Sök
Fujifilm FinePix F10

Fujifilm FinePix F10

För den avslappnade fotografen

2005-07-11

En kamera med många automatiska inställningar men som saknar många manuella alterantiv. Testarna finner att F10 tar bilder av överraskande hög kvalitet.
Testkälla Betyg Kommentar
Cnet 7,2/10 “Image quality was pretty good”
What Digital Camera 87/100 “A very impressive beast”
Allt om Digitalfoto 6,8/10 ”En alldeles utmärkt kamera”
DC Resource ”Excellent photo quality”
Digitalfoto för alla 7,9/10 ”Imponerar men är inte någon riktig fullträff”

Vad tycker testarna?

Samtliga testare är imponerade av kameran och menar att den döljer en hel del nyttiga funktioner under skalet. LCD-displayen är impo-nerande stor och används utan problem i såväl starkt som svagt ljus. Imponerande är också kamerans ISO som ger bra bilder ända upp till ISO 1600. En viss överexponering sker ibland och även lila miss-färgning är förekommande i skuggade fält. En testare anser att kameran har ett för högt pris för att rekommenderas, men övriga testare anser att kameran passar utmärkt för den som vill ha en enkel och kompetent kamera med många automatiska inställningar.

Cnet

“Image quality was pretty good”

back f10

Cnet menar att kameran har en hel del som talar för den i form av god fotokvalitet, användbara ISO-inställningar samt en LCD-display som är användbar under skiftande ljusförhållanden. En riktig foto-entusiast skräms antagligen iväg eftersom de manuella inställnings-möjligheterna hålls på ett minimum, men för andra användare finns det en hel del att roa sig med. LCD-displayen är rejäl och gör kameran riktigt lättanvänd. Kameran är snabbstartad, och testaren är också positivt överraskad av batteriet som presterar 1480 foton, varav hälften med blixt, på en laddning. Bildkvaliteten är riktigt bra med hög skärpa och bra färger. Brus är förekommande vid ISO 800 och 1600, men brusnivån är inget som stör testaren.

Källa: Till Cnets hemsida
What Digital Camera, nr 97 2005
Allt om Digitalfoto, nr 6 2005
Till DC Resources hemsida
Digitalfoto för alla, nr 8 2005

What Digital Camera

“A very impressive beast”

top f10

What Digital Camera ger kameran benämningen ”What Digital Camera Choice” eftersom den uppvisar en utmärkt prestanda. Kameran har en hög upplösning som kompletteras med en rad användbara funktioner. En starttid på 1,3 sekunder imponerar och LCD-displayen är stor, ljus och tydlig. Nybörjare bör lockas av tillgången på automatiska funktioner medan avsaknaden av manuella sådana kan skrämma iväg en del vana fotografer. Dessutom anser testaren att den optiska zoomen inte är alltför imponerande. Kameran har en solid design och ligger bra i handen med ett minimum av kontroller. Överhuvudtaget anser testaren att kameran är impo-nerande på grund av att den är såväl snygg som snabb och enkel att använda. Dessutom producerar den utmärkta bilder under såväl ljusa som mörka förhållanden.

Allt om Digitalfoto

”En alldeles utmärkt kamera”

side f10

Allt om Digitalfoto påpekar att även om kameran knappast kan konkurrera med systemkamerorna, så ger den mycket bra och använd-bara resultat. Överraskande är att resultaten är riktigt bra ända upp till ISO 1600. Visserligen sker detta på bekostnad av minskad skärpa och begränsat tonomfång, men det är smällar man får ta. Vid första anblicken reagerar man på att kameran är ovanligt tjock, men eftersom kroppen gömmer ett batteri som skall räcka för upp till 500 exponeringar, så är det ok. Det tar ett tag att bli van vid menyerna, men sedan går hanteringen smidigt. Kameran bör främst tilltala den som är ute efter en sikta-och-tryck kamera, de som vill ha tillgång till många manuella inställningsmöjligheter bör fortsätta leta.

DC Resource

”Excellent photo quality”

DC Resource anser att kameran är riktigt bra. Den ser ut precis som vilken kamera som helst, men skenet bedrar. De funktioner som testaren uppskattar mest är den höga fotokvaliteten, det breda användningsområdet som ljuskänsligheten har, en rejäl LCD-display samt imponerande livslängd hos batteriet. Kameran är stadig, men den lucka som täcker batteri och minneskort är i bräckligaste laget. LCD-displayens upplösning kunde visserligen ha varit högre, men den är användbar i såväl starkt som svagt ljus. Fotokvaliteten är utmärkt och det enda testaren klagar på är en viss lila missfärgning och ibland förekommande överexponering. Menysystemet är en aning klumpigt och testaren hade gärna sett några fler manuella kontroller. Dock är kameran generellt snabb och kompetent och rekommenderas till den som vill ha en enkel sikta-och-tryck kamera.

Digitalfoto för alla

”Imponerar men är inte någon riktig fullträff”

hand f10

Digitalfoto för alla påpekar att kameran har en anonym men ändå effektiv design. Välkommen är den stora LCD-skärmen som visar nästan 100 % av bilden som tas. Trots den rejäla skärmen är batteritiden riktigt bra, men testaren är inte nöjd med uppdateringen av LCD-displayen som kan ta flera sekunder när man går från exempelvis ett mörkt till ett ljust motiv. Starttiden är knappt två sekunder vilket är bra och utlösaren är också snabb. Zoomknappen är dock inte så exakt som man hade kunnat önska vilket gör att zoomningen kräver lite extra tid när man fotograferar. Ljuskänsligheten är överraskande god, och till och med vid ISO 1600 får man bra bilder. Färgerna drar åt det varma hållet och i övergångar mellan ljust och mörkt så förekommer ibland lila skuggor. Testaren anser att kameran är utmärkt, men att priset är lite för högt för att den skall kunna vara ordentligt konkurrenskraftig.

Cirkapris: 3800 kronor

Produktfakta: Fujifilm FinePix F10 är en 6 megapixels digitalkamera vars effektiva upplösning är 2848x2136 pixlar. Objektivet motsvarar 36-108 mm på en 35 mm kamera. Bilder sparas som JPEG. Ljusstyrkan hos optiken är 2,8-5,0. Den optiska zoomen är 3x och den digitala zoomen är 6,2x. Fokuseringen sker automatiskt och närgränsen är 7,5 cm. Minnestypen är xD. Kameran har en optisk sökare och en bildskärm vars storlek är 2,5 tum. Ljusmätning sker via flerzon, spot samt centrumvägning. Vitbalansjustering sker via automatik, manuellt eller sju olika lägen. Ljuskänslighet ställs in automatiskt eller manuellt via ISO 80, 100, 200, 400, 800 samt 1600. Blixtens räckvidd är vid vidvinkelfoto-grafering 0,3-6,5 m samt vid telefotografering 0,3-4,0 m. Kameran har sekvenstagning med 2,2 bilder/s upp till tre bilder. Kameran spelar in film med en upplösning på 320x240 eller 640x480 pixlar vid 30 bilder/sek. Ljudinspelning finns. Befintliga anslutningar är USB 1.1, AV-ut samt nätdel. Batteriet är ett Li-Ion NP-120. Kamerans dimensioner är 92x58x27 mm och vikten är 155 g exklusive batteri.

Modell: Fujifilm FinePix F10

Tillverkare: Fujifilm