Sök
Olympus Mju Tough 6000

Olympus Mju Tough 6000

En tuffing med finess

2009-06-29

En riktigt tuff kamera som tål det mesta och som samtidigt levererar fina bilder. Har även en hel del smarta finesser.
Testkälla Betyg Kommentar
Fotoguiden - "Olympus Tough 6000 hänger med i din aktiva livsstil"
Steve's Digicams - "Noise in your image is the major downfall from this camera"
Pocket-lint 8/10 "That rugged approach lives up to its name"
Cnet 8,1/10 "The Lara Croft of digital cameras - - stylish, sexy and hard as nails"

Vad tycker testarna?

Testarna är överens om att kameran håller vad den lovar när det gäller tuffheten och att detta absolut inte innebär att den är klumpig och tung, utan menar att den tvärtom är väldigt smidig och lätt får plats i fickan. Kontrollen och knackfunktionen får lite blandade omdömen medan bildkvaliteten får genomgående bra betyg av testarna. Vidare anses också de smarta bildhjälpmedlen vara fina funktioner, i stora format så menar dock testarna att det syns att bilderna inte är de allra bästa. På det stora hela tycker de att det här är en bra kamera som passar utmärkt för aktiva människor eller familjer med småbarn.

Fotoguiden

"Olympus Tough 6000 hänger med i din aktiva livsstil"

Fotoguiden menar att den här kameran är som gjord för att ha med sig när man ger sig ut på äventyr. Testaren menar att bildkvaliteten är god även om den inte riktigt kan mäta sig med de allra bästa kompaktkamerorna. Kameran bedöms klara det mesta som kan hända vid användning och anses därför passa utmärkt som en familjekamera som barnen gärna kan få använda. Kontrollerna sägs vara lite väl pilliga och små och hade gärna fått vara lite större enligt testaren. Funktionen som gör det möjligt att styra vissa funktioner bara genom att knacka på kameran anses inte fungera så bra eftersom det ibland ändå krävs vanliga knapptryckningar för att bekräfta valen.

Källa: www.fotoguiden.se (SE)

Steve's Digicams

"Noise in your image is the major downfall from this camera"

Steve's Digicams skriver i sin recension att den här kameran är perfekt för att ta med sig på alla möjliga äventyr. Vidare menas att kameran är enkel att använda och praktisk att ta med sig då den passar utmärkt att hålla med endast en hand. LCD-skärmen bedöms vara bra och fungerar att titta på även i direkt solsken eller under vatten. Bildkvaliteten får ett blandat omdöme då bilderna visserligen anses bli bra i de flesta miljöer och ha fina färger, men det anses samtidigt finnas en hel del problem med bildstörningar. Videokvaliteten får dock beröm och anses vara mycket bra för den här typen av kameror.

Källa: www.steves-digicams.com (US)

Pocket-lint

"That rugged approach lives up to its name"

Brittiska Pocket-lint menar att kameran visserligen är större och tyngre än en vanlig kompaktkamera men att detta inte alls betyder att den är så stor. Skärmen anses fungera väldigt bra i starkt solsken men kontrollen bedöms vara alltför krånglig för att uppskattas. Knackfunktionen ifrågasätts lite grann eftersom många av valen ändå behöver bekräftas genom att trycka på de vanliga knapparna. När det gäller tuffheten så klarar kameran testarens alla tuffa test och linsen bedöms vara riktigt bra. Bildkvaliteten får klart godkänt även om man får rådet att inte skriva ut sina bilder i A3-format, dessutom får de smarta bildhjälpmedlen extra plus.

Källa: www.pocket-lint.com (GB)

Cnet

"The Lara Croft of digital cameras - - stylish, sexy and hard as nails"

Brittiska Cnet är av åsikten att kameran verkligen lever upp till sitt namn och verkar klara det mesta och menar att den passar väldigt bra till familjer med småbarn. Vidare anses att kameran är liten och praktisk trots sin tuffa yta och att kamerans kontroller är enkla och lätta att komma underfund med. Dock tycker testaren att knapparna är lite för små för att vara helt bekväma. Bildmässigt så levererar den lika bra bilder som sina konkurrenter och det finns inget speciellt att anmärka på enligt Cnet. Minus delas dock ut till att det i stora bilder kan synas att kvaliteten inte är perfekt. Testaren tycker också att kameran är något kantig.

Källa: www.cnet.co.uk (GB)

Cirkapris: 2800 kronor

Produktfakta:

Olympus Mju Tough 6000
Typ: Kompakt
Upplösning: 10 megapixel
Zoom (Optisk/Digital): 3,6x/5x
ISO: 50-1600
LCD: 2,7 tum, 230000 pixlar
Råformat: Nej
Video: max 640x480 i 30 bps
Minne: 42 MB internt samt plats för xD-kort (microSD-kort med hjälp av adapter)
Batterikapacitet: iu
Anslutningar: Kombinerad A/V och USB utgång, Hi-Speed USB
Övrigt: Stöttålig från höjder upp till 1,5 meter, vattentät ner till motsvarande 3 meters djup och fryssäker ner till -10°C.
Mått: 95,3x63,4x22,4 mm
Vikt: 149 gram

Tillverkare: Olympus