Sök
Casio Exilim EX-Z750

Casio Exilim EX-Z750

Ultrakompakt

2005-10-06

Ultrakompakt kamera med många finesser och ett snyggt yttre. Enligt vissa testare en fullträff, andra är lite mer tveksamma till blixtens begränsning och det underdimensionerade internminnet.
Testkälla Betyg Kommentar
Allt om Digitalfoto 6/8 ”Elegant kamera men inte helt perfekt bildkvalitet”
Cnet 7,6/10 ”Marries form and function”
What Digital Camera 82/100 ”Exciting movie functions”
DP Review “The best camera in its class on the market right now”
Steve's Digicams “A great digital package”

Vad tycker testarna?

Testarna gillar de många manuella inställningsmöjligheterna och berömmer batteritiden som är över förväntan. Betyget för bildkvalitet hamnar i alla tester ganska högt, men samtliga testare varnar för blixtens korta räckvidd. Designen beröms flitigt; stilfull, exklusiv och kompakt är några av omdömena. LCD-skärmen känns stor men vissa testare tycker att den blir lite svår att läsa i vissa ljusförhållanden. Många anser att kameran är lätt att hantera och användarvänlig. Videolägena genererar pluspoäng och anses vara bra. Det inbyggda minnet utdöms dock av samtliga testare och ett externt SD-kort ses som ett måste.

Allt om Digitalfoto

”Elegant kamera men inte helt perfekt bildkvalitet”

ex_z750_back
Allt om Digitalfoto jämför kameran med tre andra, testvinnare blir Canon Ixus 700, följd av Nikon Coolpix 7900, Sony DSC-P200 och på sista plats hamnar Casio. Trots att designen känns exklusiv och snygg tycker man att kameran är lite kantig och obekväm att hålla i och att ha i fickan. Testaren anser att bilderna blir välexponerade och fina så länge man är utomhus, men inomhus märks vissa brister. Blixten räcker inte riktigt till och bilderna blir lite underexponerade, Casio hamnar här i klart underläge jämfört med de andra kamerorna. Trots detta sammanfattas bildkvaliteten som bra, och stundtals riktigt bra. Den stora LCD-skärmen beröms, testaren tycker om att kunna förhandsgranska bilderna. Batteritiden uppfattas som mycket bra och man konstaterar att tillverkaren i det här fallet inte har överdrivit. Det interna minnet imponerar inte alls och att köpa till ett minneskort ses som ett måste. Man avslutar med att konstatera att det är ganska små saker som skiljer kamerorna åt och att man nog främst skulle välja EX-Z750 för den snygga designens skull.

Källa: Allt om Digitalfoto nr 5, 2005

Cnet

”Marries form and function”

ex_z750_front_nozoom
Cnet skriver att Casio har lyckats med att få in en mer avancerad kameras fördelar i en kompakt-kameras fodral. Här hyllar man designen och beskiver den som beundransvärd och ultrakompakt. Den stora och klara LCD-skärmen är mycket bra och menysystemet får också beröm. Kameran uppfattas som robust och pålitlig och testaren tycker att bildkvaliteten är mycket bra. De många möjligheterna till manuella inställningar ger pluspoäng. Man uppskattar de många olika finesserna och framförallt lyfter man fram de olika videolägena. Testaren tycker att de är mycket användbara och kreativa. Det som ger kameran minuspoäng är att det inte går att ladda batterierna eller tanka över bilder utan att använda dockningsstationen samt att seriebildstagning inte är så snabb som man skulle kunna önska. Minnet räcker inte långt och man rekommenderar ett extra SD-kort. Testaren tycker att det här är en kamera som lyckas med att tillfredställa både amatörer och den kreativa konsumenten.

