Sök
Panasonic Lumix DMC-FZ30

Panasonic Lumix DMC-FZ30

Systemkameralik hantering

2005-11-22

En kompaktkamera med 12x optisk zoom, 8 megapixlar och optisk bildstabilisering som har en hantering likvärdig den hos systemkameror. Bildkvaliteten tillhör dock fortfarande kompaktkamerornas klass, menar testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
Digitalfoto för alla 8/10 “Objektivet är adelsmärket”
Digitalfoto - “En pålitlig digitalkamera”
DP Review - “A quantum leap in terms of handling”
DC Resource - “Darn close to the perfect ultra zoom camera”
Megapixel 87/100 “An excellent in-hand feel”

Vad tycker testarna?

Testarna hittar mycket gott hos Panasonic Lumix DMC-FZ30 och nämner genomgående de systemkameralika egenskaperna som design, kontroller och funktioner. Den upplevs dessutom som snabb och enkelarbetad. Testarna anser också att bilderna håller en mycket hög kvalitet under goda ljusförhållanden med sina klara färger och den goda exponering, men omdömet dras ner olika mycket till följd av bruset som uppkommer då ljuset falnar.

Digitalfoto för alla

“Objektivet är adelsmärket”

Panasonic Lumix DMC-FZ30 frontStyrkan hos Panasonic Lumix DMC-FZ30 ligger enligt Digitalfoto för alla i objektivet. Med bildstabilisering och manuell zoom som regleras med en ring så fungerar det riktigt snabbt och smidigt. Testaren gillar att man, trots att det inte rör sig om en systemkamera, har tillgång till både manuella som automatiska inställningar för de flesta parametrarna. Bildmässigt är det en riktigt bra kamera, men endast när allt klaffar skriver testaren. Många bilder blev oskarpa eller mörka vilket anses bero på att resten av kameran inte hänger med lika bra som objektivet. Familjefotografer anses få lika stor behållning av mindre och billigare kameror och entusiaster kommer inte att finna den tillräckligt allsidig.

Källa: Digitalfoto för alla, nr 12, 2005

Digitalfoto

“En pålitlig digitalkamera”

Hos Digitalfoto är man väldigt nöjd efter att ha fått handskas med DMC-FZ30. Man tycker att det är en responsiv kamera som är väldigt praktisk att handskas med främst tack vare zoomringen och lättåtkomliga reglage för viktigare funktioner. Och när man analyserar bilderna så blir omdömet att detta är en kamera att lita på i alla lägen. Främst färgerna får beröm men även den korrekta exponeringen. Den optiska bildstabiliseringen tas också upp och anses vara mycket effektiv. Den enda invändningen testaren har är att bruset ökar när omgivningsljuset sjunker, något som drar ner totalomdömet och som anses vara beklagligt då kameran även utrustats med ett väldigt bra objektiv. Testarens sammanfattning blir att produkten är ett väldigt bra alternativ till en spegelreflexkamera med sitt stora zoomomfång och en pålitlighet som heter duga.

Källa: Digitalfoto, nr 9, 2005

DP Review

“A quantum leap in terms of handling”

Panasonic DMC-FZ30 bakDP Review anser att man inte kommer närmare en systemkamera, än med FZ30 i bildstabilisering och hantering, utan att gå upp i storlek. Förbättringarna i dessa avseenden anses vara ett stort språng framåt, men det är ännu inte riktigt en systemkamera och har därför inte heller samma prestationskapacitet under låga ljusförhålllanden. Förbättringen gentemot föregångaren FZ20 när det gäller bildkvalitet är minimal, trots ett högre antal pixlar så blir resultatet inte märkbart bättre än med en fem megapixelskamera. Ska man uppgradera till FZ30 ska man främst göra det för den förbättrade användarvänligheten, inte för bilderna, för där får man ingen större behållning än innan, rekommenderar testaren.

Källa: Till DP review

DC Resource

“Darn close to the perfect ultra zoom camera”

PanasonicDC Resource skriver att Lumix DMC-FZ30 är en nästintill perfekt kamera med sin zoom, optisk bildstabilisering, fulla manuella inställningsmöjligheter och både hög upplösning hos både lcd och sökare. Kameran är dessutom välbyggd och ligger mycket bekvämt i handen samtidigt som den är snabbarbetad. Även om man anser att färger och exponering håller mycket hög nivå hos bilderna så lyckas inte kamerans bildkvalitet övertyga fullt ut. Detta sägs bero på brusnivåerna, som är högre än normalt vid iso 200 och iso 400. Och hade det inte varit för just detta så hade man kunnat rekommendera kameran helhjärtat skriver testaren. Men som det är nu så förordas man att skriva ut ett par testbilder och prova kameran personligen innan man bestämmer sig för ett köp.

Källa: Till DC Resource 

Megapixel

“An excellent in-hand feel”

Megapixel berömmer ergonomin som kommer ur den systemkameralika designen och storleken, två egenskaper som gör att den ligger väldigt bra och välbalanserat i handen. Med sin kraftiga zoom och sitt megapixeltal så blir den också väldigt mångsidig och nästan i klass att vara ett alternativ till en systemkamera. Närheten till just den nämnda typen av kameror märks också hos förekomsten av den inbyggda stabiliseringen, den goda optiken och stora inställningsmöjligheter. Den något brusigare sensorn ställer kanske till det något men prismässigt så anser man att FZ30 är ett effektivt och komplett alternativ, relaterat till vad man får betala.

Källa: Till Megapixel

Cirkapris: 7200 kronor

Produktfakta: Panasonic Lumix DMC-FZ30 är en 8 megapixlars digitalkamera med optisk zoom på 12x ackompanjerad av en digital på 4x. Bilder kan tas i maximalt 3264x2448 pixlar i de tre formaten jpeg, tiff eller raw och lagras på sd-minneskort. Filmsekvenser lagras som quicktime i maximalt 640x480 pixlar med 30 bilder/s så långt minnet räcker. Har förutom lcd-display om 2 tum även elektronisk sökare och optisk bildstabilisering. DMC-FZ30 har dimensionerna 141x86x138 mm och väger 740 gram.

Modell: Panasonic Lumix DMC-FZ30