Sök
Nikon Coolpix 4800

Nikon Coolpix 4800

Familjekamera med superzoom

2005-03-03

En kompakt och lätthanterlig familjekamera med superzoomfunktion som enligt testarna ger pålitlig bildkvalitet, men liten möjlighet att påverka resultatet.
Testkälla Betyg Kommentar
Allt om Digitalfoto 55/100 "Semesterkamera med fokusproblem"
DigitalFoto "Pålitlig i de flesta fotograferingssituationer"
M3 6/10 "Sikta-och-skjut-mentalitet"
DP Review "Excellent results in the right conditions
DC Resource "Sharp, colorful, and well-exposed images

Vad tycker testarna?

Testerna anser att Nikon Coolpix 4800 är lätthanterlig, tar skarpa och klara bilder och att knapparna på kameran är tydliga och lätta att komma åt. Däremot tycker testarna att 8,3x zoom inte är någon vidare superzoom jämfört med konkurrenterna i samma prisklass som har 10x och 12x zoom. Zoomen fungerar bättre i vidvinkelläget än i telefotoläget. Sammantaget anser testarna att det är en perfekt kamera för den som vill ta bra bilder utan att behöva bekymra sig om en massa inställningar.

Allt om Digitalfoto

"Semesterkamera med fokusproblem"

Coolpix4800Top_high

DigitalFoto anser att kameran främst kommer att användas som en semesterkamera, eftersom den är för stor för att rymmas i fickan och saknar en hel del funktioner som man skulle vilja ha om man använder den i arbetet. Kameran är kompakt för att vara en superzoomkamera. Nackdelarna med kameran är enligt testaren skakningsoskärpa och dålig autofokus, som visar sig när man ska ta telebilder. I det läget krävs det dessutom riktigt bra ljus för att bilderna ska bli skarpa. Men med tillräckligt ljus räcker teleobjektivet väl till för semesterbilder av avlägsna motiv. Vidare är bilderna suddiga när man tar porträtt i mörker med blixt eftersom kamerans autofokus inte fungerar tillräckligt bra. En bra finess hos kameran är dock den elektroniska sökaren som är större än en optisk sökare och utformad som en inbyggd bildskärm. Nackdelen är att det är svårt att se motivet när det är riktigt mörkt. Testaren tycker att Nikon Coolpix 4800 har väl placerade knappar och flera användbara motivprogram men att den saknar många inställningsmöjligheter.

Källa: DigitalFoto, nr 10 2004
Allt om Digitalfoto, nr 12 2004
M3, februari 2005
Till DP Reviews hemsida
Till DC Resources hemsida

DigitalFoto

"Pålitlig i de flesta fotograferingssituationer"

Allt om Digitalfoto skriver att Nikon Coolpix 4800 är en praktisk familjekamera med väl tilltagen prestanda. Tack vare det greppvänliga handtaget fås ett stadigt grepp om kameran vid fotografering. Kamerans objektiv är snabbt och exakt vid zoomning och även autofokusen och slutarfördröjningen är ganska snabba. Kameran är utrustad med 15 motivprogram som underlättar fotograferingen. Elva av dem nås via en meny och övriga fyra via lägesväljaren. En annan funktion som underlättar är BSS (Best Shot Selector) som gör att man kan ta upp till tio bilder och kameran sparar automatiskt den som är skarpast. Testaren framhåller att både LCD-skärmen och den elektroniska sökaren är ljusstarka och detaljrika och fungerar bra även vid solljus. Testaren anser vidare att kameran har förhållandevis få inställningar, och de som finns är tillgängliga via fyrvägskontrollen på kamerans baksida eller via menysystemet. Kameran ger välexponerade och detaljrika bilder och passar utmärkt för den som vill ha en pålitlig kamera utan alltför många inställningar.

M3

"Sikta-och-skjut-mentalitet"

Coolpix4800Back_high

M3 nämner många fördelar med Nikon Coolpix 4800, bland annat att den har rattar och knappar som är lätta att förstå, att den har ett skönt handgrepp och att zoomreglaget är bra placerat. Testaren anser att LCD-skärmen fungerar bra utom i direkt solljus, men då kan man använda den elektroniska sökaren i stället. LCD-skärmen fungerar även i halvmörker. Det konstateras att det inte finns några manuella funktioner, men att man kan använda de 15 förinställda motivprogrammen. Kameran är ganska snabb när det gäller såväl fokusering som zoomning. Enligt testaren fungerar autofokusen bra i vidvinkel, men inte för telefoto. Det, tillsammans med att kameran saknar bildstabilisering, är kamerans främsta nackdelar. Bilderna blir annars skarpa och detaljrika, och med makrofunktionen går det att ta bilder på endast en centimeters avstånd från motivet. Testaren anser avslutningsvis att kameran har många bra egenskaper, men att konkurrenterna ligger steget före.

DP Review

"Excellent results in the right conditions

DP Review skriver att Nikon Coolpix 4800 är en kompakt och lätt kamera för att vara en superzoomkamera. Bilderna blir skarpa och klara med god färgåtergivning och zoomfunktionen är bra. Däremot gör bristen på bildstabilisering bilderna ofta brusiga och autofokusen fungerar, enligt testaren, inte tillräckligt bra vid telefoto vilket kan medföra suddiga bilder. Kameran har utmärkta makrofunktioner och blixten och kameran i övrigt uppfattas som snabb. Menysystemet är onödigt krångligt och LCD-skärmen och den elektroniska sökaren håller måttet, men inte mer än så. Till fördelarna hör att kameran är lätt att hantera, har många motivprogram och bra livslängd på batterierna. Slutsatsen är att kameran ger utmärkt resultat under rätt förhållanden och skulle vara imponerande om det inte vore för konkurrenterna som ofta har både starkare zoom och bildstabiliseringsfunktion för samma pris.

DC Resource

"Sharp, colorful, and well-exposed images

DC Resource anser att kameran tar skarpa och välexponerade bilder med bra färgåtergivning och att det är en kompakt kamera för att vara en ultrazoomkamera. Den är mycket användarvänlig och har ett stort utbud av motivprogram som underlättar för den ovana fotografen. Ett plus är också att batterierna räcker länge. Enligt testaren har Nikon Coolpix 4800 en av de bästa makrofunktionerna på marknaden, oavsett vilken kamera man jämför med. Till nackdelarna hör att kameran saknar möjlighet att göra manuella inställningar, förutom för vitbalans. Dessutom, anser testaren, att trots att det är en bra zoom så är 8,3x inte mycket att komma med när konkurrenterna har 10x och till och med 12x zoom. Testaren tycker också att kameran är långsam, med irriterande fördröjning mellan bilderna på grund av långsam autofokus och slutare. Det finns många alternativ att välja mellan bland ultrazoomkamerorna och det finns troligtvis bättre kameror än den här.

Cirkapris: 4000 kronor

Produktfakta: Nikon Coolpix 4800 är en digitalkamera med 4 miljoner pixlar med 8,3x optisk zoom vilket motsvarar 36–300 mm i 35 mm-format. Den har även en digital zoom på 4x. Kameran har en 1,8 tums LCD-skärm och elektronisk sökare. Bildformatet är JPEG och det finns 13,5 Mb i internminnet, plats finns för ett externt SD-kort (Secure Digital). Det går att spela in filmsekvenser i upplösningen 640x480 bildpunkter med 15 bilder per sekund och kameran är PictBridge-kompatibel. 15 olika motivprogram, bland annat för närbild, nattlandskap och strand/snö. Måtten är 106x66x54 mm och vikten 255 gram.

Modell: Nikon Coolpix 4800

Tillverkare: Nikon