Sök
Olympus µ-Tough 8000

Olympus µ-Tough 8000

Redo för actionfotografering

2009-08-14

Bildkvalitet kommer lite i andra hand när det gäller Olympus µ-Tough 8000. Det blir lätt så med kameror som tål att en hundrakilos man ställer sig på dem.
Testkälla Kommentar
M3 (SE) ”Vi gillar helt enkelt µ-Tough 8000 sjukt mycket”
Photography blog ”A camera that you can pretty much take anywhere”
Cnet (GB) ”Hell, it even looks good”
Good Gear Guide (AU) ”Don't expect stellar images”

Vad tycker testarna?

Olympus nya µ-Tough 8000 plockar fram jackass-tendenserna hos testarna. Kameran tål fall från två meters höjd, vilket en av recensenterna inte nöjer sig med alls utan släpper den istället från tio meter. Om man ser bortom stuntmöjligheterna - kameran tål även vatten ner till tio meters djup - är det flera som överraskas av bildkvaliteten hos µ-Tough 8000. Kameran är ljuskänslig och överexponerar gärna vid lite mörka eller ljusa förhållanden. Med tanke på att det måste ha gjorts en del kompromisser för att göra kameran så stryktålig är intrycket generellt att kameran levererar oväntat fina bilder, men kanske något svagare än konkurrenterna i samma prisklass.

M3 (SE)

”Vi gillar helt enkelt µ-Tough 8000 sjukt mycket”

Olympus 8000 - 1M3 tycker att det är svårt att tänka sig en mer gediget byggd kamera än Olympus nya µ-Tough. Höljet är i stort sett helt gjort i metall med få plastdetaljer och ska enligt Olympus egen utsago tåla ett fall från två meter. M3 utför ett par egna, mer brutala test och upptäcker att kameran fortsätter fungera även efter ett fall på tio meter, dock inget som försäkringen täcker. Bildkvaliteten är hög, kameran är relativt snabb men har irriterande problem som att autofokusen vid makrofotograferingen släpper sin fokuspunkt och fortsätter leta. Under mörkare förhållanden överexponerar gärna µ-Tough vilket leder till likbleka ansikten vid till exempel festfotografering. µ-Toughs otroliga tuffhet gör dock att M3 gärna har överseende med dess övriga brister.

Källa: m3.idg.se

Photography blog

”A camera that you can pretty much take anywhere”

Olympus 8000 - 2Eftersom µ-Tough 8000 utger sig från att klara av temperaturer ner till -10°C kan det tyckas lite märkligt att flera av funktionsknapparna är väldigt små, skriver Photography blog. Om det nu är minusgrader använder man ju förmodligen handskar. Det hänger givetvis ihop med kamerans stötsäkerhet, stora knappar skadas lättare, och kringås genom ett par blädderknappar på kamerans sidor. Smart, om det inte vore för att ett felmeddelande dyker upp över hela skärmen vid användandet av vissa funktioner. Det finns tre olika autofokus på µ-Tough 8000, de lämnar en del i övrigt att önska, tycker Photography blog. Den bästa, Spot, fungerar tyvärr inte i kombination med skuggjusteringen vilket är ett ganska stort handikapp. När allt kommer omkring är µ-Tough 8000 en extrem kamera som tar bilder med helt okej bildkvalitet samtidigt som du kan utsätta den för kyla, stötar och vatten på ett sätt som inte många andra kameror klarar.

Källa: Photography blog www.photographyblog.com

Cnet (GB)

”Hell, it even looks good”

µ-Tough 8000 är utrustad med 12-megapixelsensor, 3,6x vidvinkelzoom och motivstabilisator. Vem bryr sig, tycker Cnet, när den framförallt är gjord för att klara fall från två meter, tio minusgrader och tio meters vattendjup. Den ser till och med bra ut. Bildkvaliteten är god om än inte lika findetaljerad som hos konkurrenterna i samma priskategori. Det är dock inget du lider av i mindre bildformat utan först när du förstorar upp till A4-storlek. Knapparna är lite små och knepiga att manövrera, men µ-Tough 8000 har alla funktioner du förväntar dig hos en kamera i samma prisklass fast med känslan av att vara kameravärldens motsvarighet till en bepansrad Ford Ka.

Källa: reviews.cnet.co.uk

Good Gear Guide (AU)

”Don't expect stellar images”

Olympus 8000 - 3Olympus µ-Tough 8000 är onekligen en riktigt tuff kamera, och inte helt pjåkig på att ta bilder heller, tycker Good gear guide. Du bör tänka lite extra på ett par saker dock, eftersom kamerans tålighet kommer med ett par fotografiska kompromisser. Fyll ut ordentligt med dina motiv, för hård beskärning i efterhand leder till överdrivet mjuka och brusiga bilder. µ-Tough jobbar heller inte speciellt bra i mer ansträngda ljusförhållanden, för starkt eller för svagt ljus leder till överexponerade bilder. I dålig belysning blir även bildbruset tydligare. De förinställda funktionerna för vitbalans, autofokus och ISO kan manipuleras något men ger generellt ett gott resultat i grundposition. Om du vill ha en oöm och lättanvänd kamera är µ-Tough 8000 ett mycket bra val.

Källa: www.goodgearguide.com

Cirkapris: 3600 kronor

Produktfakta:

Effektiv upplösning: 12 megapixel
Optik: 3,6x zoom, 28-102mm, f3,5-5,1
Bildskärm: 2,7 tum, 230 000 pixlar
Närgräns: 2 cm
Minne: xd, adapter för micro-sd medföljer In-/utgångar: usb, av
Mått: 95x61,7x21,5 mm
Vikt: 182 gram utan batteri

Tillverkare: Olympus