Sök
Kodak DCS PRO 14n

Kodak DCS PRO 14n

SLR med superupplösning

2003-10-16

Kodak DCS PRO 14n är en 13,7 megapixels systemkamera, kompatibel med de vanligaste objektiven. Både fördelar och nackdelar finns, men kameran har ett överkomligt pris.
Testkälla Kommentar
DP Review "Captures such fine detail"
ColorFoto "Überragande Bildqualität"
Steve's Digicams "It can produce marvelous images"
Imaging Resouce "Fantastic resolution"

Vad tycker testarna?

Samtliga testare är nöjda med upplösningen vid dagsljus, men tyvärr ämnar den sig inte lika bra vid fotografering på natten och vid sämre ljus. En hel del kornighet uppträder i detaljer, även om skärpa och färg har genomgående bra värden. Det finns en hel del fördelar med denna modell. Konstruktionen är stabil och CMOS-sensorn är en av finesserna. En testare slår ner på sökaren som ger ett förminskat bildfält till 92%. Oacceptabelt för en proffskamera. Priset är dock ett klart plus. Den ligger några tusenlappar under närmaste värdiga konkurrent och det är nog den största fördelen med PRO 14n. Man får en hel del pixlar för pengarna.

DP Review

"Captures such fine detail"

DP Review testar med spänning kameran eftersom den skiljer sig från de flesta liknande systemkameror på marknaden. Den har en beryktad och proffsig 35 mm CMOS-sensor istället för en CCD. Att Nikon haft ett finger med i spelet går inte att missa och professionella användare kommer uppskatta att modellen är kompatibel med många objektiv. Kamerahuset ligger bra i handen och den är inte tung, men det vertikala greppet är tyvärr inte stort nog för en stor hand. Displayen är klar och tydlig och har en bra upplösning. Här kan man också avläsa menyn som ger besked om bland annat exponering och bländare. Bilderna har en fantastisk upplösning och blir mycket skarpa även med låg upplösning, men färgmättnaden verkar lite låg. Tack vare CMOS-sensorn fungerar kameran mycket bra med vidvinkel. Kornighet förekommer vid längre exponeringstider och moirémönster kan uppträda i bilder med fina detaljer. Det tar 4,5 sekunder att börja fotografera och det tycker testaren inte är acceptabelt. Man konstaterar samtidigt att liknande kvalitetskameror kan kosta en bra slant mer än vad DCS PRO 14n gör.

Källa: Till DP Reviews hemsida
ColorFoto nr 8, 2003
Till Steve's Digicams hemsida
Till Imaging Resources hemsida

ColorFoto

"Überragande Bildqualität"

kodak_back
ColorFoto tycker att detta verkar vara en stabil kamera som inte är särskilt tung. Här finns en överskådlig meny som är helt logisk för användaren och det går med ilfart att ändra en inställningsparameter. Samtliga funktioner kan ställas in snabbt och behändigt. Det är sinnrikt att modellen är kompatibel med alla objektiv i Nikons AF-serie. Att lagra bilderna går fort. Ibland får man det inte att stämma med vitbalans och man finner också att några bilder kan bli överexponerade, men det går att justera en hel del med de manuella inställningarna. Högupplösta bilder blir fantastiskt bra och superskarpa. Man upptäcker en del kornighet och kontrasten sjunker vid en låg upplösning, men värdena håller sig ändå inom en rimlig nivå och skärpan finns fortfarande där. Sammantaget övertygar DCS PRO 14n även trots sina småbrister.

Steve's Digicams

"It can produce marvelous images"

Detta är en kamera som ligger bra i handen, anser Steve's Digicams. Som van fotograf känner man igen inställningar och funktioner. Menysystemet är enkelt att använda. Kamerahuset i magnesium är tyvärr inte väderavvisande och man upptäcker att en hel del kornighet vid lägre exponeringstider. JPEG kvaliteten är inte heller utan anmärkning. Skärpan övertygar inte alltid men detaljrikedomen finns. DCS Photoshop som medföljer kan ge enormt bra bildresultat. Mellan ISO 80 och 100 får man fantastiska bilder. Kameran passar både för porträttfotografering och reklambilder på produkter, särskilt under bra ljusförhållanden. Smärre problem uppstår vid sämre ljus, nattfotografering eller vid behov av en högre ISO-inställning. Men man medger att DCS PRO 14n förmodligen har den bästa upplösningen som finns att få tag i. Största felet med kameran är att sökaren ger ett förminskat bildfält till 92%. Det bör ligga närmare 100% på en proffskamera som denna. Men ser man till priset så är detta verkligen en respektabel kamera.

Imaging Resouce

"Fantastic resolution"

Imaging Resource menar att DCS PRO 14n har den högsta upplösningen man någonsin skådat för en digitalkamera. Man jämför kameran med Canon EOS-1Ds och bilderna uppvisar exceptionellt hög skärpa. Färgen i bilderna blir riktigt bra. Exponeringen har man heller inget problem med. Kornighet kan uppträda vid lägre exponeringstider, men kameran finjusterar själv en hel del och slutresultatet blir oftast rätt bra. Vid bra ljusförhållanden, vill säga. Nattfotografering kan man glömma. Detta är inte rätt kamera att använda vid höga ISO-inställningar. DCS PRO 14n är en värdig konkurrent till Canon EOS-1Ds som dock är ett snäpp bättre vid sämre ljusförhållanden.

Cirkapris: 60000 kronor

Produktfakta: Kodak DCS PRO 14n är en professionell digital SLR-kamera med 35 mm CMOS-sensor som ger totalt 13,7 megapixlar. Det finns möjlighet att byta objektivet. Bilder lagras i flera format, till exempel JPEG, RAW samt TIFF med en maxupplösning på 4536x3024 pixlar. Bilderna sparas på Compact Flash, alternativt MicroDrive eller MultiMediaCard. Slutartiderna ligger mellan 30-1/4000 sekunder med en självutlösare på 10 sekunder. Kodak DCS PRO 14n är kompatibel med alla Nikon objektiv men passar även de flesta andra vanliga objektiv. 2 tums LCD-skärm, optisk sökare av typen spegelreflex TTL, 5 variablers autofokus samt filtergänga. Extern blixt av flera olika typer kan kopplas på kameran. Den har måtten 158x131x89 mm och väger 907 gram. Priset inkluderar varken objektiv, minneskort eller batteri.

Modell: Kodak DCS PRO 14n