Sök
Casio Exilim Z300

Casio Exilim Z300

Smidig partykamrat

2009-03-02

För den som söker en snabb och smidig kamera att ha med på festen så kan Exilim Z300 vara ett bra alternativ. Smidig, snabb och genomgående bra fotoresultat utmärker denna kamera.
Testkälla Betyg Kommentar
Bild & Ljud Hemma 5/6 "Hög bildkvalitet"
Colorfoto “Das Reicht für das Testsieg”
Steve’s Digicams “An appealing ultra-compact”
Mac User 4/5 “Good-quality snaps”

Vad tycker testarna?

Testarna tycker att kameran är smidig och kompakt, med ett användargränssnitt som gör den enkel att använda. Dessutom erbjuder den en hel del bra funktioner, bland annat en möjlighet att lagra minnet av utvalda ansikten i kameran och exponera dessa senare. Kameran kräver att man lägger ner lite tid på fokuseringen, men kommer man underfund med hur man skall göra så blir resultatet bra. Föga förvånande blir bilderna bättre utomhus än inomhus, utomhus är bland annat färgerna naturliga och bilden riktigt bra men inomhus är bilderna medelmåttiga.

Bild & Ljud Hemma

"Hög bildkvalitet"

Bild & Ljud Hemma påpekar att denna modell har högre bildkvalitet än föregångarna. En praktisk finess är sminkfunktionen, som man kommer åt via en separat knapp. Den ger en mildare skärpa och dämpar dessutom färgerna i bilden. Funktionen kan regleras i 12 steg och testaren tycker det är mycket användbart. Bildkvaliteten är generellt sett riktigt bra, färgerna återges på ett naturligt sätt. Brus förekommer inte heller särskilt mycket, det är först vid förstoringar och stora iso-tal som bruset blir påtagligt. Testaren tycker att kameran är liten och praktisk och att den ger mycket för pengarna.

Källa: Bild & Ljud Hemma (SE) dec 2008

Colorfoto

“Das Reicht für das Testsieg”

Colorfoto testar förutom Casio Exilim Z300 även sju andra modeller från bland andra Nikon och Canon. Testvinnare är Casio. Testaren menar att slutarfördröjningen på 0,13 sekunder vid vidvinkelfotografering och 0,37 vid telefotografering är riktigt bra. Bildkvaliteten är till belåtenhet och förekomsten av brus utgör inte något större problem. Även videoupptagningar håller hyfsad kvalitet. Sminkfunktionen gör att porträtt ser något onaturliga ut men det är å andra sidan inte särskilt konstigt menar testaren.

Källa: Colorfoto (DE) nr 1 2009

Steve’s Digicams

“An appealing ultra-compact”

Steve’s Digicams menar att den medföljande mjukvaran möjliggör intressanta inställningar. Bland annat finns möjligheter att lagra minnet av vissa ansikten i kameran, sedan fokusera och exponera fotot utifrån dessa. Kameran är snygg och mycket kompakt, en typisk Exilim. Menysystemet är väldigt enkelt att navigera i. Bildkvaliteten är medelmåttig inomhus men utomhus riktigt bra, samtidigt som färgsättningen är naturlig. Testaren menar att kameran är väl värd att rekommendera. Ibland måste man visserligen ägna lite extra tid åt att zooma för att få en riktigt bra bild, men då får man också ett bra resultat.

Källa: www.steves-digicams.com (US)

Mac User

“Good-quality snaps”

Mac User tycker att kameran gör ett solitt intryck, den är kompakt och erbjuder användbara funktioner. En stor fördel är att den är mycket enkel att använda. Lcd-skärmen är väl tilltagen, den är inte så skarp som man skulle önska men uppvisar tillräckligt mycket detaljer för att tjäna som underlag till snabba bilder. Testaren saknar manuella exponeringsmöjligheter men tycker annars att kameran ger ett bra intryck. Den aktuella kameran jämförs med Exilim EX-Z250 och båda anses vara prisvärda, men Z300 har bättre videoläge och bra belysning för autofokus.

Källa: www.macuser.co.uk (GB)

Cirkapris: 2500 kronor

Produktfakta: Casio Exilim Z300 är en digitalkamera med 10,1 megapixlars upplösning. Dess ccd är 1/2,3 tum. Den optiska zoomen är 4x och brännvidden motsvarar 28-112 mm. Den digitala zoomen är 4x. Ljusstyrkan är F2,6-F5,8. Slutartiderna varierar mellan 1/2-1/2000 s. Lcd-skärmen är tre tum och har en upplösning på 230.400 pixlar. Anslutningar omfattar usb 2.0 och videoutgång. Stöd för minneskort av typ SDHC och Secure Digital. Det interna minnet är 38 MB. ”Sminkfunktion” som retuscherar bort finnar etc samt ansiktsigenkänning finns. Kamerans dimensioner är 57,6(h)x96,9(b)x23(d) mm och vikten är 131 g.

Tillverkare: Casio