Sök
Olympus C-460Z del sol

Olympus C-460Z del sol

För solsemestern

2004-12-08

Olympus C-460Z del sol är en digitalkamera med en speciellt sommaranpassad skärm. Testarna ger den nya skärmen beröm men tycker kameran är något dyr.
Testkälla Betyg Kommentar
Allt om Digitalfoto 65/100 ”För dyr”
What Digital Camera 79/100 “LCD-screen is nice”
Ljud & Bild “Extrem närbildsförmåga”

Vad tycker testarna?

Testarna gillar den sommaranpassade LCD-skärmen. Olympus försöker också med skarpa bilder och intensivare färgåtergivning än normalt locka semesterfirarna. Kameran är också enkel att använda. Men testarna menar att kameran har för högt pris med tanke på att det är en begränsad kamera med snapshots som användningsområde.

Allt om Digitalfoto

”För dyr”

C-460delsolAllt om Digitalfoto tycker att bildkvaliteten generellt är bra. Färgåtergivningen är verklighetstrogen, men det finns vissa tendenser till underexponering. Den sommaranpassade LCD-skärmen får gott betyg och testaren ger även plus till de många motivlägen som erbjuds. Man är däremot kritisk till de begränsade manuella kontrollerna, däribland inställningen för ljuskänslighet (ISO). Testaren tycker dessutom att zoomen är svåranvänd. Sammanfattningsvis tycker man att Olympus C-460Z är en skaplig, lättanvänd kamera, men priset är väl högt med tanke på vad man får.

Källa: Allt om Digitalfoto, nr 9 2004
What Digital Camera, oktober 2004
Ljud & Bild, nr 6 2004

What Digital Camera

“LCD-screen is nice”

What Digital Camera tycker de 45000 extra pixlarna i LCD-skärmen hos C-460Z jämfört med brodern C-460 gör gott för skärpan. Skärmen lever dessutom upp till förväntningarna på den nya, solskensvänliga LCD-tekniken. Testaren påpekar att Olympus C-460Z är en av de absolut enklaste digitalkamerorna på marknaden just nu och är ett bra val för både semesterfiraren och teknikentusiasten som önskar ta enkla snapshots. Men det är också enkelheten i kameran som kan bli frustrerande. Det är krångligt att komma åt funktioner som exempelvis exponeringskompensationen om man vill avancera ett snäpp och vara mer kreativ i fotograferandet. Man har förenklat kameran väl mycket med få manuella inställningar och extrafunktioner. Kameran är något dyr med tanke på att det är en snapshot kamera. Motivprogramsfunktionen får dock ett plus för utbudet på 7 olika inställningar. På det hela taget levererar Olympus C-460Z något överdrivet skarpa bilder med en något onaturligt rik färgåtergivning, vilket innebär att semesterfirare får skarpa och färgglada semesterbilder och det är väl precis det de vill ha?

Ljud & Bild

“Extrem närbildsförmåga”

Tidningen Ljud & Bild jämför tio digitala kameror som alla är relativt enkla och kompakta för att kunna tävla om utmärkelsen som den perfekta semesterkameran. Priserna varierar men hamnar inom ramen för 3–4000 kronor. Priset för mest prisvärd kamera går till Samsung Digimax 430 medan Olympus C-460 utnämns till att ha testets bästa närbildsförmåga. Den tar mer än dubbelt så lång tid på sig för att komma igång jämfört med testets snabbaste kamera. I sämre ljusförhållanden har kameran smärre problem med fokuseringen då den inte är utrustad med hjälpljus, men generellt ger Olympus C-460 skarpa bilder. Bilderna är ibland överdrivet skarpa, vilket framför allt blir tydligt vid utskrift av större bilder. Testaren är nöjd med kamerans återgivning av detaljer, men påpekar att färgmättnaden är något sämre jämfört med de andra kamerorna i testet. Värt att notera är att Ljud & Bild testar Olympus C-460 och inte C-460Z del sol. Kamerorna är identiska förutom att del sol är utrustad med en ny LCD-skärm, laddningsbara batterier och bildbehandlingssystemet Truepic Turbo.

Cirkapris: 2500 kronor

Produktfakta: Olympus C-460Z är en kompakt digitalkamera med 1,8 tums LCD-skärm anpassad för starkt solljus. Kameran har 3x optisk zoom och 4x digital samt en maximal bildupplösning på 2288x1712 pixlar (4 megapixlar). Bilder sparas som JPEG på ett xD-kort. Objektivet är 5,8-17,4 mm, vilket motsvarar 35-105 mm på en 35 mm kamera. Ljusstyrkan på optiken är 3,1-5,2. Kameran har optisk sökare. Fokusering, exponering samt inställning av ljuskänslighet (ISO) sker med automatik. Ljusmätning sker via flerzon och spot. Vitbalans sker automatiskt, manuellt eller via fyra olika lägen. Slutartiderna är 1-1/1000 s. Kameran har självutlösare, inbyggd blixt och blixtinställningarna är automatisk, röda-ögon-reducering, på, av och slow. Sekvenstagning är 1,5 b/s upp till 12 bilder i SQ2. Film spelas in i upplösningen 320x240 pixlar med 15 b/s. Ljudinspelning finns. Befintliga anslutningar är USB, av-ut samt nätdel. Batterier är 2xAA och är laddningsbara. Olympus C-460 väger 165 g utan batteri och har måtten 108x58x37 mm. Med kameran kommer USB-kabel, rem och ett 16Mb xD-kort, läderväska, laddare och laddningsbara batterier. Programvaran som medföljer är Olympus Camedia Master 4.2.

Modell: Olympus C-460Z del sol

Tillverkare: Olympus