Sök
Fujifilm Q1 Digital

Fujifilm Q1 Digital

Undermålig kvalitet

2004-05-10

En minikamera med rundade former som lätt kan bäras runt halsen.
Testkälla Betyg Kommentar
T3 2/5 "Needs to be a lot sexier or cheaper"
Colorfoto "Ein gutes Preis/Leistungsverhältnis"
Mikrodatorn 4/10 "Ger ett billigt intryck"

Vad tycker testarna?

Testarna är inte imponerade av prestationen hos Fujifilm Q1 digital. Bilderna är av dålig kvalitet och kameran bjuder inte på många möjligheter till inställning. Kameran är och känns billig. Utseendet får inte heller några positiva kommentarer. Två av testarna rekommenderar att man sparar sina pengar till en riktig kamera.

T3

"Needs to be a lot sexier or cheaper"

T3 tycker att lågbudgetmodeller, som ofta är konsumenternas första köp, ska vara enkla, relativt snygga och kompetenta nog att attrahera framtida köp av dyrare modeller. Fujifilm Q1 är billig, men varken särskilt snygg eller kompetent. Designen upplevs som riktigt dålig och kameran känns plastig och billig. Q1 är dessutom alldeles för tung. Prestationen blir inte mycket att hurra för med 2 megapixlar, en korning LCD-skärm och med en kort, fixerad fokus. Linsen har dessutom problem då den ger mörkare områden i kanterna på bilden. Det enda testaren upplever som modernt och i klass med dagens teknik är att kameran har 8 Mb inbyggt minne och stödjer xD-Picture Card. T3 anser att Q1 inte håller måttet i dagens översvämmade marknad och tycker att man gör bäst i att spara några hundralappar till för att köpa sig en lite dyrare modell.

Källa: T3, februari 2004
Colorfoto, nr 4, 2004
Mikrodatorn, nr 2, 2004

Colorfoto

"Ein gutes Preis/Leistungsverhältnis"

Tyska Colorfoto har även tittat på Sony DSC-U50 och Panasonic SV-AS10. De tycker att Q1 är enkel att hantera men att den är slö och bjuder på för få inställningsmöjligheter. Bildkvaliteten blir över genomsnittet vid riktigt goda ljusförhållanden men inomhus så är den inte något att ha. Skulle man dessutom få för sig att fota i motljus så förloras hela bilden. I jämförelse med de två konkurrenterna, som är 3-4 gånger så dyra, så konstaterar testaren att ju mer man lägger ut, desto mer får man. Fujifilm Q1 kanske inte bjuder på den mest imponerande bildåtergivningen, men med tanke på priset så är det en helt ok minikamera.

Mikrodatorn

"Ger ett billigt intryck"

Mikrodatorn tycker att Fujifilm Q1 är en billig och lättarbetad minikamera men att den känns ömtålig och plastig. Den digitala zoomen på 4x förstorar inte hela bilden och blir onödig då denna procedur likväl kan göras i datorn. Det hade varit bra om Q1 varit utrustad med optisk sökare eftersom skärmen som finns inte alls är bra. Kameran är långsam i sitt arbete, den tar upp till 5 sekunder på sig att spara en bild och är även slö vid uppstart. Bilderna som fås är blåaktiga, har dåliga nyanser och smalt färgomfång. Webbkamera-funktionen är en rolig grej, men att använda den är inte det lättaste eftersom det är svårt att placera kameran då den är rund i formen.

Cirkapris: 1000 kronor

Produktfakta: Fujifilm Q1 Digital är en digital minikamera med 2 miljoner pixlar. Den har ett objektiv som motsvarar 46 mm på en 35 mm kamera, 4 ggr digital zoom och 1,5 tums bildskärm. Optisk zoom och sökare saknas. Fokusen är fixerad. Kameran tar bilder i maximala upplösningen 1600x1200 pixlar i formatet JPEG. Den filmar även video utan ljud i 320x240 pixlar. Bild och video lagras på det interna minnet (8 Mb) eller på xD Picture Card. Kameran kan även användas som webbkamera. Vitbalans, ljuskänslighet samt slutartid kan justeras. Exponeringstid sköts automatiskt. Kameran drivs av två AA-batterier och ansluts till datorn via USB. Två batterier, USB-kabel och halsrem medföljer. Q1 har måtten 94x75x35 mm och väger 108 gram.

Modell: Fujifilm Q1 Digital