Sök
Nikon Coolpix S510

Nikon Coolpix S510

Kräver ordentlig belysning

2008-03-31

Det här är en bra kamera för den som vill ta hyfsat snabba utomhusbilder, men skall man på party kan mobilkameran vara ett bättre alternativ.
Testkälla Betyg Kommentar
What digital camera 87/100 "Fiddly operation"
Colorfoto "Das Design ist klar und hochwertig"
PC för alla 7/10 "Fullt godkända bilder"
M3 5/10 "Reagerar snabbt"

Vad tycker testarna?

Testarna menar att kameran är liten och smidig. Dock är knapparna ganska små och det kan vara lätt att trycka fel. Kameran är utrustad med flera motivprogram men inte några större manuella inställningsmöjligheter. Den tar sin första bild på ca två sekunder vilket är godkänt. Fokuseringen är okej, men är belysningen inte bra nog så får den problem. Bilderna är generellt sett av helt okej kvalitet, med neutrala färger och god skärpa. Upp till iso 400 uppvisas inget större brus, men höjs isotalet så uppstår en hel del störningar. Iso 1600 och högre är helt meningslöst att använda.

What digital camera

"Fiddly operation"

What digital camera anser att kamerans största fördelar är dess hanterbara storlek och förekomsten av en optisk bildstabilisator. Kamerans uppstarts- och fokuseringstider är snabba även om fokuseringen ibland har svårigheter att låsa ett motiv. Bildkvaliteten är generellt sett riktigt imponerande, skärpan är i det närmaste perfekt över hela bilden. Makrofotografering ger god skärpa. Detaljåtergivningen är också mycket bra. Bilderna är rena och uppvisar inte några större störningar, men testaren menar att hanteringen ibland kan vara lite besvärlig.

Källa: What digital camera (GB) nr 130

Colorfoto

"Das Design ist klar und hochwertig"

Colorfoto tycker att kameran ligger bra i handen, den har en bra storlek och är enkel att hantera. Genom kortknappar kommer man åt blixt, självutlösare, makrofunktion och exponeringskompensation. I övrigt är menysystemet inte alltid helt översiktligt, det tar lite tid att sätta sig in i hur det är uppbyggt. Kameran startas upp på 1,7 sekunder vilket är ok. Dock kräver kameran 1,04 sekunder att fokusera och ta själva bilden vilket är irriterande långsamt. Testaren tycker att kameran tar bra bilder, men trots den höga upplösningen är de inte helt övertygande. Bruset är ok vid iso 100 och vid iso 400 är det högre, men inte så det stör.

Källa: Colorfoto (DE) nr 1 2008

PC för alla

"Fullt godkända bilder"

PC för alla tycker att knapparna på baksidan är väl små, dessutom sitter de väl nära snurrhjulet man använder för att styra gränssnittet på skärmen. Det är alltför lätt att komma åt fel knapp, vilket är irriterande. Autofokusen arbetar ganska långsamt, men å andra sidan producerar den skarpa och välexponerade bilder. Färgerna är naturliga och skärpan hög. Upp till iso 400 är bruset hanterbart, vid högre isotal är det inte särskilt snyggt. Testaren menar att kameran är förhållandevis pålitlig, den överraskar inte på något sätt men levererar det man kan förvänta sig. Funktionsmässigt har man bland annat ansiktsigenkänning och röda ögonreducering att tillgå.

Källa: PC för alla (SE) nr 1 2008

M3

"Reagerar snabbt"

M3 menar att kameran inte är späckad med funktioner utan snarare inriktad på att vara snabb och enkel att använda. Man har flera motivprogram att tillgå men inga manuella inställningsmöjligheter. Autofokus är irriterande ostabil och flera bilder blir oskarpa. Är belysningen bra så blir bilderna helt ok med naturtrogna färger. Avtar belysningen så ökar bruset. Iso 1600 och uppåt är helt meningslöst att använda. Kameran fungerar bra för utomhusfotografering men som partykamera har den inte många poäng att hämta. Första bilden tas på strax under två sekunder vilket är helt ok. Priset är klart överkomligt.

Källa: M3 (SE) nr 2 2008

Cirkapris: 2000 kronor

Produktfakta: Nikon Coolpix S510 är en 8 megapixels digitalkamera som även klarar video i 640x480 pixlar och 30 bilder/s. Optiken är 35-105 mm, vilket innebär en optisk zoom på 3x. Bländarvärden spänner mellan f2,8-4,7. Lcd-skärmen är 2,5 tum stor och har en upplösning på 230000 pixlar. Närgränsen är 15 cm. Minnet kan byggas ut med minneskort av typen sd. Anslutning till dator sker via usb och det finns även tv-utgång. Dimensionerna är 88x51x22mm och vikten är 125 gram inklusive batteri.

Tillverkare: Nikon