Sök
Casio Exilim EX-Z90

Casio Exilim EX-Z90

HD-filmare i fickformat

2010-03-25

Casio Exilim EX-Z90 är en smidig kompaktkamera som förutom fotografering även erbjuder videoinspelning i HD-format. Kameran har dock en del brister både när det gäller teknik och bildkvalitet.
Testkälla Betyg Kommentar
Bild & ljud hemma 4/6 ”Jämfört med en fickvideokamera för samma pris så är Exilim väldigt robust och välbyggd”
What Digital Camera 80/100 ”Small, looks good, simple to use”
Steve\'s Digicams - ”Performance from the Z90 is OK for an entry level camera”
Cnet 5,2/10 ”Weak lens and a patchy set of features means this camera\'s a real disappointment”

Vad tycker testarna?

Testarna är ganska så överens om att Casio Exilim EX-Z90 är en ganska snygg och smidig kompaktkamera som imponerar på papperet med alla sina funktioner. Den bedöms vara ganska enkel att använda även för en nybörjare. Vidare menas det dock att bildkvaliteten inte är den allra bästa och att det finns en del brister när det gäller de tekniska bitarna. Att filma sägs dock vara ganska smidigt och ge lika bra resultat som de flesta andra videokameror i fickformat.

Bild & ljud hemma

”Jämfört med en fickvideokamera för samma pris så är Exilim väldigt robust och välbyggd”

Casio EX-Z90 1 Svenska Bild & ljud hemma har gjort ett test på de alltmer populära HD-videokamerorna i fickformat. Till bästa köp utses Creative Vado HD tätt följd av Kodak Zi8 och Canon Ixus 110iS. Därefter kom Casio Exilim EX-Z90 och Panasonic Lumix DMC-ZX1. På sista plats kom JVC Picsio GC-FM1. Testaren menar att Casio Exilim EX-Z90 är en robust och välbyggd kamera i stadig metall som förutom att filma i HD också erbjuder bonus i form av en stillbildskamera. Kvaliteten på videoinspelningarna sägs vara likvärdiga med de flesta fickvideokameror och kvaliteten på stillbilderna bedöms vara riktigt bra. Minus delas ut till att ergonomin inte är den bästa och att det är lite trassligt att ladda upp filmer på nätet.

Källa: www.bildochljud.com (SE)

What Digital Camera

”Small, looks good, simple to use”

EX-Z90 2
Brittiska What Digital Camera är av uppfattningen att Casio Exilim EX-Z90 är en slimmad och snygg kompaktkamera. Att den har HD-videoinspelning ses som udda med tanke på hur liten den är. Knapparna sägs vara få vilket ses som bra för den som inte är så van vid kameror, dessutom anses menyerna vara väldigt enkla. Dock riktas lite kritik mot videoinspelningsknappen som sägs vara lätt att missa. Bildkvaliteten anses överlag vara en besvikelse och eftersom kameran inte har några funktioner som sticker ut så tycker What Digital Camera att det finns mycket bättre alternativ på marknaden.

Källa: www.whatdigitalcamera.com (GB)

Steve\'s Digicams

”Performance from the Z90 is OK for an entry level camera”

Enligt amerikanska Steve\'s Digicams så är Casio Exilim EX-Z90 en kamera som är fylld med funktioner men som tack vare sina få knappar och många automatiska inställningar ändå kan passa en nybörjare. Vidare anses kameran vara hyfsat snabb för sin klass men bildkvaliteten bedöms vara lite av en besvikelse, framförallt när det gäller utomhusbilder. När det gäller videoinspelningar så sägs det vara enkelt att spela in tack vare en dedikerad inspelningsknapp. På det stora hela så menar Steve\'s Digicams att detta är en lättanvänd kamera som har sina brister när det gäller prestanda och bildkvalitet.

Källa: www.steves-digicams.com (US)

Cnet

”Weak lens and a patchy set of features means this camera\'s a real disappointment”

EX-Z90 3 Brittiska Cnet är av åsikten att Casio Exilim EX-Z90 har en fin liten design och en hel del funktioner men menar att den har en hel del svagheter som gör att den känns som en stor besvikelse. Autofokusen sägs vara svår att lista ut hur den fungerar och när det gäller seriebildstagning så bedöms den ha dålig prestanda. Kontrollerna sägs vara enkla och tydliga men menyerna får kritik för att de är för komplicerade. Testaren gillar videofunktionen då den är väldigt lättanvänd. På det stora hela så menar Cnet att Casio kan göra bättre kameror än så här och att teknologin har för många begränsningar.

Källa: www.cnet.co.uk (GB)

Cirkapris: 1300 kronor

Produktfakta: Casio Exilim EX-Z90
Typ: Kompakt
Upplösning: 12,1 megapixel
Zoom: 3x optisk zoom, 4x digital zoom
ISO: 64-1600
LCD: 2,7 tums TFT, 230160 punkter
Råformat: Nej
Video: 1280x720 (24 fps)
Minne: 35,7 MB inbyggt minne kan utökas via minneskort av typen SDHC, SD och MMC
Batterikapacitet: Cirka 230 bilder
Anslutningar: USB, AV-port
Mått: 89,7x51,7x19,4 mm
Vikt: Cirka 102 gram