Sök
Nikon D50

Nikon D50

För den kräsne fotoentusiasten

2005-10-07

Denna kamera är ett riktigt kap för den som tar fotograferingen på allvar men som ändå vill göra ett prismässigt fynd.
Testkälla Betyg Kommentar
Allt om Digitalfoto 6,2/10 ”En riktigt rejäl kamera med vettiga funktioner”
Digitalfoto ”Tar helt fantastiska bilder”
What Digital Camera 87/100 ”Plenty of menu options”
Digitalfoto för alla 9,1/10 ”För både familjefotografer och entusiaster”
DP Review ”Good resolution and detail”

Vad tycker testarna?

Samtliga testare är förtjusta i D50 eftersom den är solid och ligger bra i handen samtidigt som den tar utmärkta bilder. Jämfört med D70 har Nikon tagit bort en del funktioner, men dessa är funktioner som målgruppen knappast kommer att sakna. Såväl inom- som utomhus-foton uppvisar hög skärpa och kontrast och mycket bra detaljåter-givning. En testare anser dock att färgerna i vissa fall kan bli något missvisande.

Allt om Digitalfoto

”En riktigt rejäl kamera med vettiga funktioner”

D50_uppe_high
Allt om Digitalfoto menar att kameran ligger perfekt i handen och har en stabil framtoning. Ljusmätaren fungerar utmärkt, felexponeringar är näst intill omöjligt att få. Testaren uppskattar också varningssignaler för låg batteriladdning och avsaknad av minneskort i kameran. Kameran är riktad mot familjefotografer, vilket gör att Nikon tagit bort en del funktioner som man ansett vara onödiga, t.ex. belysning av den övre skärmen och knappen för skärpedjupskontroll. Ett minus med kameran är att den aktiva fokuspunkten alltid måste vara där skärpan skall ligga, och testaren gillar inte heller att LCD-skärmen har för hög kontrast. Annars är kameran mycket stabil, solid och enkel att använda. Bilderna blir inte lika bra som hos Canon EOS 350D, men modellen har funktioner som klart överväger minussidorna.

Källa: Allt om Digitalfoto nr 7 2005

Digitalfoto

”Tar helt fantastiska bilder”

D50_bak_high
Digitalfoto påpekar att D50 är mycket snarlik storebror D70. Kameran startas upp snabbare än man hinner blinka och varken autofokushastighet eller slutarför-dröjning är sämre, något som gör kameran idealisk för snabba bilder. Skillnaden mellan D50 och D70 ligger mycket i att inställningar manövreras något annorlunda, t.ex. har man nu enbart en inställningsratt istället för två. LCD-skärmen är ljusstark och tydlig men testaren saknar den skyddande plastbiten som funnits på tidigare modeller, nu är skärmen mer mottaglig för märken. Kameran tar otroligt bra bilder, färgerna är utmärkta och detaljnivån är ingenting annat än förstklassig. Såväl inom- som utomhusbilder klaras av med bravur. Modellen är i stort sett enbart en bantad modell av D70, men bildkvaliteten är minst lika bra som föregångaren.

Källa: Digitalfoto nr 7 2005

What Digital Camera

”Plenty of menu options”

What Digital Camera ger kameran utnämningen ”Digital Camera Choice”. Testaren menar att det är uppenbart att kameran är riktad mot familjefotografer eftersom tillverkaren tagit bort de allra mest komplicerade funktionerna jämfört med storebror D70. Dock har man ändå en hel del kvar att roa sig med, exempelvis ett läge som anpassar kameran till den annorlunda hudton som barn har jämfört med vuxna. Bilderna håller hög kvalitet med utmärkt skärpa, dock kan färgåtergivningen ibland vackla lite med viss dragning mot gult i landskapsmotiv. De externa kontrollerna har dragits ned till ett minimum vilket gör kameran enkel att använda men som kanske kan irritera de mest erfarna användarna.

Källa: What Digital Camera nr 99 2005

Digitalfoto för alla

”För både familjefotografer och entusiaster”

Nikon_D50
Digitalfoto för alla får benäm-ningen ”rekommenderas” av testaren. Trots det förhållandevis låga priset så känns kameran inte alls billig, utan snarare tvärtom. Jämfört med D70 så har D50 övertaget i form av bättre ögonmussla, större knappar och möjligheten att välja mellan svart eller silver. Kameran är snabb i användning, men bildserier är inte lika snabba. Testaren kommer inte över två bilder per sekund, och hastigheten beror på motivet. Batteriet räcker imponerande länge, även vid flitig användning av LCD-skärm får man ut cirka 600 bilder. Bildkvaliteten är bra, kontrasten är en aning låg men bör helst inte ökas eftersom man då får en tendens till för ljusa partier i bilden.

Källa: Digitalfoto för alla nr 9 2005

DP Review

”Good resolution and detail”

DP Review menar att de funktioner som tagits bort i jämförelse med D70 inte inverkar på bildkvaliteten eller flexibiliteten. Bilderna håller en mycket hög kvalitet med bra ljusstyrka och färgåtergivning redan från första exponeringen. Bruset ligger på en mycket låg nivå vilket testa-ren är positivt överraskad av. Kameran har en mycket bra designad kamerakropp som ligger bekvämt i handen samtidigt som samtliga kontroller är enkla att hantera. Testaren ger kameran utnämningen ”highly recommended” och menar att för den som överväger en kompetent systemkamera, bör titta åt det här hållet. Det enda som bör övervägas är om man vill köpa en bättre lins eller inte.

Källa: Till DP Review

Cirkapris: 6800 kronor

Produktfakta: Nikon D50 är en 6-megapixels digitalkamera där den effektiva bild-upplösningen är 3008x2000 pixlar. Bilderna sparas som JPEG eller RAW (NEF). Objektivet är kompatibelt med Nikon AF-bajonett. Ljusstyrkan, den optiska zoomen, filterdiameter, fokusering och närgräns beror samtliga på val av optik. Minnestypen är SD-kort. Kameran är utrustad med optisk sökare med spegelreflex och en LCD-bildskärm som är två tum stor. Ljusmätning sker via flerzon, spotmätning samt centrumvägning. Vitbalans justeras automatiskt, via sex olika lägen, preset samt en ”bracketingmöjlighet”. Ljuskänslig-heten justeras automatiskt eller via ISO 200-1600. Slutartiderna varierar mellan 30-1/4000 s samt bulb. Exponering sker via program-automatik, tidsautomatik, bländarautomatik samt helt manuellt. Självutlösare finns samt inbyggd blixt. Kameran har sekvenstagning med 2,5 bilder/s upp till 12 bilder. Anslutningar är USB 2.0, High Speed, video-ut samt nätdel. Batteriet är ett EN-EL3. Dimensionerna är 133x102x76 mm och vikten är 540 g.

Modell: Nikon D50