningar för landskap, nattscen, porträtt, makro, solnedgång med mera. Bilderna sparas på SD eller MultiMedia. Stillbilder sparas i JPEG och rörliga bilder i MOV. 16 MB minne på SD-kort medföljer. Det finns USB liksom AV-anslutning. Kameran har en optisk sökare liksom 1,6 tum LCD-skärm. Kameran drivs antingen av ett styck CR-V3-batteri eller två stycken AA. Kameran väger 160 gram utan batterier och minneskort och har måtten 81,5x76x30,5 mm.

Modell: Pentax Optio 33WR