Sök
Olympus C-5060

Olympus C-5060

För kontroll och kvalitet

2004-01-22

Med 5 miljoner pixlar och 4x optisk zoom imponerar C-5060 mycket på testarna genom dess höga upplösning, högkvalitativa bilder och många funktioner och inställningsmöjligheter.
Testkälla Betyg Kommentar
Megapixel 91/100 "Stands out"
Steve´s Digicams "An excellent holiday gift"
Imaging Resource "Highly recommended"
DC Resource "Well worth a look"

Vad tycker testarna?

Testarna menar att kameran är en stor men ändå kompakt kamera som erbjuder mycket när det gäller kontroll, inställningar och funktioner. Bilderna får i stort sett bara beröm vad gäller upplösning, skärpa och färger, men en av testarna tycker att bilderna kan upplevas något gryniga. Vidvinkelzoomen, den vridbara LCD-displayen och flexibiliteten får beröm av alla testare. Ett par testare hade hellre sett en manual på papper än på CD. När det gäller hur snabb kameran är i uppstart liksom tid mellan bilder har testarna delade meningar.

Megapixel

"Stands out"

Enligt Megapixel är C-5060 kompakt, men ändå stor i jämförelse med andra kameror. Upplösningen är hög och man berömmer zoomens kapacitet, möjligheterna till manuell kontroll liksom tillgången till många tillbehör. Mycket bra att kunna använda extern blixt vid behov. Konstruktionen känns hållbar och lyxig. Kontrollerna på kameran är många men det är ändå förhållandevis enkelt att förstå hur de ska användas. Flexibiliteten hos LCD-displayen uppskattas och överhuvudtaget har kameran en god ergonomi. Vidvinkelfunktionen hos zoomen är väldigt bra, den bästa man sett hos en kompakt digitalkamera. Testaren menar att C-5060 har många kvaliteter, men framför allt de högkvalitativa bilder som den tar. Detaljrikedomen är strålande och upplösningen bra. Detaljerna i bilden blir än högre om man sparar bilden i TIFF. Bilderna blir fina både inom- och utomhus. Ute blir bilderna väldigt skarpa och med korrekta färger. Blixten har god räckvidd. Att få kameran att hitta fokus går snabbt. Mjukvaran som medföljer kunde vara mer avancerad. En flexibel, kraftfull och trevlig kamera som tar fenomenala bilder. Dock kan menysystemet upplevas som alltför krångligt.

Källa: Till Megapixels hemsida
Till Steve's Digicams hemsida
Till Imaging Resources hemsida
Till DC Resources hemsida

Steve´s Digicams

"An excellent holiday gift"

Olympus-C-5060
Steve's Digicams anser att kameran håller hög prestanda och har en rad användbara funktioner och finesser. LCD-displayen är skarp och tydlig. Att kunna vrida displayen ökar flexibiliteten. Även den optiska sökaren är klar och stor. Kameran passar bra för mer vana fotografer som gillar att experimentera, men även för amatörer, då kameran erbjuder både avancerade inställningar såsom automatik. Trevligt att man kan använda extern blixt. Batteriet har mycket kraft och håller länge. Det finns många bra tillbehör att välja bland och man gillar speciellt fjärrkontrollen. Zoomens vidvinkel imponerar och ger många möjligheter för exempelvis landskapsbilder. Alla funktioner man kan önska finns och man berömmer bland annat att man kan spara sina egna favoritinställningar. Designen känns stabil och kameran är skön att hålla i handen. Inställningarna sitter ergonomiskt placerade. De rörliga bilderna håller god kvalitet och är både skarpa och fina. Kameran startar upp fort och tiden mellan bilderna är låg. Stillbilder tagna med blixt blir välexponerade och har fina färger. Det finns dock en viss tendens till att makrobilder blir överexponerade. Bilder tagna utomhus erbjuder fina färger och bra exponering. Mycket valuta för pengarna och en kamera att växa i.

