Sök
Olympus Mju 780

Olympus Mju 780

Snygg, lättskött och tålig

2007-10-24

En liten, snygg och tålig digitalkamera med 7,1 megapixlar som uppskattas för sin enkla och bekväma hantering. Bildkvaliteten är dessutom klart godkänd enligt testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
Goodgear guide 3,5/5 "One of the best looking compact cameras"
Pc för alla 7/10 "Tåligare än väntat"
Bild & ljud hemma 4/6 "Lättanvänd och gedigen kamera"
Digitalfoto 21/25 "Bra bilder i nästan alla sammanhang"

Vad tycker testarna?

Testarna konstaterar att Mju 780 är en snygg och lättanvänd digital kompaktkamera som också tål lite tuffare tag. Den uppges vara snabbstartad och uppför sig väl även mellan bildtagningar. Kvaliteten hos bilderna är dock inte av toppklass och imponerar därför inte, men får konsekvent godkänt omdöme. Testarna tror inte heller att potentiella köpare kommer att kräva mer än så.

Goodgear guide

"One of the best looking compact cameras"

Goodgear guide är smått lyriska över utformningen hos Mju 780 och anser det inte bara vara en väldigt snygg kamera utan också en väldigt behagligt användarvänlig sådan. Det senare anses till stor del vara tack vare tillverkarens nya placering och utformning av knappar och reglage. Prestationsmässigt uppges det vara en snabbstartad enhet som tar klart godkända bilder. Brusnivåerna är de som kan förväntas av en kompaktkamera och färgåtergivningen är solid. Kvaliteten hos bilderna är inte utmärkande på något sätt, men mer än nog för de flesta avslutar testaren.

Källa: www.goodgearguide.com (US)

Pc för alla

"Tåligare än väntat"

Av fyra testade kameror så blir det systermodellen Mju 770SW som går hem testsegern hos Pc för alla. Storasyskonet 780 hamnar på andra plats. Testaren uppger att produkten klarar ett dopp på en halvmeters djup och att den är ordentligt tålig. Bilderna som tas beskrivs hålla en godkänd kvalitet med en färgåtergivning som är särskilt bra vid utomhustagningar. Skärpan är bra i mitten men håller inte ut mot kanterna. Brus uppges vara ett vanligt problem i kameraklassen vid iso över 400. Med bildstabilisator, godkända bilder och det tåliga höljet anses Mju 780 vara ett bra köp. De andra två kamerorna som testades var Ricoh Caplio 500G Wide och Pentax Optio W30.

Källa: Pc för alla (SE) nr 6 2007

Bild & ljud hemma

"Lättanvänd och gedigen kamera"

Bild & ljud hemma anser att Mju 780 är värd lite uppmärksamhet inte bara för att det är en smuts- och vattenskyddad kamera utan också för att den tar väldigt bra bilder. Färgåtergivningen utomhus uppges vara den stora styrkan hos produkten och brusnivåerna under godtaglig kontroll. Den optiska prestandan uppges vara väldigt bra för en så liten kamera. Testaren menar också att det är en lättskött kamera och prisar de stora och bakgrundsbelysta knapparna. Detta gör kameran extra tilltalande för den som bara vill klicka och knäppa sin bild.

Källa: Bild & ljud hemma (SE) nr 8 2007

Digitalfoto

"Bra bilder i nästan alla sammanhang"

Även Digitalfoto uppskattar de stora knapparna och den enkla betjäningen hos produkten. Kameran uppges vara snabbstartad med en autofokus som är duktig på att hänga med när ljusförhållandena är bra. Vid exempelvis inomhusfotografering har dock autofokusen en något sämre prestanda. Bilder som fotas är något mjuka men med helt klart godkänd kvalitet och brusnivåerna likaså. Mju 780 får också lite kritik för sin långsamma seriebildstagning men trots svagheterna så överväger styrkorna och produkten är enligt Digitalfoto ett prisvärt alternativ som dessutom kommer i ett välskyddat hölje.

Källa: Digitalfoto (SE) nr 8 2007

Cirkapris: 2600 kronor

Produktfakta: Mju 780 är en kompakt digitalkamera från Olympus med måtten 99,6x55,1x24 mm och en vikt på 125 gram. Produkten har en effektiv upplösning om 7,1 megapixel, optisk zoom på 5x och digital dito på 5,6x. Lcd-skärm på 2,5 tum med 230000 pixlar. Bilder lagras med maximalt 3072x2304 pixlar i jpeg-format på xd-minneskort. Video sparas med ljud i mjpeg-format med maximalt 640x480 pixlar och 30 bilder i sekunden i upp till tio sekunder. Med lägre upplösning finns ingen tidsbegränsning. Kameran har kombinerad utgång för a/v och usb samt stöd för pictbridge. Vikten är 125 gram och måtten är 99,6x55,1x24 mm.

Tillverkare: Olympus