Sök
Olympus µ-9000

Olympus µ-9000

Smidig kompaktkamera för hela familjen

2009-09-22

Olympus µ-9000 har låg vikt, är användarvänlig och presterar bra i de flesta situationer. Men i mörkare miljöer har kameran svårt att uppnå acceptabel bildkvalitet.
Testkälla Betyg Kommentar
Digitalfoto 16/25 "Kameran är välbyggd och känns gedigen"
Cnet 8,2/10 "Smart little camera"
Trusted reviews 8/10 "Produces good results"
Photography Blog 19,5/25 "Will suit everyone in the family"

Vad tycker testarna?

Olympus µ-9000 är kanske inget mästerverk men den har en hel del att erbjuda hela familjen på semestern menar testarna. Det är en kamera med en bra uppsättning funktioner som är lättillgängliga via reglage och knappar. I de allra flesta lägen gör kameran ett bra jobb och bildkvaliteten är helt okej så länge ljusförhållandena är de rätta. Testarna menar att den i mörkare miljöer har svårt att nå acceptabel bildkvalitet. Det är en lättviktare som har en gedigen design och ger helt okej resultat. Alla testare är dock överens om att det går att få en bättre kamera för samma pris.

Digitalfoto

"Kameran är välbyggd och känns gedigen"

Svenska tidningen Digitalfoto tycker att Olympus µ-9000 har en bra standarduppsättning av funktioner men uppskattar också att där finns några finesser så som intelligent autoläge och bildstabilisator. Kameran är välbyggd med smart placering av reglage och knappar som snabbt leder användaren till de nödvändigaste inställningarna. Testaren är ändå inte helt nöjd med bildkvaliteten vilken ibland påverkas negativt på grund av en opålitlig automatisk vitbalans och en varierande iso-prestanda. Skärpan känns inte heller hundraprocentig i alla situationer men färgmässigt blir bilderna fina i de flesta lägen. Det är en bra kamera men testaren menar att det finns konkurrenter som för samma pris ger bättre prestanda.

Källa: Digitalfoto (SE) nr 5 2009

Cnet

"Smart little camera"

Brittiska Cnet tycker att kameran är snygg och att den känns bra i handen. Den startar upp på en genomsnittlig tid men autofokus och zoomen jobbar riktigt snabbt. Lcd-skärmen är skarp och har bra kontraststyrka så bilderna syns bra även i dagsljus. Testaren tycker även att reglage och knappar är välplacerade och lättåtkomliga. Bilderna blir ljusa, livliga och skärpan är bra i alla zoomlägen. Beautyfunktionen är lite extra rolig och den fungerar också förvånansvärt bra enligt testaren. Det är en smart liten kamera men den tenderar att överexponera högdagrar vilket gör att himlen lätt blir urvattnad. Testaren hade gärna sett lite fler avancerade inställningsmöjligheter.

Källa: Reviews.cnet.co.uk (GB)

Trusted reviews

"Produces good results"

Trusted reviews menar att Olympus µ-9000 behöver en rätt unik specifikationslista om den ska överrösta sina konkurrenter. Testaren tycker inte att det är en speciellt snygg kamera men samtidigt känns den smart i designen och är lätt att hantera. Lcd-skärmen har bra betraktningsvinklar, lagom storlek och bra upplösning. I de flesta lägen presterar kameran väldigt bra och bildkvaliteten är fin med mycket bra färger. Problem uppstår dock med fokusering vid sämre ljusförhållanden då kameran inte har en lampa som hjälper autofokusen. I övrigt jobbar autofokusen snabbt och pålitligt under förutsättning att ljusförhållandena är bra. I jämförelse med kamerans konkurrenter anser testaren att Olympus µ-9000är lite för dyr.

Källa: www.trustedreviews.com (GB)

Photography Blog

"Will suit everyone in the family"

Olympus µ-9000 är en välgjord och användarvänlig kamera menar Photography blog. Den passar för alla familjemedlemmar och den presterar bra i de flesta lägen. Det är svårt att inte tycka om kameran men tyvärr finns där några brister som inte går att förbise menar testaren. Den presterar alltför bristfälligt i mörkare miljöer då det är svårt att få brusfria bilder. Trots att kameran har ett brett zoomomfång och är liten och lätt i vikt så har testaren svårt att rekommendera Olympus µ-9000 framför vissa konkurrenter. Det finns mer kamera att få i ungefär samma prisklass om man ser på konkurrerande tillverkare.

Källa: www.photographyblog.com

Cirkapris: 3000 kronor

Produktfakta:

Namn: Olympus µ-9000
Typ: Kompakt
Upplösning: 12 megapixel
Zoom: 10x
ISO: 64-1600
Lcd: 2,7 tum, 230000 punkter
Råformat: Nej
Video: max 640x480 i 30 bps
Minne: internminne 45 mb
Batterikapacitet: ingen uppgift
Anslutningar: usb, a/v-utgång, nätadapter
Övrigt: Viss bildredigering i kameran
Mått: 96x60x31 mm
Vikt: 185 gram (utan batteri)

Tillverkare: Olympus