Imaging Resource

"Highly recommended"

En större, men kompakt kamera, med många funktioner och möjligheter, säger Imaging Resource. Zoomens vidvinkelfunktion imponerar, liksom den vridbara LCD-displayen. Displayen syns ovanligt bra i alla situationer, även vid mycket ljus. Man har mycket god kontroll över exponeringen och upplösningen är hög. Kameran är packad med teknologi och passar experimentlystna men också de som är mer ovana. Full automatik, manuell kontroll och sceninställningar gör att kameran passar de flesta. Kontrollerna är många men relativt lätta att förstå. Bra med möjligheten att spara även i TIFF och RAW-format. Kameran är trevlig att hålla i och lätt att bära med sig. Att kunna använda en extern blixt är fördelaktigt i många situationer. Uppstarten går inte så fort medan tiden mellan bilderna är bättre. Imaging Resource hade klart föredragit om man fått manualen på papper istället för på CD. Batteritiden är mycket bra och en av de bästa utifrån kamerans prisklass. Bildkvaliteten är mycket hög. Färgerna är fina och väl framställda i alla situationer. Skärpan är god och bilderna klara. Inställningsmöjligheterna när det gäller vitbalansen gör bilderna om än bättre. Exponeringen är korrekt, dynamiken i bilderna bra och kontrasten god. Mycket imponerande kamera som ger oändligt med möjligheter till ett relativt lågt pris.

DC Resource

"Well worth a look"

DC Resource menar att kameran har många kvaliteter när det gäller zoom, fokussystem och rörliga bilder. Även den vridbara LCD-displayen anses vara en stor fördel hos kameran. Displayen är skarp och har hög upplösning. Batterikapaciteten är god. Det finns många tillbehör man kan skaffa till kameran bland annat nämner man extra objektiv. Mjukvaran som följer med köpet ger god kontroll över bilderna. Konstruktionen känns hållbar och en av de bästa kameror man sett när det gäller byggkvalitet. Kameran är också väldigt skön att hålla i. Vidvinkelzoomen kan vara väldigt användbar. Kameran passar både dem som vill ha automatiska inställningar och de som vill ha mer kontroll. Uppstarten går fort och kameran hittar fokus fort i alla situationer. Tiden mellan bilder är mycket imponerande. Möjligheterna hos kameran är överhuvudtaget oerhört många och det tar ett tag innan man lär sig allt. Bilderna är fina, klara och välexponerade. Detaljerna är många men tyvärr är röda ögon väldigt vanligt. Allt som allt är ändå bildkvaliteten strålande men med viss grynighet. Även de rörliga bilderna imponerar med god kvalitet, en av de bättre testarna sett.

Cirkapris: 7000 kronor

Produktfakta: Digitalkameran Olympus C-5060 har 5 miljoner pixlar och 4x optisk zoom, motsvarande 27-110 mm. Det finns även 3,5x digital zoom. LCD-displayen är 1,8 tum stor och kan vridas. Det finns även en optisk sökare. Förutom de automatiska inställningarna så har även kameran fulla manuella kontroller. Även en rad olika sceninställningar för exempelvis porträtt, natt, landskap och sport finns. Kameran tar både stillbilder och rörliga bilder, med ljud. De rörliga bilderna sparas i formatet Quick Time Motion JPEG. Stillbilderna kan sparas antingen i JPEG, TIFF eller RAW. Maximal upplösning hos bilderna uppgår till 2560x1920 bildpunkter och för de rörliga bilderna är upplösningen maximalt 640x480 pixlar. För att spara sina bilder kan man använda antingen xD, Compactflash eller Microdrive – minneskort. Det finns blixtsko för extern blixt. Anslutningar som finns är USB och videoutgång. Olympus C-5060 väger 420 gram och har måtten 116x87x65,6 mm. Medföljer i köpet gör ett xD-kort på 32 MB liksom programmet CAMEDIA Master 4.1. Manual följer med på CD.

Modell: Olympus C-5060