Sök
Panasonic Lumix DMC-TZ2

Panasonic Lumix DMC-TZ2

Stabil kamera med 10x zoom

2007-07-30

6-megapixel kamera som genomgående tar bra bilder, men gärna kunde ha varit något snabbare. Är utrustad med 10X optisk zoom.
Testkälla Betyg Kommentar
PC för alla 7/10 "Bilderna är befriade från missfärgningar"
Colorfoto "Besonders lobenswert sind die kurzen Auslöseverzögerungen"
Trusted Reviews 8/10 "Superb quality"

Vad tycker testarna?

Testarna menar att kameran knappast är en av de minsta på marknaden, men att den ändå är smidig och enkel att använda. Menysystemet anses också enkelt och överskådligt. Testarna är eniga om att man har tillgång till en hel del bra funktioner, bland annat "intelligent iso" som tillsammans med en utmärkt bildstabilisator minskar risken för suddiga bilder. Bildkvaliteten är fullt godkänd, bland annat tack vare skärpan som är jämn över hela ytan. Kameran är ganska långsam vid serietagningar men uppstartningstiden anses okej. Autofokusen är inte heller den snabbaste på marknaden, men fungerar i övrigt bra.

PC för alla

"Bilderna är befriade från missfärgningar"

FILE:\\I:\TESTER\Publiceras\Fredrik\Publicering\bilder\01.jpgPC för alla testar förutom Panasonic DMC TZ2 även Canon Ixus 850 IS, Fujifilm F31fd, Nikon Coolpix S500, Pentax Optio T20, Samsung L74 Wide samt Sony DSC-N2. Testvinnare är Fujifilm Finepix F31fd medan Panasonic Lumix DMC TZ2 hamnar på en delad fjärdeplats tillsammans med Nikon Coolpix S500. Kameran anses solid och samtidigt smidig. Zoomen är rejält tilltagen och man har också tillgång till en bildstabilisator som fungerar utmärkt. Starttiden ligger på cirka 2,5 sekunder vilket är godkänt. Vid serietagning presterar kameran mindre än 1 bild/s vilket knappast är någon hastighet att hurra över. Bilderna håller dock en genomgående bra kvalitet. Skärpan är hög ända ut i kanterna och färgerna är bra. Visst brus syns vid iso 400 och ökar ju högre man går.

Källa: PC för alla (SE) nr 5 2007

Colorfoto

"Besonders lobenswert sind die kurzen Auslöseverzögerungen"

FILE:\\I:\TESTER\Publiceras\Fredrik\Publicering\bilder\01.jpgColorfoto påpekar att kameran är försedd med en optisk bildstabilisator som fungerar utmärkt. Den är dessutom nåbar via en snabbknapp vilket betyder att man inte behöver leta efter den bland menyerna. Skärmen är bra, bland annat tack vare den frikostiga vidvinkeln. Menysystemet är översiktligt och välstrukturerat. Bilderna är skarpa, och det är endast vid telefotografering och iso 400 som en del skärpa försvinner i kanterna. Slutarfördröjningen är 0,31 sekunder vilket testaren menar är riktigt bra. Kameran är överhuvudtaget utrustad med bra funktioner och bland annat nämns ett effektivt brusfilter. Dock gör det effektiva filtret att upplösningen blir något lidande när man kommer upp till iso 400 och över.

Källa: Colorfoto (DE) nr 6 2007

Trusted Reviews

"Superb quality"

FILE:\\I:\TESTER\Publiceras\Fredrik\Publicering\bilder\01.jpgTrusted Reviews påpekar att kameran startas upp på cirka två sekunder, vilket är okej. Den tar annars en bild var tredje sekund, utom när man fotograferar bildserier då man tar en bild på 1,3 sekunder. Autofokusen fungerar bra men är knappast den snabbaste på marknaden. Däremot tillhör den optiska bildstabilisatorn en av de bästa. Bildkvaliteten är riktigt bra bland annat tack vare att skärpan är jämn över hela bilden. Kameran är för stor för att enkelt kunna stoppas ned i fickan men å andra sidan rymmer den också en hel del bildstabilisator markant minskar risken för suddiga bilder.

Källa: www.trustedreviews.co.uk (GB)

Cirkapris: 3800 kronor

Produktfakta: Panasonic Lumix DMC-TZ2 är en digitalkamera 10x optisk zoom. Kamerans ccd har en upplösning på 6,0 megapixlar och är 1/2,3 tum stor. Skärmen är 2,5 tum stor och kameran använder sd/sdhc minneskort. Filformatet för bilder är jpeg och kameran har stöd för pictbridge. Närgränsen är vid makrofotografering är 5 cm. Videoinspelning sker i upplösningen 640x480 pixlar. Anslutningarna utgörs av usb och a/v-utgång. Kamerans dimensioner är 105x59x37 mm och vikten är 222 gram utan batteri. Finns i färgerna svart och silver.

Tillverkare: Panasonic