Sök
Panasonic Lumix DMC-LC70

Panasonic Lumix DMC-LC70

Perfekt instegsmodell

2004-06-29

Panasonic Lumix DMC-LC70 är en mycket lättanvänd kompakt digitalkamera som ger en bra bildkvalitet.
Testkälla Betyg Kommentar
Digitalfoto för alla 9,3/10 "Utmärkt zoom"
ColorFoto 60,5/100 "Gute Bildqualität"
PC Magazine 3/5 "Decent image quality"
Steve's Digicams "Affordable price"

Vad tycker testarna?

Testarna är överens om att Lumix DMC-LC70 är en behändig, liten och kompakt kamera som passar för de som väljer en digitalkamera för första gången. Detta är en mycket lättanvänd och enkel kamera som de flesta säkert kan förlika sig med och den har logiska menyer och knappar som sitter bra till. Bildkvaliteten blir också rätt bra och oavsett ljusförhållanden får man en bra upplösning, fin färgmättnad och realistiska hudtoner. Enda bristen är att den tar för lång tid på sig. Dels tar det tid vid uppstart för att kunna ta första bilden och sedan får man vänta några sekunder mellan bilderna också. Det imponerar inte på testarna, som dock menar att priset är fördelaktigt och kameran passar ändå den som vill ha en lättanvänd kamera med bra optik och automatik. Kameran får bäst omdöme i ett jämförelsetest.

Digitalfoto för alla har testat flera digitala kompaktkameror och DMC-LC70 kammar hem högsta betyg och utses till testets vinnare. Optiken är tillverkad av Leica som borgar för hög kvalitet och detta är en kamera med utmärkta zoomfunktioner och bra skärpa som visar ytterst små förvrängningar. Kameran har en exakt elektronik och är lätt och logisk att använda trots att det bara finns engelsk meny. Samtliga knappar är mycket välplacerade och man arbetar med en skarp och tydlig LCD-skärm. Bildkvaliteten är lysande i olika ljusförhållanden, även om man inte använder blixt. Överföring till dator och utskrift är enkla manövrar eftersom modellen är kompatibel både med Storage Class och PictBridge.

Källa: Digitalfoto för alla nr 5, 2004
ColorFoto n 5, 2004
Till PC Magazines hemsida
Till Steve's Digicams hemsida

Colorfoto jämför olika digitalkameror av liknande kvalitet och pris. Man skriver att kameran tillhör instegskategorin och som sådan är den mycket enkel att använda. Den är dessutom lätt att hålla i eftersom den endast väger 162 g. Fördelen är den exakta automatiken för vitbalans och fokusering och att man har en hel del bra motivprogram att välja på. Man kan givetvis också korrigera bländare och färgmättnad näst intill perfektion. Bildkvaliteten blir imponerande bra. En klar brist anser man är fördröjningen på 1,6 sekunder, det känns lite lång tid för att kunna knäppa nästa bild och därför vinner inte Panasonic detta test, trots att priset ligger långt under de övriga kamerorna. Andra modeller som testades kom från Minolta, Kodak och Konica.

Panasonic-DMC-LC70
PC Magazine anser att detta är en väldesignad kompaktkamera som vänder sig till nybörjarfotografen som inte känner sig fullt hemma med den digitala kameratekniken. Den är extremt enkel att använda och väldigt logiskt uppbyggd även om ikonerna kan verka lite röriga. Den är helautomatisk och saknar en del av de inställningar som mer vana fotografer tycker om att experimentera med. Det finns exempelvis inga manuella bländar- och slutarinställningar och endast två bildinställningar, fin eller standard och heller ingen möjlighet att spara ner bilder i RAW- eller TIFF-format. Fördelarna är optiken som har en utomordentlig snabb zoomfunktion. Bilderna har bra kvalitet, även vid sämre ljusförhållanden. Det är framför allt på kamerans prestanda som man finner anledning att klaga. Man räknar hela 4 sekunder mellan bilderna vid fotografering, vilket tyvärr är på tok för långsamt.

Cirkapris: 3000 kronor

Produktfakta: Panasonic Lumix DMC-LC70 är en kompakt digitalkamera med en bildsensor på 4 miljoner pixlar som ger högsta upplösning 2304x1728 pixlar. I kameran finns 3x optisk zoom som motsvarar 35-105 mm på 35 mm kamera samt 3x digital zoom. Den har automatisk fokusering och vitbalans som även går att ställa in på tre förval och helt manuellt. Ytterligare finns automatisk blixt, exponeringskompensation -/+ 2 steg och röda-ögon-reducering. Det finns optisk sökare såväl som färgskärm på 1,5 tum. Optiken är tillverkad av Leica. Bilder komprimeras till JPEG och lagras på ett medföljande 16 MB SD-kort. Modellen stödjer även MMC-minnen. Anslutningar finns för USB, AV-utgång samt nätdel. Det medföljer laddbara batterier, laddare, minneskort, video- och USB-kabel samt rem. Dimensionerna (BxDxH) är 88x35x64 mm och den väger 162 g.

Modell: Panasonic Lumix DMC-LC70