Sök
Konica Minolta Dimage A2

Konica Minolta Dimage A2

Värdig uppföljare

2004-05-24

Uppföljaren till Minolta Dimage A1 har landat. Med hela 8 miljoner pixlar och ännu bättre bildstabilisator är det som bäddat för succé.
Testkälla Kommentar
Ljud & Bild "Bäst i klassen"
Steve's Digicams "A pleasure to use"
It Pro "En mycket bra kamera"
Dator Magazin "Mycket bra för tryck"

Vad tycker testarna?

När föregångaren kom så togs den väl emot av testarna och eftersom Konica Minolta A2 i princip är samma kamera, undantaget 8 megapixlar och bildstabilisatorn, så är det inte svårt att förutse att så även är fallet med A2. Enhetligt så beröms optik, den manuella zoomen och bildstabilisatorn, som av flertalet testare anses vara den bästa man någonsin testat. Bildkvaliteten är som förväntat mycket god men vissa testare upplever brus vid högre ISO- nivåer, men inte högre grad än hos andra kameror i samma pixelklass. Man uppskattar att kameran bjuder på omfattande möjligheter till manuella inställningar jämsides med helautomatik. Som negativt nämns autofokus, som av två testare inte anses vara fullt perfekt.

Ljud & Bild

"Bäst i klassen"

Minolta-dimage_a2_bak
Ljud & Bild tycker att Konica Minolta Dimage A2 besitter de bästa egenskaperna i optiken. Zoomen är mycket säker och exakt och bildstabilisatorn gör ett mycket bra jobb vilket gör att det är en mycket användbar kamera vid längre avstånd. A2 upplevs som snabb både i starten och mellan bildtagningar och ligger dessutom bra i händerna, undantaget en knapp för att låsa exponeringen som tummen gärna drar sig till. Det är en fiffig funktion att skärmen automatiskt släcks när man för ögat till den elektroniska sökaren, men testaren hade helst sett en optisk sökare i en kamera av den här klassen. Kameran ger utmärkta bilder och användaren har full kontroll över processen, skriver testaren, men vid hög känslighet kan det vara lite väl brusigt. Trots detta så skriver testaren att detta är den bästa produkten man tittat på i 8 megapixelklassen.

Källa: Ljud & Bild, nr 4, 2004
Till Steve's Digicams hemsida
It Pro, nr 3, 2004
Dator Magazin, nr 4, 2004

Steve's Digicams

"A pleasure to use"

Steve's Digicams gillar att Dimage A2 funkar lika bra för nybörjare som för avancerade användare. Den som är ute efter enkelhet slår på auto-läge, siktar och klickar. Är man lite mer petig och väljer att slå av automatiken så har man full manuell kontroll över alla parametrar. Det som beröms främst är zoomlinsen, som anses vara knivskarp med optik som är perfekt matchad med bildprocessorn. Bildstabilisatorn får även den beröm och att ta bilder på långa fokuseringsavstånd är inga som helst problem. Det mesta av tekniken hos A2 imponerar på testaren men som negativt tar man bl.a. upp autofokusen som inte fungerar vidare bra på objekt som rör sig snabbt och att den inte är vidare snabb när man tar bildserier. Bildkvaliteten är övertygande i alla lägen och att handha kameran är mycket bekvämt tack vare god ergonomi och bra placering av knappar. Även här blir testarens summering att Minolta Dimage A2 är överlägsen andra kameror i samma pixelklass, mycket tack vare den utmärkta optiken den har begåvats med.

It Pro

"En mycket bra kamera"

Minolta-dimage_a2_pack

En riktig fullträff. Så beskriver It Pro Dimage A2. Det är en produkt med bra ergonomi som tar bilder med naturtrogna färger med lågt brus och som dessutom har en mycket bra bildstabilisator. Zoomobjektivet håller bra skärpa över hela omfånget men testaren tycker att kontrasten kunde ha varit något bättre. Att zooma för hand ger en professionell känsla och för den som vill ha större brännviddsomfång är det praktiskt att kameran går att komplettera med bl.a. en vidvinkeltillsats. Brus är inget problem enligt testaren, vilket tros bero på kraftiga reduceringsalgoritmer. Det är mer en utslätning av detaljer som framträder vid höga ISO-nivåer än sedvanligt brus. En av de bästa finesserna anses skakstabiliseringen vara, även om den suger ut batteriet. Med stabiliseringen kan man öka slutartiderna utan att oroa sig över att bilden ska bli oskarp. Detta är en kamera som nästan alltid ger bilder av hög kvalitet tack vare utmärkt teknik, skriver It Pro.

Dator Magazin

"Mycket bra för tryck"

Mycket lätt och kompakt, så upplever Dator Magazin kameran. Att det inte är en systemkamera och att man därmed inte kan byta ut objektivet och sökaren anses inte vara en större nackdel då kameran lyckas med att ta bilder av mycket god kvalitet. Även om objektivet inte går att jämföra hos en riktigt bra systemkamera så klarar man sig länge med A2. En större nackdel gentemot systemkameror anses den elektroniska sökaren vara. Det hade varit avsevärt bättre att kunna se motivet direkt. Det är något svårare att avgöra fokus med en elektronisk sökare. Bildstabilisator och objektiv får som ovan mycket beröm. Autofokus anses fungera bra, men inte perfekt. Förutom bilder så anser testaren att kameran även klarar videosekvenser mycket bra, med en kvalitet som nästan är i klass med en videokamera. I sitt testande har Dator Magazin tittat på ytterligare fyra kameror som dock alla är systemkameror. Trots att Dimage A2 inte är en sådan så kniper den andraplatsen tack vare förhållandevis bra pris och sina bildegenskaper. Etta blir Olympus E1.

Cirkapris: 10000 kronor

Produktfakta: Konica Minolta Dimage A2 är en digitalkamera med 8 miljoner pixlar och objektiv som motsvarar 28-200 mm. Den optiska zoomen ger 7,1x förstoring och den digitala 2x zoom. Maximal upplösning är 3264x2448 pixlar och bilder kan sparas som JPEG, TIFF eller RAW. Kamerans 1,8 tums LCD-skärm kan vinklas mellan 20 och 90 grader. Sökaren är elektronisk och kan även den vinklas upp till 90 grader. Inställningar för slutare, fokus, ljuskänslighet, exponering, vitbalans och blixt kan justeras manuellt eller via automatik. Det finns inbyggd blixt samt möjlighet till anslutning av extern blixt. Elektronisk bildstabilisering finns. Den kan också spela in video med ljud med upplösningen 544x488 pixlar i 30 bilder/sek i maximalt 15 minuter. Exempel på andra funktioner är självutlösare och sekvenstagning av bilder. Media lagras på Compact Flash kort (typ I och II) eller IBM Microdrive. Anslutning till dator sker via USB 2.0. Kameran har video-ut. Batteri av typen NP-400 lithium-ion medföljer. A2 väger 565 gram utan batterier och har måtten 117x85x114 mm.

Modell: Konica Minolta Dimage A2