Sök
Olympus C-55

Olympus C-55

Stadigt handgrepp

2006-03-16

En mångsidig digitalkamera som erbjuder många extrafunktioner samt producerar bra bilder. Att den bedöms som både lätthanterlig och prisvärd gör att den passar både amatören och entusiasten.
Testkälla Betyg Kommentar
Ljud och bild - “Halvliten med halvlång zoom”
Bild och ljud hemma 8/10 “Den tar riktigt bra bilder”
Cnet 6,7/10 “A good compact camera”
Imaging resource - “Excellent all-round point & shoot model”

Vad tycker testarna?

Olympus C-55 beskrivs som aningen klumpig men ändå mycket greppvänlig kamera. Knappar och inställningar bedöms som enkla att ställa in. Trots automatik erbjuder den många manuella och mer avancerade funktioner och bedöms därför passa både nybörjaren och den mer vane fotografen. Kameran upplevs som ganska långsam men bildkvaliteten är hög med bra färgåtergivning och god skärpa. Den anses överlag som bra och mycket prisvärd.

Ljud och bild

“Halvliten med halvlång zoom”

Ljud och bild skriver att detta är en mindre långzoomskamera i jämförelse med andra. Den beskrivs som greppvänlig och enkel att använda. Inställningarna är lätta att både hitta och göra. Det uppskattas mycket att detta trots automatik är en ganska avancerad kamera med många möjligheter till manuella inställningar. Testaren anmärker dock på att kameran är långsam, speciellt när den startar från viloläge. Det kan finnas risk att man missar en rörelse eller ett ögonblick. Serietagning av bilder går att göra men tyvärr inte med högsta bildkvalitet. Makroläget bedöms som mycket bra och kameran avbildar även små objekt. Testaren saknar menyer och bruksanvisning på svenska. Bildkvaliteten är bra dock med lite brus. Den relativt långa zoomen får också pluspoäng.

Källa: Ljud och Bild (SE),  nr 7-8 2005

Bild och ljud hemma

“Den tar riktigt bra bilder”

Olympus C-55 bakBild och ljud hemma tycker att kameran har ett stort och stadigt handgrepp. Trots att den är tillverkad i plast ger den ett gediget intryck. Testaren tycker det är synd att kameran inte hanterar okomprimerade raw-filer vilket hade gett större möjlighet till bildbehandling i redigeringsprogram. Kameran bedöms även vara lite långsam. Testaren uppskattar att man kan spela in film med ljud. Att man kan göra manuella inställningar tycker testaren är bra och menyinställningarna bedöms som enkla att göra. Man måste själv känna av när det är läge att använda blixten för den kopplas inte på av sig själv. Bildkvaliteten bedöms som mycket hög för en kamera i denna prisklass. Både färgåtergivning och upplösning är bra och den hanterar flera olika ljusförhållanden på ett bra sätt. Kameran gör definitivt vad den ska. Dock upplever testaren att den är lite klumpig och stor. I övrigt tycker testaren att kameran är mycket bra och att den passar både amatörer och entusiaster.

Källa: Bild och ljud hemma (SE), nr 8 2005

Cnet

“A good compact camera”

Cnet beskriver designen som gedigen och greppvänlig. Den beskrivs som lite klumpig och tung men ändå bekväm att hålla i. Det anmärks på att blixten är märkligt placerad och att det är lätt att skymma den med handen. Knappar och inställningar är lätta att göra men menyn upplevs ibland vara lite omständlig att navigera i. Testaren är imponerad över att kameran erbjuder så många avancerade extrafunktioner. Är man dock en hängiven fotograf som söker det lilla extra kan möjligheten ändå upplevas som begränsad. Att kameran kan spela in video med ljud uppskattas mycket. Kameran upplevs som långsam och lite inkonsekvent ibland. Lcd-skärmen är skarp och ljus. Bildkvaliteten bedöms som hög med både god skärpa och bra detaljåtergivning. Den får ett bra helhetsomdöme.

Källa: Till Cnet (US)

Imaging resource

“Excellent all-round point & shoot model”

Olympus C-55 med blixtImaging resource gillar att kameran erbjuder många inställningar, både automatiska och manuella. Designen är greppvänlig och kameran ger ett stabilt och gediget intryck. Den 5x optiska zoomen uppskattas mycket. Bildkvaliteten bedöms som utmärkt med riktig färgåtergivning och bra vitbalansering. Kameran producerar mycket bra bilder med hög skärpa och detaljåtergivning. Även olika ljusmiljöer hanterar den bra. Dock anmärks det på att röda-ögon-reduceringen inte är alltför effektiv och testaren saknar också usb high-speed. Testaren tycker visserligen att kameran är lite klumpig men menar att detta också gör att den är mycket greppvänlig. Den anses också vara i långsammaste laget. Överlag får den ett bra omdöme och bedöms som mycket prisvärd.

Källa: Till Imaging resource (US)

Cirkapris: 3000 kronor

Produktfakta: Olympus C-55 är en digitalkamera med 5,1 megapixel och 5x optisk zoom. Lcd-skärmen är 2,5 tum. Minnet är ett utbytbart xd-picture card. Det går att både ta stillbilder och att filma med ljud. Den sparar stillbild som jpeg och video i qvga. Ljud sparas i waveformat. Det finns nätingång, usb samt audio/video utgång. Kameran har pop-up blixt samt röda-ögon-reducering. Storleken är 110x67x47(bxhxd) mm och vikten är 245g utan batteri och minneskort.

Modell: Olympus C-55