Sök
Konica Minolta Dimage X50

Konica Minolta Dimage X50

Liten och smidig ögonblicksfångare

2005-01-18

Konica Minolta X50 är en digitalkamera med fem megapixlar som testarna menar är snabb i uppstarten och smidig att använda, men bilderna är relativt medelmåttiga med framträdande brus.
Testkälla Kommentar
ColorFoto “Eine ordentliche Bildkontrolle”
Digitalfoto för alla “En bra familjekamera som tar bra bilder”
Mikrodatorn “Bilden lider av ett starkt rödstick”
Steve´s Digicam "Good image quality"

Vad tycker testarna?

Testarna menar att kameran är liten och smidig och att den är bra att använda till snabba ögonblicksbilder eftersom kameran är snabb i uppstarten. En testare menar dock att kameran gärna kunde ha varit snabbare i andra avseenden. Kamerans LCD-skärm är stor, klar och tydlig och fungerar utmärkt i såväl starkt solljus som sämre ljusförhållanden. Kamerans bilder imponerar inte på testarna utan man anser att de är ganska medelmåttiga för kameror i prisklassen.

ColorFoto

“Eine ordentliche Bildkontrolle”

dimage_x50_sand_rgbColorFoto testar förutom Konica Minolta X50 även Canon S60, Fuji FinePix F440, Kodak CX7530, Kodak LS753, Nikon Coolpix 5200, Samsung Digimax V50, Sony DSC-W1, Sony DSC-F88 samt Sony DSC-P100. Testvinnare är Sony DSC-P100 medan Konica Minolta X50 kommer på en tionde och sista plats. Testaren noterar att kameran är den första i Minolta X-serien som har en upplösning på fem megapixel. Den är kvadratisk och smidig. Uppstarten är med sina 0,43 sekunder extremt kort och uppvisar det bästa resultatet i testet. Det är bara synd, fortsätter testaren, att kameran inte är lika snabb på övriga områden. Exempelvis är det en fördröjning på hela 0,83 sekunder från det att man trycker på avtryckaren till det att bilden faktiskt tas. Bildkvaliteten övertygar inte, bilden har vid jämförelse mer brus vid ISO 100 än många konkurrenter vid ISO 400.

Källa: ColorFoto nr 10 2004
Digitalfoto för alla nr 12 2004
Mikrodatorn nr 14 2004
Till Steve's digicams startsida

Digitalfoto för alla

“En bra familjekamera som tar bra bilder”

Digitalfoto för alla menar att LCD-skärmen är ordentligt tilltagen och fungerar mycket bra med en rejäl och klar bild. Bilderna blir bra och färgstarka och man kan mycket väl skriva ut dem i A4-storlek. Även skärpan är till belåtelse och håller samma kvalitet över hela fotot. Testaren saknar tillgången till ett bildhistogram men tycker ändå att det är enkelt att se tagna foton. Menyerna fungerar bra och har en logisk uppbyggnad som det inte tar alltför lång tid att lära sig. Kameran har inte särskilt många manuella inställningsmöjligheter, men den fungerar mycket bra för att ta ögonblicksbilder. Kameran är mycket snabb i uppstarten vilket är ett klart plus, menar testaren.

Mikrodatorn

“Bilden lider av ett starkt rödstick”

Mikrodatorn testar förutom Konica Minolta X50 även Casio Exilim EX-Z40, Kyocera Finecam SL400R, Panasonic Lumix DMC-FX7, Pentax Optio S4i samt Sony Cyber-shot DSC-T1. Testsegrare är Panasonic Lumix DMC-FX7 medan Konica Minolta X50 kommer på en femteplats. Kameran finns i flera färger vilket är kul. Den är liten och lätt vilket är bra, men den känns något ömtålig. Knapparna är något stumma vilket är ett minus. Bilderna kan visas på TV vilket är en trevlig funktion, fortsätter testaren. Kameran har ett kraftigt linsskydd och är snabb vilket är klara fördelar, men det är synd att inställningsmöjligheterna är så begränsade. Kameran kan föredömligt nog zooma under filmtagning. Bilden inomhus blir överraskande mörk och har ett tydligt brus. Dessutom har bilden ständigt ett starkt rödstick. Kameran har med någon tiondels sekund den snabbaste uppstartstiden i testet. Testaren saknar möjlighet att ändra upplösning. Dock har kameran en rolig funktion som innebär att man kan sätta ramar på bilden.

Steve´s Digicam

"Good image quality"

dimage_x50_back_rgbSteve’s Digicam menar att designen är ultrakompakt samtidigt som den har en tålig metallkropp. Kameran är idealisk för att knäppa snabba bilder och erbjuder enkelheten i automatisk exponering med en del kreativa förprogrammerade inställningar. Man har dock fortfarande en del manuella inställningar att tillgå som t ex vitbalans, ISO och exponeringskompensation. Kameran ligger bra i handen och är enkel att använda. Den är liten men enkel att hålla även för större händer. LCD-skärmen fungerar bra även i starkt solljus och lyser upp när man använder den under sämre ljusförhållanden. Linsskyddet är kraftigt nog och det är ingen större risk att man råkar stänga av kameran av misstag vilket är fallet med en del modeller. Blixten är helt okej. Kameran är snabb, 1,8 sekunder från uppstart. Batteriet klarade ca 100 foton, testaren rekommenderar att köpa ytterligare ett batteri. Bildkvaliteten var enligt testaren ganska genomsnittlig för en kamera i denna prisklass.

Cirkapris: 4000 kronor

Produktfakta: Konica Minolta X50 är en digitalkamera med dimensionerna 84x62x24 mm och vikten 185 gram inklusive batteri. Den har 5 megapixlar. Bildens upplösning är 2560x1920 pixlar. Objektivet motsvarar 37-105 mm. Ljusstyrkan hos optiken är 2,8-5,0. Kamerans optiska zoom är 2,8x och den digitala zoomen är 4,3x. Fokusering sker via autofokus och närgränsen är 6 cm. Foton lagras som JPEG på ett SecureDigital minneskort. Kameran har optisk sökare. Bildskärmens storlek är 2,0 tum. Ljusmätning sker via flerzon och spot, vitbalansen har fyra olika lägen samt automatisk justering. Ljuskänsligheten är 50-160 ISO. Slutartiderna är 4-1/1000s. Exponering sker via programautomatik och kameran har självutlösare. Kameran har inbyggd blixt som har inställningarna auto, röda-ögon-reducering samt slow, på och av. Blixtens räckvidd är vid vidvinkelfotografering 0,2-3,2 m och vid telefotografering 0,1-1,8 m. Vid sekvenstagning tar kameran 1,9 bilder/s i hög upplösning. Film spelas in i formatet 320x240 pixlar med 15 eller 30 fps. Kameran kan spela in ljud. Batteriet är ett Li-Ion NP-700.

Modell: Konica Minolta Dimage X50

Tillverkare: Konica Minolta