Sök
Panasonic Lumix DMC-LZ1

Panasonic Lumix DMC-LZ1

Användarvänlig familjekamera

2005-11-07

Panasonic Lumix DMC-LZ1 är en digitalkamera som kategoriseras som en enkel och lättanvänd familjekamera. Testarna är framförallt imponerade av den stora zoomen och bildstabilisatorn.
Testkälla Betyg Kommentar
Allt om digitalfoto 6,2/10 “Gör sitt jobb”
Cnet 6/10 “A bargain price”
Imaging Resource “One of the best bargains”
Steve’s Digicams ”Shooting performance was good”
Steve’s Digicams “There are some annoying flaws”

Vad tycker testarna?

Testarna är ganska splittrade i sina omdömen. De är dock överrens om att den optiska zoomen och bildstabilisatorn är två funktioner som fungerar bra och som är ovanliga att finna hos digitalkameror i denna prisklass. Bildkvaliteten får ett godkänt betyg, men det finns en del problem med brus och överskärpa. Några testare har också svårt att se LCD-skärmen i vissa ljus. Totalt sett är omdömet att detta är en okomplicerad och prisvärd sikta- och skjutkamera som passar familjer och nybörjare.

Allt om digitalfoto

“Gör sitt jobb”

DMC_LZ1back2
Allt om digitalfoto tycker att Panasonic Lumix DMC-LZ1 är en lättanvänd digitalkamera som passar hela familjen. Designen är enkel, kameran ligger bra i handen och menyknapparna på baksidan av telefonen är tydligt märkta. Programvalsknappen är dock för lös och ändrar lätt läge om man har kameran i fickan. Bildstabiliseringen fungerar mycket bra och behåller skärpan vid vibrationer. Testaren påpekar också att bildstabiliseringen tar mycket energi från kameran. Bilderna har en bra färgåtergivning, dock riskerar man överskärpa vid höga ISO-tal. Det förekom också en del brus vid ISO-400. Testaren rekommenderar därför att man undviker denna inställning.

Källa: Allt om Digitalfoto nr 6 2005
Till Cnet
Till Imaging Resource
Till Steve's Digicams
Till DC Resource

Cnet

“A bargain price”

Cnet anser kameran vara prisvärd och okomplicerad och ger den godkänt betyg, men inte mycket mer. Bildkvaliteten är bra och det är en fin skärpa och återgivning i detaljerna. I detta test förekommer inget brus vid höga ISO-tal. Videoinspelningen imponerar inte på testaren, främst för att mikrofon saknas men också för att upplösningen är begränsad till 320x240 pixlar. LCD-skärmen är svår att avläsa i fullt dagsljus. Bäst syns den i ett upplyst rum. På plussidan finner man zoomstorleken som anses mycket bra för en kamera i denna prisklass. Testaren önskar fler manuella inställningsmöjligheter.

Imaging Resource

“One of the best bargains”

Imaging Resource ger DMC-LZ1 godkänt betyg. Det är en kamera som ger mycket för sitt låga pris. Bland annat 6x optisk zoom som imponerar på testaren. Att kameran kommer med bildstabilisator ses också som mycket positivt. Designen är tydlig och lättförståelig, men plastmaterialet som kameran är byggd av gör att den känns något billig. Bilderna är godkända även om de ljusa färgerna anses övermättade och att det uppstod kraftigt brus vid ISO-400. Batteriets livslängd är mycket bra och på den positiva sidan lyfts också kamerans snabba på- och avstängningstid fram.

Steve’s Digicams

”Shooting performance was good”

DMC-LZ1_S_front
Steve’s Digicams ser Panasonic Lumix DMC-LZ1 som ett konkurrenskraftigt alternativ på marknaden för de något billigare digitalkamerorna. Med 6x optisk zoom och bildstabilisator sticker den ut bland konkurrenterna i samma priskategori. Den är smidig och lätt att bära med sig. I bildtestet fick kameran ett godkänt betyg. Bilderna var skarpa och med bra ljusåtergivning, men brus identifierades från ISO-100 och uppåt. Testaren fann också att det fanns risk för överskärpa när kameran automatiskt försökte eliminera bruset. LCD-skärmen visade sig vara tydlig och skarp även i fullt dagsljus. Testaren kategoriserar Lumix DMC-LZ1 som en sikta- och skjutkamera som passar hela familjen.

Steve’s Digicams

“There are some annoying flaws”

I DC Resources test får modellen ett blandat omdöme. Det är återigen zoomens storlek och stabilisatorn som får mest uppskattning. Stabilisatorn fungerar mycket bra och gör bilderna skarpare. Bildkvaliteten anses också vara bra med en fin färgåtergivning. Det finns dock en del problem som kan uppstå. Brusnivån är hög och bilderna tenderar att vara överskarpa. Dessutom är det risk för röda ögon och svärtade hörn. Under fotosessionen är kameran kvick mellan bilderna och det är något testaren tilltalas av. Däremot identifieras ett par problem med LCD-skärmen. Upplösningen är låg och den är svår att använda när ljusnivån är svag. Detta kan ställa till problem då kameran saknar optisk sökare. Sammantaget menar testaren att Lumix DMC-LZ1 är en kamera som inte riktigt lever upp till sin potential.

Cirkapris: 2500 kronor

Produktfakta: Panasonic Lumix DMC-LZ1 är en 4 megapixels digitalkamera som är utrustad med 6x optisk zoom och 4x digital zoom. Objektivet är 6.1-36.6 mm vilket motsvarar 37-222 mm på en 35 mm kamera. Den har Optical Image Stabilizer O.I.S som minskar risken för oskärpa vid skakningar. LCD-skärmen är två tum. Optisk sökare saknas. Bilderna sparas som JPEG. Film spelas med 10 eller 30 rutor per sekund och har en upplösningen 320x240 dpi. Den saknar mikrofon för ljudupptagning. Måtten är 101x64x33 mm och vikten är 178 g.

Modell: Panasonic Lumix DMC-LZ1