Källa: Till Cnet

What Digital Camera

”Exciting movie functions”

What Digital Camera tycker att EX-Z750 vid första anblicken ger ett mycket bra intryck. Testaren tror dock att en nybörjare kan känna sig förvirrad av de många olika alternativen och inställningarna men hänvisar då till automatläget som fungerar bra. Snabb starttid och väldigt lång batteritid imponerar, även den stora LCD-skärmen genererar pluspoäng från testaren. Dock tycker man att färgåter-givningen i skärmen är helt missvisande. De olika videolägena tilltalar och roar mycket. Fokusering, exponering, färgåtergivning och allmän bildkvalitet anses vara bra men testaren är något missnöjd med seriebildtagningsläget, kamerans fokusering har svårt att hitta rätt mellan bilderna. Testaren är inte direkt imponerad av kameran men hittar inte heller några större brister.

Källa: What digital Camera, juli 2005

DP Review

“The best camera in its class on the market right now”

ex_z750_fro_persp
DP Review anser att det finns många kameror i samma kategori och att det som till sist avgör valet är designen, extra finesser och enkelt handhavande. Allt detta tycker testaren att Casio har. Man förvånas över hur många finesser som får plats trots det lilla formatet och att man faktiskt kan använda de flesta väldigt enkelt och smidigt. Videoläget anses vara bättre än de flesta konkurrenter i samma klass och de mer avancerade möjligheterna till inställning är något man sällan hittar i kompaktkameror. Upplösningen och bilderna är bra, LCD-skärmen är stor och skarp men blir något svår att titta i vid starkt ljus. Batteritiden är över förväntan men delar ut lite minus för att det bara går att ladda batteriet med hjälp av dockningsstationen. Kamerans största nackdel anses vara blixten. Räckvidden är långt ifrån tillräcklig och eftersom en sådan här kamera ofta används i sociala tillfällen väger det tungt. Bortsett från detta tycker testaren att det inte finns någonting att klaga på och vågar sig på att säga att det här är den bästa ultrakompakta 7-megapixels kamera på marknaden just nu, trots blixten.

Källa: Till DP Review

Steve's Digicams

“A great digital package”

ex_z750_top
Steve’s Digicams tycker att kameran har många finesser som man vanligtvis brukar hitta på större och dyrare modeller. Alla knappar och reglage är väl placerade och känns intuitiva. Menysystemet är lätt att förstå och användarvänligt. Designen är snygg och kameran känns välbyggd och solid. Att hantera den med en hand fungerar utmärkt, vilket uppskattas. LCD-skärmen känns stor och tydlig och fungerar bra i de flesta ljusförhållanden. De olika filmlägena är intressanta och ger bra resultat, men mikrofonen för ljudupptagning är alldeles för känslig för vind. Minsta pust låter som full storm. Bildkvaliteten är tillfredställande, skarpa klara bilder med mycket bra balans i färgerna även inomhus med blixt. Fokuse-ringen är bra och autofokus lampan gör ett bra jobb. Minnet är lite för litet och ett extra SD-kort anses vara nödvändigt. Visst minus ges för blixten som testaren tycker har något för liten räckvidd. Steve’s tycker att det här är en frestande liten kamera och rekommenderar den.

Källa: Till Steve's Digicams

Cirkapris: 5000 kronor

Produktfakta: Casio Exilim EX-Z750 är en 7-megapixels digitalkamera med 8x digital zoom och 3x optisk zoom samt inbyggd blixt. Blixten kan ställas in i lägena automatiskt, slow, av, på samt reducering av röda ögon. Fotona komprimeras till JPEG och lagras på det inbyggda minnet som är på 8,3 MB, kameran kan även hantera SD-kort. Fokuseringen kan hanteras helautomatiskt eller manuellt och närgränsen är 10 cm. Den effektiva upplösningen på bilderna är 3072x2304 dpi. Ljuskänsligheten kan skötas automatiskt eller ställas in manuellt och lägena är ISO 50, 100, 200 samt 400. Slutartiden varierar från 60 till 1/1600 sekunder och det finns en självutlösare som kan ställas in på 2 eller 10 sekun-der. Det finns en optisk sökare samt en 2,5 tums LCD-skärm. Man kan spela in film med ljud. Kameran drivs av uppladdningsbara litiumjon-batterier. Det finns anslutning för USB, en AV-utgång via den medföljande dockningsstationen och stöd för PictBridge. Måtten är 89x59x22 mm och vikten är 127 gram utan batterier.