Sök
Olympus C-5050

Olympus C-5050

Funktionsduglig

2003-03-11

Digitalkamera fullspäckad med funktioner för fotografen som vill ha något att växa med. God ergonomi och komplett utrustningspaket gör att C-5050 får utmärkta testbetyg.
Testkälla Betyg Kommentar
DP Review 51,5/60 ”Very good resolution”
Imaging Resource ”A winner”
Steve’s Digicams ”Highly recommended”

Vad tycker testarna?

C-5050 är helt klart en kamera som packats med funktioner som ger hög flexibilitet. Någon testare påpekar att kameran är utmärkt för novisen som vill ha något att växa med. Kamerahuset får högt betyg för kvalitet och ergonomi men det råder delade meningar om LCD-skärmens menyer. En testare tycker om gränssnittet medan en annan inte klarade att navigera utan manualen. Bildkvaliteten får godkänt av alla, även om brusnivåerna är på gränsen till för höga. Ibland uppstår lila kanter men det mesta kan rättas till i kameran eller med mjukvaran. Mjukvaran anses vara användarvänlig och funktionell. Positivt är också att det är lätt att koppla till externa blixtar för den som har tänkt sig att jobba i studio. Ljusstyrkan går att justera på den befintliga blixten men den är för stark för macro. Mycket uppskattad är också AF lampan.

DP Review

”Very good resolution”

c5050zoom_back

DP Review kallar C-5050 funktionell, proffsig och solid. Bra tyngd (utan att kännas tung) och handgrepp gör kameran stabil. Skärmen saknar antireflexbehandling och vid starkt ljus kan den vara svår att läsa. Objektivets kvalitet är normal och kan inte jämföras med TTL eller EVF objektiv. Det är en fördel att bilderna kan lagras på flera typer av minneskort. På/av knappen är lätt att komma åt och kameran riskerar att slås på oavsiktligt. C-5050 är ganska snabb mellan bilderna, men uppstartstiden är sämre. JPEG-formatet ger god bildkvalitet utan synbara artefakter. C-5050 har många funktioner för god kontroll över skärpa och färgmättnad. På automatik blir skärpan hård men problemet kan åtgärdas med skärpereducering. Mjukvaran imponerar med bra funktioner. Generellt får bilderna hög brusnivå och brusreduktion sker på bekostnad av upplösning. Automatisk vitbalans fungerar i naturligt ljus men vid artificiellt ljus uppstår en rosa eller gul ton. Kontrasten är i skarpaste laget. Ibland uppstår lila skimmer runt kanter, men inte värre än normalt. Batterierna har mycket bra livslängd avslutar DP Review.

Källa: Till DP Reviews hemsida
Till Imaging Resources hemsida
Till Steve´s Digicams hemsida

Imaging Resource

”A winner”

Imaging Resource tycker att C-5050 är greppvänlig och bekväm att bära. Formgivning och bildkvalitet gör C-5050 till Olympus bästa. Den är relativt snabb och gränssnittet är lätt att lära sig. Skärmen borde kunna vinklas mer nedåt. Menyerna är innehållsrika och användarvänliga men kunde svara snabbare. Histogrammet hjälper användaren styra exponeringen. Autofokus gör ett bra jobb, även med andra objektiv från Olympus. Bilderna blir skarpa och kameran producerar genomgående mycket bra färger, särskilt hudtoner. För att vara en stillbildskamera har filminställningen ovanligt många funktioner. Svag belysning är inget problem för C-5050 tack vare AF lampan. Stativgängan är av metall och placerad under kamerans centrum vilket bådar gott för livslängden. Fjärrkontrollen är ett positivt tillskott i studion. Störande att kameran väntar några sekunder innan den svarar. Att kameran hanterar stora filstorlekar gör utskriftskvaliteten hög upp till 16x20 tum. Batterierna klarar 2,5 timme med LCD. En imponerande och prisvärd kamera.

Steve’s Digicams

”Highly recommended”

Steve’s Digicams kallar C-5050 ”en seriös kamera till bra pris”. Den är greppvänlig och känns stabil. Linsen är snabb och LCD-skärmen tydlig. Automatiken ger bilder av bra kvalitet. Att överföra bilderna till dator görs enkelt via USB. Den motoriserade zoomen är smidig men högljudd. Oavsett vilka funktioner du önskar hittar du dem här. Särskilt användbar är My Mode som gör favoritinställningarna lättillgängliga. Filmsekvenser blir också skarpa. ISO 200 eller 400 tillsammans med längre slutartider än 0,5 sek ger bildbrus men med Noice Reduction förbättras bilden. Blixten är lite hård för macro, men C-5050 bör sammantaget tillfredsställa den mest krävande, om inte annat alla som börjat utforska digital fotografering och vill ha något att växa med. Kameran ger skarpa bilder och verklighetstrogna färger. En vinnare menar Steve’s.

Cirkapris: 10000 kronor

Produktfakta: Olympus C-5050 är en fem megapixlars digitalkamera med 3x optisk zoom. Kamerahus av magnesium med handgrepp i mjuk gummi och inbyggd blixt. C-5050 hanterar JPEG, TIFF och RAW samt QuickTime med ljud. Den kan användas som automatkamera eller ställas in manuellt. LCD-skärmen mäter 1,8 tum och går att vinkla 20 grader ned, 90 grader upp. Skärmen kompletteras av en informationspanel på kamerans ovansida. På LCD-skärmen finns en fyravägsmeny för justering av bildkvalitet, vitbalans och bläddring. I läget My Mode kan kameran ges snabbare åtkomst till inställningarna. Slutartider mellan 16 sek och 1/1000 sek i manuellt läge. Hot shoe samt anslutningar för extern blixt liksom AF lampa som underlättar fokusering vid skum belysning. Kameran accepterar Compact Flash I och II, IBM Microdrive, Smart Media, xD Picture Card. C-5050 har A/V utgång, USB och DC-IN. Som tillbehör finns flera olika konverter till objektivet. Kameran drivs av antingen laddbara eller vanliga AA-batterier. Mått 114x80x70 mm. Vikt ca 380 g.

Modell: Olympus C-5050