Sök
Olympus mju 720SW

Olympus mju 720SW

Stryktålig och välbyggd

2006-07-12

Olympus mju 720SW är en stryktålig kamera som också kan användas för att fotografera under vattnet. Testarna uppskattar hur mycket kameran tål men tycker att menyerna är svårtillgängliga.
Testkälla Betyg Kommentar
M3 5/10 ”En välbyggd kamera”
Cnet 6,8/10 ”Unparalleled”
Mac world 8/10 ”Klarar tuffa tag”
Steve’s digicams ”Can go virtually anywhere”
Megapixel 86/100 ”Elegant and extremely well finished”

Vad tycker testarna?

Testarna är i allmänhet nöjda med kamerans utformning och de uttrycker sin uppskattning över att den är lätt och tunn, men ändå så välbyggd, stryktålig och framförallt vattentät. De flesta av testarna är också nöjda med de bilder mju 720SW tar. Åsikterna skiljer sig ändå lite där; några av testarna är besvikna på inomhuskorten och andra är missnöjda med korten i solljus, medan andra testare är nöjda på de punkterna. Även filmfunktionen är testarna oense om. Däremot är nästan alla testare eniga i sitt missnöje med menysystemet som anses krångligt och svårtillgängligt.

M3

”En välbyggd kamera”

Olympus mju 720SW bakM3 tycker att Olympus mju 720SW är en välbyggd kamera och fokuserar mycket på dess stora stryktålighet och att den verkligen är vattentät, inte bara till namnet. I det avseendet tycker testaren att kameran är väldigt bra. Själva fotona uppskattar inte testaren lika mycket, bildkvaliteten och främst skärpan tas upp som Olympus mju 720SW största svaghet. Däremot gillar testaren filmfunktionen och tycker att den är både skarp och har bra ljud. När det gäller kamerans användande tycker testaren att menyerna är svåra och krångliga. Dessutom anser testaren att kamerans knappar inte är så bra, då vissa knappar är för små och andra för stora.

Källa: M3 (SE), nr 5 2006

Cnet

”Unparalleled”

Olympus mju 720SW i vattenCnet uppskattar att kameran är lätt och tunn. Testaren tycker att den största styrkan är att den lyckas kombinera en ordentlig vattentäthet och en bra upplösning och inte blir antingen en bra kamera eller en stryktålig kamera. Mju 720SW har en bra starttid, då det bara tar tre sekunder för den att starta upp för att ta kort. Positivt är att kort tagna i dagsljus blir mycket högkvalitativa. Däremot anses inomhusbilder tagna med kameran endast acceptabla. Vidare instämmer testaren i kritiken mot kamerans menyer som både är krångliga och onödigt omständliga.

Källa: Till Cnet (US)

Mac world

”Klarar tuffa tag”

Mac world tycker om bildresultaten och uppskattar särskilt den skarpa optiken och exponeringsautomatiken. Kamerans tålighet och vattentäthet får också mycket goda betyg. Den beskrivs som ”på papperet den perfekta kameran för småbarnsfamiljen” eftersom den kan rengöras utan risker. Testaren anmärker på att 720SW inte riktigt håller måttet när det gäller snabbheten; den är inte usel, men inte heller särskilt bra. Detta gäller både mellan bilderna och i kamerans menyer. Mot menyerna riktas mer kritik; de beskrivs som stökiga och utspridda så att man måste ta sig genom flera menyer för att göra inställningar rörande ett område. Testarens intryck av kameran är till slut ändå mycket positivt.

Källa: Mac world (SE), nr 6 2006

Steve’s digicams

”Can go virtually anywhere”

Olympus mju 720SW framSteve’s digicams menar att det mesta hos kameran är positivt. Olympus mju 720SW beskrivs som lagom stor och lätt att ta med sig och använda. Användarvänligheten gynnas än mer av att knapparna är välplacerade och enkla att komma ihåg placeringen på. Menysystemet får positiv kritik av testaren som tycker att det är logiskt uppbyggt och välfungerande. Man tycker också att bildkvaliteten är hög och att kameran klarar sig bra både inomhus och i svagt ljus. Utomhus är den något sämre eftersom skärmen i vissa vinklar reflekterar solen. Testaren gillar inte heller linsens placering, vilken bidrar till att man ofta sätter fingeravtryck på den och därför måste rengöra den ofta. Även filmfunktionen får kritik, då störningar i bilden som till exempel linjer i dess utkanter kan uppstå när man filmar.

Källa: Till Steve's Digicams (US)

Megapixel

”Elegant and extremely well finished”

Olympus mju 720SW windsurferMegapixel gillar den lilla storleken och tycker också att den är ovanligt fin för att vara en hållbar utomhuskamera. Testaren anser att den är ovanlig då den inte har det ”industriella” utseende andra vattentäta kameror brukar ha. Den kallas till och med elegant i sin utformning. Även dess mer praktiska funktioner som stöttålighet och vattentäthet fungerar som de ska. Att den kan tas ned till 3 meters djup imponerar på testaren. Kameran svarar bra och knapparna är välplacerade vilket gör kameran behaglig att använda. Den enda nackdelen är att skärmen kan vara svår att se i direkt ljus.

Källa: Till Megapixel (US)

Cirkapris: 4000 kronor

Produktfakta: Olympus mju 720SW har 7 megapixlar och en effektiv bildupplösning på 3072x2304 pixlar. Den optiska zoomen är 3x och den digitala 5x. Bilder sparas som jpeg och minneskortet är xd-kort. Lcd-skärmens storlek är 2,5 tum. Filmfunktionen, med ljud, sparas med 640x480 pixlar och 15 bilder per sekund. Kameran har en metallkropp med synliga skruvar och gummitätningar vid luckorna. Olympus mju 720SW väger 103 gram utan batteri och dess storlek är 95x56x20 mm.

Tillverkare: Olympus