Sök
HP Photosmart R817

HP Photosmart R817

Användarvänlig och prisvärd

2006-02-17

En användarvänlig och funktionsspäckad kamera som både nybörjaren och den avancerade användaren har glädje av. Viss kritisk framkommer mot bildkvaliteten och ljudet vid videoinspelning.
Testkälla Betyg Kommentar
Digitalfoto för alla 7,9/10 "Användarvänlig i särklass"
What Digital Camera 86/100 "Good value for money"
Megapixel 82/100 "Good range of shooting modes"
Steve's Digicams - "Captures awesome photos"
DC Resource - "Chock full of features"

Vad tycker testarna?

Testarna gillar främst kamerans användarvänlighet och mängden funktioner och program. Att kameran lättar upp mörka partier, ger bildtips och tar bort röda pupiller är extra omtyckt. Överlag beskrivs kameran som ett prisvärt och konkurrenskraftigt alternativ för både nybörjaren och den mer avancerade användaren. I stort bedöms bildkvaliteten som bra, men med vissa brister. På minuskontot finns ljudet vid videoinspelning, avsaknaden av optisk sökare och i viss mån även lcd-skärmen och den långa slutarfördröjningen.

Digitalfoto för alla

"Användarvänlig i särklass"

Digitalfoto för alla gillar framförallt kamerans användarvänlighet och många olika funktioner. Menyn är på svenska och lättnavigerad. De funktioner som används ofta har fått egna knappar. Bland funktionerna lyfter skribenten fram funktionen som gör mörka partier ljusare och bildtipsen som särskilt praktiska. Av kamerans 14 program imponerade panoramaprogrammet mest på testaren. För den mer avancerade användaren erbjuder kameran manuell styrning av såväl slutartid, fokus och bländare. På pluskontot finns också kamerans 5x optiska zoom. Bildkvaliteten varierar, de blir brusiga redan vid lågt iso. Färgåtergivningen och kontrasten är bra, medan skärpan är av skiftande kvalitet. Ljudet från den arbetande zoomen fastnar dessutom på filmen vid videoinspelning. Ändå menar testaren att HP Photosmart R817 är mycket kamera för pengarna.

Källa: Digitalfoto för alla, nr 13 2005

What Digital Camera

"Good value for money"

Även What Digital Camera uppskattar kamerans användarvänlighet. Den beskrivs som ett fullgott och prisvärt alternativ för nybörjaren. Testaren gillar de många funktionerna, till exempel den anpassade belysningen, bildtipsen och att kameran automatiskt raderar röda pupiller. Flera av funktionerna är automatiska, men kameran erbjuder även manuella alternativ för bl.a. fokusinställning. Detta imponerar på testaren, då det är ovanligt för den här sortens kompaktkameror. Kamerans 5x optiska zoom är en fördel, en annan att det är lätt att föra över bilder från kameran till datorn eller direkt till skrivaren. Testaren tycker att kameran känns behändig och gedigen, men greppet är halt och ytan känslig för fingeravtryck. Bildkvaliteten är bra. Testaren är särskilt nöjd med skärpan, men ljudet vid videoinspelning blir dåligt.

Källa: What Digital Camera, nr 102 2005

Megapixel

"Good range of shooting modes"

Megapixel beskriver kamerans utseende som elegant och modernt. Den är både enkel och bekväm att använda tack vare de klokt placerade knapparna. Trots att kameran är redo att fotografera på mindre än tre sekunder, går det inte särskilt snabbt att ta bilderna. Testaren noterar en påtaglig slutarfördröjning då kameran ställer in fokus. En solig dag är fotograferandet dessutom chansartat, då det är svårt att se bildskärmen. Att kameran saknar optisk sökare är en annan nackdel. Bildkvaliteten är det däremot inget fel på - snarare tvärtom. Den beskrivs som mycket bra. Testaren är också nöjd med kamerans många program och funktioner. Detsamma gäller för dess 5x optiska zoom och de lättnavigerade och pedagogiska menyerna. Enligt testaren är HP Photosmart R817 en prisvärd digitalkamera.

Källa: Till Megapixel

Steve's Digicams

"Captures awesome photos"

Steve's Digicams gillar kamerans ergonomi. Den är tillräckligt liten för att få plats i fickan, samtidigt som den är stor nog att passa bra i handen. Knapparna är funktionellt placerade och menyerna välorganiserade. Enligt testaren fungerar lcd-skärmen bra, trots att den reflekterar solen och är känslig för fingeravtryck. För att vara en kompaktkamera i denna prisklass klarar HP Photosmart R817 fotograferingen mycket bra. Den laddar snabbt och slutarfördröjningen är relativt kort. Bildkvaliteten är bra, även om bilderna blir en aning brusiga vid högre iso. Den anpassade belysningen är mycket användbar, precis som kamerans förmåga att automatiskt radera röda ögon. Kameran beskrivs som ett prisvärt och konkurrenskraftigt alternativ som erbjuder bra och snabba bilder, smarta funktioner och användbara program.

Källa: Till Steves Digicams

DC Resource

"Chock full of features"

DC Resource menar att HP Photosmart R817 är full av funktioner för både nybörjaren och den mer avancerade användaren. Kameran rymmer ett inbyggt hjälpsystem, menyerna är lättnavigerade och knapparna välplacerade. Den ligger bra i handen och känns solid. Kamerans bildtipsfunktion är också uppskattad. På pluskontot finns dessutom lcd-skärmen och den 5x optiska zoomen, som är ovanlig för den här sortens kameror. Testaren beskriver kamerans panoramaprogram som det bästa i branschen. Det går snabbt att ta flera bilder direkt efter varandra och fokuseringshastigheten är hög. Dock förekommer en viss slutarfördröjning. Den anpassade belysningen fungerar bra, men gör bilderna en aning brusiga. Överlag är bildkvaliteten god, med viss reservation för den alltför skarpa skärpan och en del brus. Videoinspelningen är överraskande bra, men ljudet från zoomen fastnar på filmen. Testaren ogillar att kameran saknar optisk sökare.

Källa: Till DC Resource

Cirkapris: 3100 kronor

Produktfakta: HP Photosmart R817 är en kompakt digitalkamera med 5,3 megapixlar, vilket ger bilder med maximalt 2592x1935 pixlars upplösning. Bilderna sparas som jpeg. Kameran har dels en 5x optisk zoom, dels en 8x digital zoom. Närgränsen är 3 cm. Den rymmer ett inbyggt minne på 32 mb och använder även minneskort av typen secure digital. Optisk sökare saknas. Istället får man använda lcd-skärmen på 2 tum. Det går även att filma med 30 bilder/sek i upplösningen 640x480. Endast minnet begränsar videoinspelningen, som även innefattar ljudupptagning. Måtten är 91x30x57 mm och vikten 190 gram med batteri.

Modell: HP Photosmart R817