Sök
Nikon Coolpix L4

Nikon Coolpix L4

Smidig nybörjarkamera som är snäll mot plånboken.

2006-09-29

Söker du en prisvärd "sikta och tryck"-kamera utan avancerade finesser? Då är detta kameran för dig.
Testkälla Betyg Kommentar
Cnet 6,2/10 "Simple to use, decent images and inexpensive."
Macworld 9/10 "Utmärkt skärpa, bra bilder och många finesser."
Trusted reviews 8/10 "If you're looking for a starter camera"
Pc magazine 3/5 "Affordable, basic camera for beginners."
Din side 5/10 "God bildekvalitet, ergonomisk utformet."

Vad tycker testarna?

Testarna tycker överlag att kameran är en av de bättre inom budgetsegmentet. Bildkvaliteten är förvånande bra för prisklassen, de berömmer den även för att vara liten och nätt och att den har välplacerade knappar. Minus med Nikon Coolpix L4 är fördröjningen vid uppstart och avsaknaden av vissa funktioner som bildstabilisator och ljud vid inspelning av film. Dock upplever de att det är svårt att hitta en kamera i denna prisklass som ändå innehåller dessa möjligheter och kvalitet som denna kamera ändå tillhandahåller.

Cnet

"Simple to use, decent images and inexpensive."

Cnet tycker att L4 tar hyggliga bilder men att den inte är särskilt mångsidig och en aning långsam. Kamerahuset är kompakt och den är lätt, men inte särskilt snygg. Den är lite för tjock för att kunna passa i byxfickan, men däremot så bedöms L4 vara perfekt för jackfickan eller handväskan. Kontrollerna är lättanvända och snabba, dock skulle en person med större händer uppleva att undangömda knappar är besvärliga att komma åt. Som de flesta budgetkameror så saknar Cnet en del funktioner. Iso-inställningen är automatisk men vitbalansen och exponeringskompensationen kan du ställa in, vilket gör att du får ett visst mått av kontroll. Den har ingen bildstabilisering, däremot så känner den av om en bild blivit oskarp. L4 är inte den snabbaste eller mest mångsidiga modellen på marknaden, men tack vare gedigna bilder och ett lågt pris så är den ett bra val för de som inte vill betala för mycket och som inte behöver många funktioner.

Källa: www.cnet.com (US)

Macworld

"Utmärkt skärpa, bra bilder och många finesser."

Macworld har jämfört tre budgetkameror där de utnämt Nikon Coolpix L4 till testvinnaren. De andra två som testade är Pentax Optio E10 och Samsung Digimax S500. Macworld skriver att kameran känns kompakt och tycker att reglagen är välplacerade, men de upplever att kameran är en aning seg och det är fördröjningar i menyerna. Bildkvaliteten uppskattas då den har naturliga färger, mycket bra skärpa och låga brusnivåer. Skuggiga partier blir dock inte perfekta, detaljnivån sjunker och bruset ökar. Macworld tycker att Nikon Coolpix L4 är en genomtänkt kamera och inte enbart en budgetversion av Nikons mer avancerade modeller.

Källa: Macworld (SE) nr 6 2006

Trusted reviews

"If you're looking for a starter camera"

Trusted reviews tycker att L4 är en välbyggd kamera som är kompakt med elegant design. Den är gjord i plast men känns solid. L4 drivs av två vanliga AA batterier vilket gör att den blir smidig att ta med sig på semestern. Det är en enkel kamera med logisk layout i menyerna och 15 förinställda program för olika situationer man kan kan tänkas befinna sig i. Trusted reviews finner också kameran lätthanterlig jämfört med de andra ultrakompakta som finns på marknaden. Man har ett bra, bekvämt grepp och knapparna är välplacerade. Dock upplever de kameran som långsam, det tar fem sekunder för att starta den vilket är dubbelt så lång tid jämfört med många andra kameror. Generellt tycker de att bildkvaliteten är bra och svårt att hitta en bättre kamera med denna kvalitet för priset.

Källa: www.trustedreviews.com (US)

Pc magazine

"Affordable, basic camera for beginners."

Pc magazine tycker att L4 är en kamera för nybörjaren eller fotografen som inte är i behov av många finesser. Den är lättnavigerad och bekväm att hålla i. Bilderna var också bra, dock saknar den optisk sökare. Pc magazine tycker också att kameran är en aning långsam vid upstart och tycker det är minus att det är saknas ljudinspelning vid videofilmning. Överföring av bilder till datorn gick snabbt och problemfritt. Testarem var ändå förvånade över möjligheterna med modellen och skulle rekommendera kameran till föräldrar som letar efter en passande kamera till deras tonåringar.

Källa: www.pcmagazine.com (US)

Din side

"God bildekvalitet, ergonomisk utformet."

Din side var nöjda med bildkvaliteten hos L4 men påpekade att kanterna på deras bilder blev oskarpa. De tycker kameran är liten och nätt samtidigt som den ligger bra i handen. Knapparna är bra och ger speciellt plus för en extra bred zoomknapp. Din side tycker L4 har en del bra finesser bland annat något som kallas "Face priority" vilket innebär att kameran känner av om det är ett porträtt som skall tas, och ser då till att det är rätt fokus. Det finns 15 förvalda motiv, och de tycker Nikon har förbättrat sina menyer de senaste åren. Det är inte svårt att navigera i menyerna. Att kameran bara har fyra megapixlar ses inte som ett problem, skall man printa i större format än A4 tycker Din side att man också skall lägga några extra kronor på kameran.

Källa: www.dinside.no (NO)

Cirkapris: 1500 kronor

Produktfakta: Nikon Coolpix L4 är en kompakt digitalkamera med fyra megapixlar. Den har en två tum stor display, 3x optisk zoom och 4x digital zoom. Den drivs av två vanliga AA batteri. Minneskortet är secure digital. Den kan ta rörliga bilder i formatet 640x480 pixlar med 15 bilder per sekund utan ljud. Måtten ligger på 86,5x60,5x34,5 och vikten är 115 gram.

Tillverkare: Nikon