Sök
Fujifilm Finepix A340

Fujifilm Finepix A340

Foto utan krusiduller

2004-11-19

En instegsmodell som erbjuder ett lågt pris i kombination med ett enkelt handhavande. Den tar hyfsade bilder även om den höga kompressionsgraden sänker detaljnivån i bilderna.
Testkälla Kommentar
Steve’s Digicams ”Performance is good”
Megapixel “FinePix A340 is as simple to use as can be”
Ljud & Bild “En utmärkt kamera för nybörjaren”
Allt om Digitalfoto “En lågpriskamera”

Vad tycker testarna?

Testarna är eniga om att detta är en typisk instegskamera. Mycket enkel både till utseende och utförande vilket gör den klart lämplig för nybörjare. Bra bildkvalitet men den relativt höga kompressionsgraden gör dock att detaljrikedomen i bilderna blir lidande. Kameran har vissa problem vid inomhusfotografering och LCD-displayen är oanvändbar utomhus men testarna tycker ändå att kameran är prisvärd.

Steve’s Digicams

”Performance is good”

FinePix-A340-Back

Steve’s Digicams anser att A340 är bra på så sätt att den ger nybörjaren en chans att ta hyggliga bilder. Även lite mer avancerade användare kan få glädje av kameran då den erbjuder olika fotolägen och vissa manuella inställningsmöjligheter. Testaren uppskattar den snabba uppstartstiden och den korta väntan mellan två bilder. Ett läge för att ta flera bilder i följd saknas dock. A340 gav fina utomhusbilder med fin exponering och färgsättning vilket bland annat gav snygga himmelsbilder. LCD-displayen är dock ingenting att lita på i soligt väder då den är på tok för blek för att vara till hjälp. Inomhus räcker kameran till för att ta porträttfoton på nära håll men är lite för svag för att hantera stora utrymmen på ett bra sätt. I svagt ljus märks också tydliga problem med fokusering. Batteritiden är desto bättre, på en laddning klarar testaren av att fota ca 150 bilder samt utföra en del annat arbete innan batterivarningen blinkade. Sammanfattningsvis menar testaren att A340 räcker långt för alla som söker en billig fyramegapixlare även om den inte räcker till vid inomhusfotografering. Om man absolut inte behöver den upplösningen rekommenderas istället lillebror A330 som har tre megapixlar.

Källa: Till Steve's Digicams hemsida
Till Megapixels hemsida
Ljud & Bild, nr 6 2004
Allt om Digitalfoto, nr 9 2004

Megapixel

“FinePix A340 is as simple to use as can be”

Megapixel upptäcker att modellerna A340 och A330 förutom sin upplösning, är så pass lika att de har exakt samma manual. Kameran ger ett stilfullt intryck, har bra ergonomi med logiskt placerade knappar och känns lätt även om den inte hör till de minsta modellerna på marknaden. Att kameran ser enkel ut är enligt testaren ett knep för att inte förvilla de som helt enkelt vill ha en lätthanterlig kamera. Den höga kompressionsgraden gör att detaljnivån sjunker något men i stort presterar A340 mycket fina bilder. Komprimeringen stör dock mer på en skarp datorskärm än på utskrivna foton. Den digitala zoomen använder sig av en annan teknik än den som är brukligt vilket gör att den faktiskt är användbar, även om en varning utfärdas för kombinationen full digital zoom vid högsta upplösningen. Ett annat tips är att man skall vara varsam när man öppnar batteriluckan, då batterierna annars lätt halkar iväg. Överlag så menar testaren att detta är en mycket prisvärd kamera för nybörjare.

Ljud & Bild

“En utmärkt kamera för nybörjaren”

FinePix-A340-Side

Ljud & Bild finner att Finepix A340 har två punkter som visar att det är en kamera inriktat mot de mer budgetmedvetna köparna. Det är att kameran inte kan spela in ljud och att skärmen på kamerans baksida inte håller någon högre klass, utan ger en bild som är för grov och otydlig. Testaren konstaterar dock att ljud vid videoinspelning kanske inte är så viktigt då det sällan är för videoinspelning man primärt väljer en digitalkamera. Positivt med A340 är att den är riktigt snabb, det är kort fördröjning mellan avtryck och tagen bild. Kameran fokuserar också hyfsat snabbt med tanke på att det är automatik som sköter mekaniken. Det är för övrigt få möjligheter för fotografen att kontrollera sina bilder då manuella inställningar i mångt och mycket lyser med sin frånvaro. Bildkvaliteten är bra men Fujifilm använder sig av en kraftig grad av bildbehandling vilket gör att bilderna snabbt förlorar detaljer i förstoringar. Att kameran har ett lågt pris kompenserar en del av bristerna, men det låga priset stiger något då inköp av uppladdningsbara batterier absolut rekommenderas.

Allt om Digitalfoto

“En lågpriskamera”

FinePix-A340-top

Allt om Digitalfoto anser att A340 inte direkt ger något imponerande intryck utan att designen mer påminner om hur kameror såg ut förr i tiden. Det enkla utseendet och de tydliga knapparna gör kameran mycket användarvänlig och skvallrar även om att kameran i första hand är tänkt för nybörjarmarknaden. Det enkla utseendet till trots erbjuder A340 fyra megapixlar vilket tillsammans med en ganska snabb zoom imponerar. Finepix A340 har en hygglig prissättning och den låga strömförsörjningen är också ett led för att hålla ner kostnaden för slutanvändaren. I stort anser testaren att detta är en hygglig instegskamera som duger gott att leka med och som förhoppningsvis kan väcka intresset för fotografering innan man går vidare på dyrare kameramodeller.

Cirkapris: 2200 kronor

Produktfakta: Fujifilm Finepix A340 är en fyramegapixelkamera som har 3x optisk zoom och upp till 1,7x i digital zoom. Objektivet motsvarar 38-114 mm på en 35 mm kamera. Maximal upplösning är 2272x1704 pixlar (2816x2120 interpolerat). Det går även att spela in videosekvenser i upplösningen 320x240 med 10 bilder per sekund. Kameran har helautomatisk fokusering och en närgräns på 10 cm. Minneskortet är av xD-typ och 16 Mb följer med kameran. På baksidan av kameran finns såväl optisk sökare som en 1,5-tums LCD-skärm. Vitbalansen kan ställas in med automatik alternativt med något av de sex förvalen. A340 har en ljuskänslighet på 100 ISO och slutartiden varierar mellan 1/2000 sekund upp till två sekunder. I övrigt finns en blixt med 3,5 meters räckvidd, en 10-sekunders självutlösarmekanism samt röda ögon-reducering. Kameran drivs av två stycken AA-batterier, anslutningsmässigt finns det USB 1,1, video-ut och möjlighet att använda sig av separat nätdel. A340 stödjer direktutskrifter via Pictbridge. Kameran väger 145 gram och har måtten 104x62x31 mm.

Modell: Fujifilm Finepix A340

Tillverkare: Fujifilm