Sök
Kodak DX4530

Kodak DX4530

"Lätt som en plätt"

2004-01-07

En lättskött kamera med fem megapixlar som kan ta foton för utskrift i riktigt stora format.
Testkälla Kommentar
Steve’s Digicams ”You won't need a bank loan to purchase one”
Digitalfoto ”En enkel och lättanvänd digitalkamera”
ColorFoto ”Fehlen zahlreiche wichtige Einstellmöglichkeiten“
Allt om Digitalfoto ”För mindre krävande helgfotografer”

Vad tycker testarna?

Testarnas åsikter går isär vad gäller Kodak DX4530. Två att testarna tycker att kameran tar bilder med bra kvalitet medan de andra två är missnöjda med kamerans arbete. De positiva menar att det är en lättarbetad kamera som producerar hyggliga bilder som kan skrivas ut i riktigt stora format. De som är emot anser att Kodak har sparat in alltför mycket på inställningarna i sin strävan mot en lättanvänd produkt med halvtaskiga bilder som resultat.

Steve’s Digicams

”You won't need a bank loan to purchase one”

Steve’s Digicams anser att kameran tar foton av hög kvalitet på enklast möjliga vis. Bilderna blir skarpa och har starka färger. Många kommer kanske att uppfatta färgerna som övermättade men den stora konsumentmassan förväntar sig färgglada bilder, förklarar testaren. Kvaliteten hos bilderna framgår bäst vid utskrifter, som blir utmärkta. Kameran är enkel i sitt användande tack vare att det mesta sköts automatiskt, det är bara att sikta in sig på objektet och klicka. De förprogrammerade exponeringslägena och autofokusen gör ett riktigt bra jobb och makroläget fungerar även det riktigt väl. För den som vill ha lite mer kontroll finns möjlighet till vissa manuella inställningar. Att man även kan lägga till ytterligare filter och linser uppskattas av testaren. Detta är en kamera för dem utan tidigare erfarenhet som vill ta bilder i alla möjliga storlekar, från e-post bilagor till väggaffischer, med minsta möjligaste huvudbry, summerar testaren. Att den sedan kommer till ett lågt pris och har tillbehör som fotoskrivare och dockningsstation som inte heller kostar skjortan gör bara saken bättre.

Källa: Till Steves Digicams' startsida
Digitalfoto, nr 3, 2003
ColorFoto, nr 12, 2003
Allt om Digitalfoto, nr 4, 2003

Digitalfoto

”En enkel och lättanvänd digitalkamera”

Digitalfoto tycker DX4530 känns robust och av hög kvalitet, undantaget lägesväljaren som känns plastig. Kameran är likt övriga kameror från Kodak väldigt enkel att använda. Menyerna bjuder på vissa inställningar, kanske för få enligt testaren. Exempelvis så saknas vitbalansinställning, något som är standard i de flesta kamerorna idag. Kameran gav bilder med fin skärpa och färger. Makroläget tar skarpa bilder ner till 7 cm och utomhusbilder lämnar inget att klaga på. Inomhus tenderar dock bilderna att bli något mörka eftersom blixten är svag. En lättanvänd kamera för dem som vill göra stora bilder, enligt Digitalfoto.

ColorFoto

”Fehlen zahlreiche wichtige Einstellmöglichkeiten“

ColorFoto testar förutom Kodak DX4530 sex andra digitalkameror. DX4530 får beröm för att vara billiga och ändå bjuda på 5 megapixlar, att det finns möjlighet att använda externa filter och linsförsatser. Att Kodak sen fokuserat för mycket på enkelheten har lett till att många viktiga inställningar i DX4530 försvinner vilket i sin tur gör att man inte till fullo kan utnyttja kamerans höga upplösningsförmåga på rätt sätt. Att skärmen är svag och att kameran arbetar alldeles för långsamt är två andra anmärkningar. Kameran tar bilder med bra färgåtergivning, lite åt det rödaktiga hållet dock, men med alldeles för mycket brus. De vaga möjligheterna till inställningar och det höga bruset gör att kameran inte plockar många poäng hos Colorfoto. Detta återspeglas i testresultatet, där Kodak DX4530 hamnade på sista plats. Vann gjorde Fujifilm Finepix F700.

Allt om Digitalfoto

”För mindre krävande helgfotografer”

Allt om Digitalfoto är inte vidare imponerade av Kodak. Det är en snygg kamera som dessutom ligger bra i handen men den känns alltför plastig och inte alls påkostad vid en mer noggrann titt. Bildkvaliteten imponerar inte heller utan bilderna upplevs bara som medelbra. Kameran anses ha problem med exponeringen, färger och förskjutningar i bilderna. Positivt är att motivprogrammen fungerar fint, att kameran har 32 MB och CRV3 batteriet som har kraft nog att ta en massa bilder. Att använda kameran kommer inte vara några som helst problem då det går att köra allt med automatiken. Inte heller menyerna är svårbegripliga, det räcker med några enkla knapptryckningar för att göra det mesta. Allt om digitalfoto rekommenderar inte Kodak DX4530 då man tycker att bildkvaliteten inte uppfyller deras förväntningar.

Cirkapris: 3000 kronor

Produktfakta: Kodak DX4530 är en digitalkamera med 5 miljoner pixlar, 3x optisk zoom respektive 3,3x digital zoom, 1,8 tums skärm såväl som optisk sökare. Optik motsvarar 38-114 mm på en 35 mm kamera och bländaren är f/2,8-5,1. Filter (37 mm) kan fästas på optiken. Stillbilder lagras som JPEG med maximal upplösning på 2588x1954 pixlar. Det går att filma med ljud i 320x240 pixlar. Rörliga sekvenser lagras som Quicktime och längden begränsas enbart av återstående fritt minne. DX4530 har 32 MB inbyggt minne och stödjer SD kort. Den har A/V-ut för direkt visning på TV (NTSC/PAL) och USB 2.0 för anslutning för datoranslutning. Direkt utskrift är möjlig med tillbehöret Kodak Easyshare Dock. Kameran drivs av två standard AA-batterier eller ett CRV3 batteripack. Till kameran medföljer CRV3 batteri med tillhörande laddare, A/V-kabel, USB-kabel, handledsrem och Kodak Easyshare mjukvara för både PC och Mac. DX4530 väger 210 gram och har måtten 111(b)x66(h)x39(d) mm.

Modell: Kodak DX4530