Sök

Panasonic Lumix DMC-TZ3: Bra kamera har blivit bättre

2007-03-27

Föregångaren blev vald som 2006 års superzoomkamera av TIPA (fotovärldens Oscarspris som jämförelse). Uppföljaren har vässats ytterligare och kanske kan den få nya utnämningar under 2007.

Modell Betyg Pris Kommentar
Panasonic Lumix DMC-TZ3 20/25 4500 Bra kamera har blivit bättre

Sammanfattning

Efterföljaren till TZ1 som uppskattades av testarna, har framförallt högre upplösning, ny bildprocessor (vilket medger högre iso-tal samt längre batteritid) och bättre vidvinkel. Optiken har nu brännvidden 28-280 mm istället för 35-350 mm. Detta vässar kameran ytterligare och ger köparen än fler anledningar till ett köp.

Inledning

Design
Kamerakroppen känns gedigen, men något tung och lite stor för att kunna räknas till de ultratunna kompaktkamerorna. Men samtidigt är kameran fylld med funktioner som knappast skådas i de minsta modellerna. Nu får du ett avancerat innehåll förpackat så smått som tekniken bara tillåter. Den finns i olika färgalternativ såsom klassiskt silver eller svart men också i blått. Linsen har fått inbyggt linsskydd vilket var märkligt att föregångaren faktiskt saknade.

Funktioner
Den optiska zoomen har förändrats så att den börjar i kraftigare vidvinkel motsvarande 28 mm. Den är totalt 10x och slutar på motsvarande 280 mm. Med en sådan kraftig zoom är det tacksamt att kameran även är utrustad med bildstabilisator. Den har till och med två alternativ. Det ena för bildstabilisering vid avtryckartillfället och det andra konstant även vid bildkompositionen. I manualen framgår att bildstabilisatorn är effektivast om den begränsas vid avtryckartillfället. Det är svårt att avgöra hur stor skillnaden blir, utan vi får lita på tillverkarens rekommendation.

Ljusstyrkan på lcd-skärmen går att öka om man så vill. Dessutom finns det en inställning som förändrar betrakningsvinkeln så att man kan se skärmen även om man håller upp kameran över huvudet. En typisk situation om man inte fick någon plats längst fram i en publik. En bra funktion som verkligen förenklar användningen.

Det finns olika snabbval för fotosituationer med hjälp av ratten på ovansidan. Dels fullautomatik såklart, men också intelligent iso, nybörjarläge, två olika scenlägen och makroläge. Intelligent iso innebär att kameran känner av ifall motivet är rörligt alternativt stationärt och anpassar slutartiden tillsammans med optimalt iso för situationen. De två snabbvalen för scenlägen innebär att man kan välja de två motivprogram man använder mest och därmed inte behöver navigera i menyn för att komma åt dem. Mycket bra funktion. Nybörjarläget har några fasta inställningar som underlättar som exempelvis aktiverad bildstabilisator. Dessutom blir innehållet på skärmen mer pedagogiskt. Du slipper se slutartid och bländarvärde och dessutom är den gröna ok-lampan mycket större än normalt. Lite väl ambitiöst med allt detta som en egen huvudfunktion. Det är lätt att få känslan att man idiotförklarar nybörjare. Jag tror inte många kommer att utnyttja funktionen.

Bildkvalitet
Makrobilder blir mycket bra i skärpa och detaljer. Man kan komma mycket nära motivet. I produktfakta framgår att kameran klarar upp till iso 3200, fast då i lägre upplösning. Vid full upplösning klarar den iso 1250. Vid den nivån får bilderna mycket brus vilket inte är förvånande med en kompaktkamera. Fördelen är att du kan slippa blixt och få kortare slutartider. Bra vid inomhusfotografering då man vill behålla stämningen med lågt ljus.

Vid filmning kan du välja mellan 10 och 30 bilder per sekund i olika upplösningar. Det går inte att zooma vid filmning vilket är synd. Det är annars en vanlig funktion på andra kompaktkameror. Blixten är kraftig och klarar lysa upp ordentligt vilket håller nere både iso och slutartider. I övrigt blir bilderna skarpa med korrekt färgåtergivning.

Pris
Kameran släpps från tillverkaren med 4500 kronor som rekommenderat butikspris. Nu för tiden så sjunker priserna ganska snabbt på kameror kort efter lansering. Jag tycker kameran är värd sitt pris redan från start. Vill man vänta in en prissänkning så blir den än mer prisvärd.

Om produkten
7 megapixlars upplösning, 3 tum lcd-skärm och 10x optisk zoom. Den sparar bilder och film på secure digital minneskort. Den har optisk bildstabilisator och klarar upp till iso 3200. Den finns i färgerna silver, svart och blått. Måtten är 105x59x37 mm och vikten 232 gram utan batteri. Cirkapris 4500 kr.

Design

4/5

Bra placerade menyknappar och tydlig skärm
Kvalitet

4/5

Välbyggd med bra bildresultat
Kapacitet

4/5

10x optisk zoom i kompakt format
Funktioner

4/5

Flera avancerade funktioner
Prisvärde

4/5

Är prisvärd från start
Summa

20/25


Stefan Höglund

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: