Sök
Fujifilm Finepix A330

Fujifilm Finepix A330

Budgetkamera för stillbilder

2004-09-13

Denna digitalkamera är främst riktad till nybörjare som vill ta stillbilder. Videoupptagningen är inget vidare och mer erfarna fotografer vill ha mer manuella inställningar. Dock tar kameran bra bilder för sin prisklass.
Testkälla Betyg Kommentar
M3 5/10 "Allmänt medelmåttig"
Allt om Digitalfoto 65/100 "En praktisk allroundkamera"
Steve´s Digicams "A good choice"
Din Side 9/10 "Overraskende gode bilde på helautomatik"

Vad tycker testarna?

Designmässigt märks det att det är en budgetkamera, och den känns inte riktigt stabil. Det är en kamera riktad mot nybörjare som tar bra foton men det finns inte många manuella alternativ. Bilderna är skarpa med bra färgåtergivning men djupet går ofta förlorat eftersom bakgrunden kan uppfattas som grötig. Testarna är inte heller alltför förtjusta i LCD-skärmen som bara fungerar bra i dagsljus men inte annars. Dock påpekas att det går alldeles utmärkt att då använda sökaren istället.

M3

"Allmänt medelmåttig"

FinePix-A330M3 menar att jämfört med föregångaren A210 är denna modell smalare. Intrycket är att kameran är plastig och kvalitetsintrycket är inte helt bra. Kameran erbjuder ett begränsat antal funktioner där testaren bl.a. saknar sekvenstagningsfunktion, ljudupptagning och manuella inställningar av ISO och slutarhastighet. Kameran är mycket enkel och den gör ett godkänt jobb för den som inte begär för mycket. Zoomen är långsam (två sekunder från vidvinkel till tele) och det tar 4,6 sekunder mellan bilderna. Autofokus ger skärpa på sekunden vilket är snabbt, men man fick en del oskarpa bilder framförallt vid telefotografering. Bilderna är godkända, men man får ett bildbrus i mörka delar av bilderna. Bilderna ser också för hårt komprimerade ut. Man bör vid ett eventuellt köp tänka på att varken laddningsbara batterier eller laddare medföljer.

Källa: M3 nr 5 2004
Allt om Digitalfoto nr 8 2004
Till Steves Digicam's startsida
Till Din Side's startsida

Allt om Digitalfoto

"En praktisk allroundkamera"

Allt om Digitalfoto påpekar att kameran inte väger särskilt mycket, höljet är mestadels av plast och känns ganska bräckligt. Visst är kameran billig men man måste räkna med att köpa till en hel del som t.ex. nya batterier eller alternativt uppladdningsbara batterier, en kameraväska och en docka för snabb datoranslutning. Det finns förvånansvärt få kontroller på huset, vilket gör att ändringen av standardfunktioner blir ganska klumpig. Kamerans svarstider är korta vilket är bra. Vidare anser testaren att kameran tar bra och rena bilder, även om de inte helt görs rättvisa på kamerans skärm. Autofokusen är oftast mycket bra medan färgerna återges bra och snyggt med mycket lite kantproblem eller digitala artefakter. Kameran fungerar bra som en allroundkamera men det faktum att den saknar flera funktioner och är klumpig att hantera är klara nackdelar, avslutar testaren.

Steve´s Digicams

"A good choice"

Steve´s Digicams menar att kameran erbjuder snabbare hantering och nya, användarvänliga menyer jämfört med sina föregångare. Bilderna ser mycket bra och verkliga ut. 3,3 sekunder i starttid är ok och en ökad effektivitet i bildserier är bara positivt. Kameran tar i genomsnitt ca 250 bilder på nya AA batterier. Använder man sig av laddningsbara NiMH batterier blir det 540 bilder. Kameran tillåter nybörjare att få bra bilder samtidigt som man erbjuder flera inställningsmöjligheter som exempelvis exponering och vitbalans för den mer erfarne användaren. Man får bra och skarpa bilder med en aning mindre skärpa längs med kanterna. Den optiska zoomen är smidig och tyst att använda och har tio distinkta steg vilket är mer än tillräckligt för de flesta fotografier. Utomhus blir fotona välexponerade. LCD-skärmen saknar en antireflexiv täckning och utomhus är den nästan oanvändbar. Autofokus fungerade inte särskilt bra i sämre ljusförhållanden då den sällan lyckades behålla zoomen. Även LCD-skärmen hade problem i sämre ljus, avslutar testaren.

Din Side

"Overraskende gode bilde på helautomatik"

Din Side tycker att designmässigt är blandningen av plast och metall ganska lyckad. A-serien är i första hand inriktad på nybörjare vilket innebär enkla kameror. Vidvinkeln är ganska svag. Videoupptagningen är inte särskilt bra med sina tio bilder per sekund och man saknar ljudupptagning. LCD-displayen är inte en av de skarpaste man sett. Den blir snabbt mörk när ljuset är för dåligt och i stort sett osynlig när ljuset är för skarpt. I normalt dagsljus fungerar den dock bra. Det tar tre sekunder att starta upp kameran vilket är bra. Från det att man trycker på utlösaren och bilden blir tagen tar det ca en sekund vilket är helt ok. Zoomen är ganska trög, det tar ca 2,1 sekunder från full vidvinkel till full tele och tvärtom. Bilderna överraskade dock positivt anser testaren, de hade bra skärpa och bra färger. Skärpan på djupet går dock något förlorad eftersom gräs och buskar kan bli lite grötiga enligt testaren.

Cirkapris: 1800 kronor

Produktfakta: Fujifilm Finepix A330 är en 3 megapixels digitalkamera med en effektiv upplösning på 2048x1536 pixlar. Den optiska zoomen är 3x och den digitala zoomen är upp till 1,6x beroende på upplösning. Fokuseringen är automatisk. Närgränsen är 10 cm. Kameran sparar data som JPEG på ett xD minneskort. Medföljande minne är 16 MB. Optisk sökare finns. Bildskärmen är 1,5 tum. Vitbalansen är automatisk eller kan ställas in på sex förvalda lägen. Ljuskänsligheten är ISO 100. Slutartiderna är 2-1/2000 sek. Exponering sker via programautomatik. Möjliga blixtinställningar är automatisk, röda ögon-reducering, slow, av och på. Blixtens räckvidd är 3,5 m i vidvinkelläget. Film spelas in i 320x240, 10 bilder/sek upp till 60 sek eller 160x120, 10 bilder/sek upp till 240 sek. Kameran väger 145 gram utan batteri och har dimensionerna 104x62x31 mm. Befintliga anslutningar är USB 1.1, video-ut samt nätdel. Det medföljer USB-kabel, 2 st AA-batterier, rem samt svensk bruksanvisning. Systemkrav är USB-port, Win98SE/ME/2000/XP och Mac OS.

Modell: Fujifilm Finepix A330